понедельник, 11 июня 2012 16:18
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Не пробачили

Вечірня турецька розвага — мильні драми і кока-кола. Найбільше сьогодні обговорюють серіал "Чудова епоха". Це про стосунки султана Сулеймана Пишного й Насті Лісовської.

Роксолана в серіалі вередлива і безтурботна, весь час усміхається. Та ще й яскраво-руда. На виважену блондинку Ольгу Сумську зовсім не схожа.

Заради ролі Хюррем німецька актриса Мер'єм Узерлі навчилася співати українських колискових, хоч ковтає і перекручує слова. Вона має турецьке коріння, її дід залишив колись Стамбул і подався на заробітки до Німеччини.

Коли Мер'єм учила роль, підкреслювала кольоровими фломастерами слова. Турецької так і не опанувала. А Настя Лісовська віршувала перською й арабською.

— Туркень-суперниць Роксолана наказувала душити шовковою стрічкою, живими саджала в мішок із дикими кішками і скидала в Босфор, — ділиться жахіттями про Хюррем гід Людмила. Вона кілька років веде екскурсії на Егейському узбережжі. — Може, це все вигадки, але туркені мають усі підстави її не любити. Утім якби Лісовська була сумирною вівцею, навряд чи вижила б.

Туркень-суперниць наказувала душити шовковою стрічкою

Крамниця з лукумом на набережній міста Бодрум називається "Солодощі Роксолани". Продавець Ферхан пропонує скуштувати м'які карамельки з фісташками й інжиром. Робить знижку — 2 долари на кілограмі.

Питаємо, чи справді дружина Сулеймана Пишного любила солодощі. Знизує плечима.

— Не дивуйтеся. Якби не цей серіал, про Роксолану й не знали б, — каже гід-історик Муслім. Він викладач з університету в Анкарі.

А тепер навіть зошити школярів прикрашені фотографіями рудої німкені Узерлі.

За часів Сулеймана українську Хюррем позаочі називали відьмою, хоч вона і будувала мечеті. А тепер надіслали 70 тисяч скарг на ім'я авторів серіалу про перекручування історичних фактів. Не пробачили.

Сейчас вы читаете новость «Не пробачили». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі