Що потрібно знати перед поїздкою на Фарерські острови

Раджу жити в кемпінгах – ціна низька, а "вигляд на мільйон"

Якщо ви запитаєте мене, коли краще їхати на Фарери, я скажу "Негайно!" Острови стають дедалі більш популярними для подорожей. А що стає надто популярним, може зіпсуватися. До того ж, інфраструктура островів далеко не готова до великої кількості туристів.

Українцям не потрібна віза на Фарерські острови. Біометричного паспорта достатньо. Фарерські острови — це територія Данії. Тут діють такі ж правила, як для Данії. Скажу більше, паспортного контролю на островах немає. Шенгенська віза також підійде.

Найкраще їхати влітку. Липень — найменш дощовий місяць. Проте на слова "менш дощовий" краще не зважати — дощі будуть і їх буде багато.

Втім, літо, на мій погляд, не єдиний сезон для подорожі на острови. Температура взимку в середньому +3°C. Здивовані? Океан повністю регулює клімат на Фарерах. Снігу випадає небагато, а вівці продовжують випасатися на пасовищах весь рік.

Температура взимку в середньому +3°

Хочете їхати, скажімо, в березні — чому б і ні? Єдине, що варто зауважити для подорожі в несезон — деякі пороми між островами будуть скасовані (але, може, вам туди й не треба) та кемпінги будуть зачинені.

Температура тут доволі відрізняється від Ісландії. Зрозумійте зараз мене правильно: влітку вдень температура теж +12+13°C, як і в Ісландії. Але і вночі влітку на Фарерах +11+12°C — тому спати тут в наметі у спальнику тепліше. А взимку тут не замерзають дороги.

Я була в кінці серпня. Погода була дуже різною, але завжди вітряною. Сильно не мерзли, крім першого дня, коли була шалена злива, а ми були в поході на острові Мічінес, де немає укриття.

Не думайте, що 3-х днів для подорожі на Фарерські острови достатньо. Хоча загальна територія зовсім невелика, і поїздка машиною від південних до північних островів займе лише пару годин, тут є що подивитися. Тим більше погода постійно вносить коригування у плани, змушує змінювати локації, скасовує пороми чи походи на миси.

Оптимально планувати 5-7 днів для подорожі. І до 9-10 днів, якщо хотіти відвідати всі-всі острови.

Чи можна подорожувати автобусом на Фарерах? Так, але з певними обмеженнями. В принципі автобуси є, і ми познайомилися в кемпінгах з кількома людьми, які подорожували лише автобусами.

Плюси подорожі автобусом на Фарерських островах:

- якщо не водите авто, то автобус — це зручно;

- це недорого, особливо у порівнянні з сумою на оренду авто;

- не потрібно купувати страховку на машину та блокувати суму депозиту на карті;

- в автобусах завжди є місця, тому що ними мало хто користується;

Мінуси подорожі громадським транспортом на Фарерах:

- треба бути прив'язаним до розкладу. На жаль, автобуси та пороми ходять не часто;

Автобуси та пороми ходять не часто

- автобуси ходять між містами та селами. Якщо ваша точка з краєвидом десь поза маршрутом автобуса, то треба придумувати, як туди дістатися;

- треба мати більше днів на подорож автобусом, ніж на авто, через прив'язку до розкладу. Наприклад, ви пішли в похід, повернулися під вечір і чекаєте наступного автобуса їхати далі, а найближчий автобус вже завтра.

Розклад громадського транспорту на Фарерських островах можна подивитися на офіційному сайті.

Щодо поромів, потрібно врахувати розклад та їхню місткість. Якщо ваша машина не вмістилася у першу чергу, треба чекати наступного порома 1-2 години. Існують пороми лише для людей та інші — авто + люди. Краще знати заздалегідь, чи можна брати машину на потрібний острів або залишити її на стоянці.

Автостоп є на островах Вагар та Стреймой (два острови, де, відповідно, знаходяться аеропорт та столиця). Тут найбільший трафік, оскільки багато хто їде в столицю Торсгаван на роботу або туристи їдуть з аеропорту.

На інших островах ми, бувало, не зустрічали жодної машини протягом годин. Там навіть однополосні дороги з кишенями для роз'їзду, якщо хтось колись їхатиме назустріч.

Фарери мають доволі низьку щільність населення. А ще місцеві особливо не їздять. Робота у них в основному в морі. Тому автостоп зовсім не жвавий.

Якщо в Ісландії ми щодня підвозили інших мандрівників, то на Фарерах навіть ніхто не стопив за всі 6 днів.

Вартість оренди авто на Фарерах влітку висока — старт від 120-150 євро/день за машину економ-класу з механічною коробкою передач та базовою страховкою. Якщо знайти за 100 євро — це вже вдача.

Оскільки кількість туристів щороку росте, орендні компанії почали піднімати ціни на літній, високий сезон. Наприклад, якщо орендувати авто на березень, то можна взяти за 70 євро/день.

Зазвичай ми шукаємо авто в оренду на агрегаторах, як Rentalcars.com. Ми знайшли машину за 63Є/день без депозиту та франшизи. Це сума з базовою страховкою.

Вартість оренди авто на Фарерах влітку висока — старт від 120-150 євро/день

На Фарерах раджу жити в кемпінгах — ціна низька, а "вигляд на мільйон".

Кемпінги коштують від 100 крон (13 євро) з людини. Як правило, на території кемпінгу є гарячий душ, туалет, розетки. Кухня є не завжди, тому пальник з собою треба брати обов'язково.

У кемпінгу в Торсгавані гарячий душ платний — 10 крон (1,30Є) за 4 хвилини. В інших кемпінгах душ був безкоштовний, всюди ідеальна чистота та, як правильно, самообслуговування — потрібно все прибрати за собою.

У високий сезон краще забронювати заздалегідь, тому що місткість кемпінгів доволі мала: часто місце лише для 5-10 наметів. А ставити намет будь-де заборонено законом, оскільки всюди — приватні землі та приватні пасовища.

Кемпінги відкриті з 1 травня до 31 серпня (кілька — до 30 вересня). І вони не на всіх островах.

Кемпінги відкриті з 1 травня до 31 серпня

Пораджу ось ці кемпінги та житло, де ми зупинялися. Забронювати частину з них можна просто на Booking.com:

1) Giljanes Camping на о. Вагар (на цьому острові знаходиться аеропорт) — цей кемпінг зручний тим, що тут є Giljanes гостел і можна забронювати собі ліжко, якщо потрібно. Є велика кухня та кімната для відпочинку. Кілька душових та туалетів. Оскільки цей кемпінг та гостел біля аеропорту, тут завжди багато людей.

2) Vestmanna Guesthouse — бюджетна кімната в Вестманна за 60Є/ніч; зручно зупинятися тут, якщо їхати на морську екскурсію дивитися тупиків та скелі. Ціни за кімнати починаються влітку від 100 євро/ніч — найдешевший варіант.

3) Кемпінг в Eiði розташований на колишньому футбольному полі. Тут є кімната для відпочинку, кухня та місце, де розвісити сушитися мокрі речі.

4) Кемпінг в Mikladalur — найменш завантажений кемпінг з усіх, що нам траплявся — лише 3 намети разом з нашим. Тут дуже красивий вигляд. Є один гарячий душ та туалет на всіх. Кухні фактично немає (вона закрита). Є недолік — кемпінг знаходиться на схилі, тому пошукайте найбільш рівне місце для намету.

Найпростіше, найдешевше та найшвидше летіти на Фарерські острови з Копенгаґена. Є кілька рейсів в день. Літають як власні фарерські авіалінії — Athlantic Airways, так і скандинавські авіалінії - SAS. Летіти трошки більше 2-х годин. Гарна новина — зареєстрований багаж включено у квиток.

Найпростіше, найдешевше та найшвидше летіти на Фарерські острови з Копенгаґена

Квиток Копенгаґен-Фарери-Копенгаґен можна знайти на Skyscanner від 120 євро у два боки і вище. Якщо зараз купувати на літо, то є кілька дат за 120-130 євро у два боки.

До Копенгаґена легко дістатися на WizzAir з Києва або Львова. Якщо летіти з наметом, брати похідний ніж чи трекінгові палиці, то доведеться докупити багаж.

Квиток Львів-Копенгаґен мені коштував 250 грн, назад 500 грн. Багаж по 750 грн в кожен бік. Ми купували один багаж на двох з чоловіком.

Раджу купувати квиток на Фарери заздалегідь, щоб ціна була найнижча. Також стежте за акціями. Торік влітку було кілька акцій на переліт за 80 євро у два боки з Копенгаґена. Їх можна знайти на тому ж Skyscanner.

Важливе питання про роумінг на островах! Якщо у вас Vodafone або Lifecell, то на Фарерах немає роумінгу. Мережа просто не буде працювати. Для мене це стало сюрпризом, особливо тому, що у мене смс-банкінг на Vodafone. Київстар на Фарерах працює.

Тому я раджу купити місцеву сім-карту. Оператора Føroya Tele, на мій погляд, найкращий за покриттям та ціною. До того ж, в аеропорту є їхній офіс.

Пакет з 2Гб інтернету коштує 50 крон (6,70Є) і цього з головою достатньо на тиждень подорожі. 4G на Фарерах просто фантастичне — покриття є всюди, навіть в кілометрових тунелях під водою.

Оригінал

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи