четверг, 15 января 2009 15:40

Приміщення обігрівають теплом від каналізації

Уперше в Україні комунальне підприємство "Полтававодоканал" використало для опалення приміщень Затуринських очисних споруд тепло каналізаційних стоків.

— Стоки мають температуру 18–20 градусів, — розповідає генеральний директор підприємства Валерій Ченчевий. — Ми подумали, чому б не використати їхнє тепло. Придбали необхідне обладнання в канадської фірми. Вартість проекту — 130 тисяч гривень. При нинішній ціні на газ 1830 гривень за тисячу кубометрів щороку підприємство економитиме 15 тисяч гривень і окупить устаткування за вісім років. Якщо ціна зросте, як обіцяють, до 2500 гривень, то економія становитиме 24 тисячі гривень щороку.

Начальник Затуринських очисних споруд Іван Мистюк пояснює, як працює система:

— У залізобетонні лотки, по яких ідуть стоки, закладені пластмасові труби. По них іде постійний потік чистої води. Вона відбирає від каналізації вісім градусів тепла. Вони ідуть на теплонасос, компресором стискаються, і ми отримуємо температуру 45–55 градусів. По другому контуру ця вода йде на обігрів об"єктів. Там вона віддає тепло, охолоджується і знову йде по трубах, забирає температуру. Виходить от такий кругообіг.

Тепловий насос споживає за годину 8–10 кВт електроенергії, але віддає 48 кВт теплової енергії за годину.

— Порахувавши коефіцієнти, ми визначили, що, узявши одну частину електроенергії, ми збільшуємо її вшестеро, — зауважує Мистюк.

Нині на підприємстві розробляють систему, щоб отримувати енергію для роботи насосів від сонячних батарей. Установити їх планують у березні.

— Тоді нам не потрібен буде ані газ, ані електроенергія, — каже Валерій Ченчевий. — Усе це можна використовувати також у житловому секторі, на промислових об"єктах. За розрахунками наших канадських колег, потенціал "Полтававодоканалу" такий, що ми можемо опалювати таким чином третину Полтави.

Сейчас вы читаете новость «Приміщення обігрівають теплом від каналізації». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи