четверг, 12 октября 2017 14:51
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Озвучення знаків

Інколи звідкись з'являються знаки того, що світ прихильний до тебе й у ньому хочеться жити. Коли ті знаки збігаються в один день, тоді наче ширше прочиняються двері в цей світ, щоб ти його розгледів. У цьому році мені, хоч і рідко, траплялися такі дні. Один — ось недавно.

Почалося так: вранці біля метро на Шулявці побачив чудну бабу. Вона сиділа край тротуару, між кіосками, вмостившись на ящику, що виднівся з-під рясної квітчастої спідниці. Баба смаглява, чорноброва, щокаста — є на що глянути. Бомжиха наче — бо хто б іще сидів тут отак-от? Чи просто полаялася з дідом і пішла з дому. Кругом снували люди, сіявся дрібний холодний дощ, а баба сиділа й читала якусь, вже трохи мокру, книжку в м'якій палітурці. В тім ховалося щось невловиме й заразом переконливе, оця повнота бабиної присутності: от я тут є й буду, а ви собі як хочете.

Далі явилися ще знаки. На виході з казенної установи вахтерка сказала мені на прощання "Ходіть здорові!", а за півсотні кроків звідти, на зупинці, якась молодиця комусь обіцяла в телефон: "Я не забарюся!" Аж дивно, що на такому малому клаптику землі є так густо людей, чиї слова давні й живі, а не вчора вивчені, як у дикторів із нашого телевізора.

А з телевізором того вечора щось сталося. Ввімкнув канал АТР. Ішов фільм "Діамантова рука", той епізод, де "русо турісто обліко моралє". Дивився на екран поміж іншими справами й не одразу дійшло, що фільм озвучений кримсько-татарською. Й зроблено це рідкісним способом — з однаковою любов'ю до того, що озвучується, але й до того, чим воно озвучене. Ефект неймовірний: здавалося, що саме це — оригінал, а не те, що ти сто разів бачив раніше. Це відчуття стало очевидним, коли Сємьон Сємьонич заспівав по татарськи про зайців, що опівночі косять траву.

Таким був щасливий кінець того незвичайного дня.

Сейчас вы читаете новость «Озвучення знаків». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі