Як правильно шукати нову роботу, якщо ще не звільнився зі старої

Що треба знати працюючим пошукачам

Пошук роботи, поки співробітник ще працює, - досить стресовий період. Але за належної підготовки все може пройти легше і гармонійніше.

З чого починати пошуки нової роботи?

Найголовніше - розібратися зі старою роботою, перш ніж починати шукати нову. Вам необхідно знайти проблему, яка вас підштовхує до звільнення, і постаратися вирішити її. Часто щира розмова з керівником творить чудеса. Ви можете отримати підтримку від свого боса або навіть підвищення зарплати, і необхідність розсилати резюме в пошуках нових перспектив – відпаде, розповідає Тетяна Волошина robota.ua.

Якщо ви не спробуєте вирішити проблему, то ризикуєте наступити на ті ж граблі, тільки вже на наступній роботі.

Інколи після розмови з босом потреба шукати нову роботу відпадає

Що може ускладнити пошуки?

- "З'їдає" багато нервів. Зазвичай людина переживає, що про пошук роботи дізнається керівник і не захоче тримати "зрадника" у себе.

- Потребує багато часу. Пошуки нової роботи в цій ситуації - ваша друга робота. Звичайно, вона не вимагає вашої уваги з 9.00 до 18.00, але знадобляться чималі вкладення часу та сил.

- Відволікає від основної роботи. Починаючи від того, що потрібно відпрошуватися на інтерв'ю і відповідати на телефонні дзвінки, закінчуючи тим, що ваші думки зайняті не роботою, а результатами інтерв'ю.

Чому добре шукати нову роботу, не звільняючись?

- Вам не потрібно поспішати. Вас не виганяють з роботи, ви стабільно отримуєте заробітну плату, а значить, можете дозволити собі вибрати найвідповідальнішого роботодавця.

- Ставки не такі високі. Чим більше бажання кандидата отримати роботу, тим більше він хвилюється на співбесіді. Цей стан посилюється, якщо від результатів інтерв'ю залежить, чи буде йому за що жити найближчі місяці. Якщо у вас є робота, хвилювання буде не таким сильним, а значить і самопрезентація на інтерв'ю - кращою.

- Може виявитися, що вам не потрібно йти. При дослідженні ринку праці, можете зрозуміти, що ваша компанія помітно виграє за умовами, і роботу поки змінювати не слід.

Пошук роботи дозволяє тверезо оцінити себе

- Пошук роботи дозволяє тверезо оцінити себе. В процесі проходження співбесід ви зможете побачити, як вас оцінюють на ринку праці. Чи достатньо ваших знань і навичок для переходу на рівнозначну або вищу посаду. Завдяки цьому ви зможете раціональніше прийняти рішення про своє звільнення і краще спланувати свої дії.

Чи варто говорити босові про свої плани?

Такий підхід я вважаю більш чесним. Він дає можливість роботодавцю спробувати умовити вас залишитися або встигнути знайти вам заміну до вашого відходу.

Це спрацьовує, якщо у вас довірливі стосунки з керівником. Але не всі кандидати, так само як і роботодавці, готові до такого відкритого діалогу. До того ж, якщо ви не впевнені в тому, що швидко знайдете нову роботу, вам не варто розповідати своєму начальникові про свої плани.

Начальник нічого не знає. Як все зробити правильно?

Отже, ви не говорите нікому, що шукаєте роботу. В такому випадку дотримуйтеся простих правил.

- Анонімність. Публікуйте резюме на сайтах пошуку роботи, тільки якщо ви впевнені, що ваш роботодавець його не знайде. Також вам підійде формат так званого. анонімного резюме, в якому, наприклад, не вказуються ваші ПІБ та назви компанії, в якій ви зараз працюєте.

- Не використовуйте робочу пошту або робочий комп'ютер для розсилки резюме.

Жодного разу не зустрічала роботодавців, які звільняли б своїх співробітників через те, що ті шукали іншу роботу

- Заздалегідь продумайте, що скажете вашому начальнику, якщо він про все дізнається. Я жодного разу не зустрічала роботодавців, які звільняли б своїх співробітників через те, що ті шукали іншу роботу. Але в будь-якому випадку вам буде спокійніше, якщо ви відразу будете знати, що говорити.

Якщо про ваш пошук роботи дізналися і викликали на розмову, у вас є кілька варіантів, як себе подити.

Перший - сказати, що хочете дослідити ринок праці й вашу цінність на ньому. А резюме виклали, щоб побачити, наскільки ваш досвід цінний на ринку.

Другий - чесно обговорити з роботодавцем причини через які ви почали пошук роботи і спробувати прийти до вирішення. Якщо не вийде, то проговорити терміни вашого відпрацювання так, щоб ви спокійно підшукали нове місце, а роботодавець встиг підготувати вам заміну.

Плануйте час для спілкування з HR-ами

Будьте готові до дзвінків рекрутерів в робочий час. Немає нічого поганого в тому, щоб запропонувати рекрутеру передзвонити через 10 хвилин і вийти на вулицю для спокійної розмови.

Якщо ви пройшли телефонне інтерв'ю і вам призначили очне, намагайтеся домовлятися про співбесіду вранці до роботи, в обідню перерву або ввечері в неробочий час. Часто рекрутери готові затримуватися на роботі або приходити раніше, щоб провести інтерв'ю з цікавим кандидатом. Але будьте готові, що інтерв'ю з керівниками або топ-менеджерами будуть призначати в зручний для них час, а, значить, вам потрібно буде відпрошуватися з роботи.Щоб не пропасти надовго зі свого робочого місця, на початку телефонного інтерв'ю уточнюйте, скільки часу потрібно на його проходження. Це абсолютно нормально задати рекрутеру питання: "Зорієнтуйте, будь ласка, скільки часу нам знадобиться на телефонне інтерв'ю".

Дізнавайтеся максимум по телефону

Розпитуйте про деталі вакансії при телефонному спілкуванні, щоб не витрачати час на інтерв'ю в компаніях, які вам потенційно не цікаві.

Сформулюйте причину відходу

Продумайте переконливу причину пошуку роботи. Про неї вас запитають обов'язково.

Ні в якому разі не жалійтеся на керівництво, колег і зарплату на попередньому місці праці

Приклади переконливих причин: компанія не виконала своїх обіцянок. Гаприклад, обіцяли переглянути зарплату й не виконали, або співробітник "переріс" позицію, а в компанії немає можливості його розвивати.

Ні в якому разі не варто скаржитися на керівника і колег, а також називати заробітну плату причиною звільнення з декількох місць поспіль. Роботодавець буде вважатиме, що ви з легкістю підете і від нього, якщо в іншому місці вам запропонують більше.

Попереджайте, що ви ще працюєте

Кажіть на інтерв'ю, що ще працюєте і просите не бирати рекомендації у поточного роботодавця. Якщо ж на вашому місці роботи є колега, який готовий дати вам рекомендації, краще посилайтеся на нього.

Також відразу повідомте з роботодавцея, що вам потрібно буде відпрацювати якийсь час в компанії. Це нікого не здивує і покаже вас відповідальним співробітником.

Приймайте рішення усвідомлено

Навіть якщо ви налаштовані йти, все одно не поспішайте приймати пропозицію від іншої компанії, якщо не впевнені, що ця робота варта того. Перехід на нову роботу - це завжди ризики. І такі рішення необхідно приймати усвідомлено.

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі