Михаил Гончар
Эксперт по энергетическим вопросам, президент "Центра глобалистики"
31.07.2020

Надо следить за Кравчуком, чтобы на Украину не повесили долги оккупантов за газ

Иначе не миновать нам молдавского сценария

І знову про Молдову.

"Газпром считает долгом Республики Молдова созданный в размере около 7 миллиардов долларов долг за поставки газа в Приднестровье".

"В 2011 -2019 годах из-за неплатежей потребителей Приднестровья еще более возросла дебиторская задолженность Республики Молдова".

Ось такий самий сценарій мав би місце і з Україною у цілому, якби Революція гідності не прибрала клептократичний режим Януковича та фірташистсько-бойківську агентуру Газпрому від влади. Завдяки реформі газового сектору та реорганізації Нафтогазу, він перестав бути збитковим і понад те, завдав удару по Газпрому, вигравши арбітраж й отримавши 2,9 млрд дол. США. Це ретроспектива.

А ось це перспектива, яку готують. У випадку "кравчуківських компромісів" по Донбасу (читай - медведчекістських, а фактично - кремлівських) із створенням вільної економічної зони в регіоні та самостійністю ведення господарської діяльності і зовнішньоекономічних зв'язків, Донбас швидко накачають "боргами" за "дешевий газ" від Газпрому. Примусять визнати ще й той "борг", який створили окупанти (хоча юридично це неможливо, але можуть провести політичним рішенням високого рівня). Ну а далі - по молдовському сценарію зі скандалом і протестами в суспільстві:

"Проблема неуплаты за поставляемый газ Приднестровью стала предметом скандала в обществе после того, как стало известно, что представитель Правительства Молдовы в АО "Молдовагаз" утверждает обязательство оплаты этой компанией за поставляемый в Приднестровье газ.

Об этом стало известно после проведения 24 июля Общего собрания акционеров АО "Молдовагаз", на котором представитель Правительства Молдовы 97% голосующих акций утвердил эту сделку в ущерб национальным интересам Молдовы, обязав АО "Молдовагаз" оплачивать долги Приднестровья за потребленный газ.

Правительственный чиновник (начальник управления в Минэкономики Кэлин Негурэ) принял это решение в условиях, когда согласно последнему Отчету АО "Молдовагаз", только в 2019 году Приднестровье увеличило долг за потребленный газ на 411,8 миллиона долларов".

Далі - відпрацьований сценарій 2010 року. Не можете платити - давайте щось на кшталт "харківських угод" підпишемо

У нас теж знайдуть якого-небудь Негуре, щоб повісити борг на державу. А далі - відпрацьований сценарій 2010 року. Не можете платити - давайте щось на кшталт "харківських угод" підпишемо.

Тому, необхідно пильнувати за кравчуківськими (формально) ініціативами і коригувати "інформнапалмом" його лінію поведінки в Мінську. Інакше не минути нам молдовського сценарію.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі