четвер, 11 квітня 2024 12:21

Рада проголосувала за перезавантаження БЕБ. Арахамія "взяв на себе зобов'язання"

Рада проголосувала за перезавантаження БЕБ. Арахамія "взяв на себе зобов'язання"
Законопроєкт про БЕБ ухвалили у першому читанні. Фото: Верховна Рада

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

За проголосували 264 народних депутати. Про це повідомив народний депутат від "Голос" Ярослав Железняк.

"Ми значно віджали їх по головним правкам: визначальний голос міжнародників, обов'язкова переєстрація. На цьому все. Що має бути: один, а не два кандидати; детально прописана переатестація; детально прописана процедура відбору. Все це у зауваженнях бізнесу, МВФ та G7", - написав Железняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіси хотіли забрати в України під час війни $350 млн. Не вийшло - Мін'юст

За словами Железняка, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія "взяв на себе зобов'язання" доопрацювати законопроєкт за вимогами МВФ, G7 і бізнесу.

У січні Кабінет міністрів зареєстрував у парламенті законопроект "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи бюро.

Перед цим бізнес-асоціації випустили спільну заяву по законопроєкту і зазначили, що він досі потребує доопрацювання, пише "Економічна правда".

Бізнес-спільнота заявила, що в оновленому урядовому законопроєкті було враховано низку пропозицій бізнес-асоціацій, зокрема щодо:

обрання претендентів на посаду керівника Бюро економічної безпеки комісією, з переважним голосом міжнародних експертів;

негайної переатестації усіх працівників Бюро економічної безпеки;

аудиту (незалежної оцінки) через один рік та три роки після призначення нового керівника.

Однак, за словами асоціацій, залишились неврахованими пропозиції, які ставлять під загрозу перезавантаження БЕБ, зокрема, в законопроєкті відсутні:

чітка процедура переатестації всіх кадрів, яка б містила ключові запобіжники, зокрема щодо унеможливлення поновлення судами працівників, які не пройшли таку переатестацію;

включення міжнародних експертів до кадрової комісії з переатестації всіх поточних співробітників БЕБ та комісії з відбору нових працівників БЕБ;

посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем;

встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки та їх постійного контролю;

надання права кадровій комісії під час переатестації кадрів керуватися обґрунтованим сумнівом, який базується на фактах, документах - під час перевірки доброчесності кандидата.

Бюро економічної безпеки - правоохоронний орган у сфері охорони економічної безпеки держави.

Верховна Рада ухвалила закон про БЕБ у січні 2021 року. Кабінет міністрів утворив бюро у травні того ж року. БЕБ запрацювало у листопаді 2021-го.

Зараз ви читаєте новину «Рада проголосувала за перезавантаження БЕБ. Арахамія "взяв на себе зобов'язання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі