вторник, 05 марта 2013 16:46

Жучки кріплять під столами, на вазони, ховають за монітор або в системний блок комп'ютера
6

Україна переживає бум на подружнє шпигунство

Олександр ДАНИЛОВИЧ, 45 років, приватний детектив

Народився в Києві. До 2005 року працював у правоохоронних органах.

Від 2007-го продає та здає в оренду через інтернет шпигунські пристрої – жучки, відеокамери, мікронавушники.

Деякі замовляє за кордоном, деякі розробляє сам. Три-чотири рази на місяць працює детективом – на замовлення. Цікавиться "комерційним" і "­побутовим" шпигунством. За допомогою металошукача пропонує очистити офіс чи квартиру від прослуховування. Наступного року планує відкрити власне детективне агентство "Бонд".

Розлучений. Має сина і двох онучок

Фізично стежити за людиною можна не довше трьох днів, бо вона помітить. Один день обходиться замовнику від 300 до 700 доларів. Якщо, крім стенограми та аудіозапису розмов по мобільному, є фото та відео, оплата праці вища. Хороший шпигун має по три замовлення на місяць і заробляє 3–4 тисячі доларів.

В Україні понад 20 підприємств мають ліцензію розробляти й виготовляти підслуховуючі апарати. Усі вони – під державним контролем. Їхніми технічними засобами користуються прикордонники, працівники СБУ, Міноборони.

Маю власний фургон. У ньому ночую, коли веду прослушку. Паркуюся біля замовленого будинку чи офіса.

Зазвичай використовують дешеві жучки, які "тягнуть" від кількох метрів до кілометра. Автономні жучки працюють від кількох годин до тижня, живляться від невеликих батарейок або акумуляторів, до яких під'єднані мініатюрні мікрофони й передавачі. Їх кидають у вазу для канцелярського приладдя, кріплять на вазони, ховають за монітор або в системний блок комп'ютера, чіпляють до штор, під столами. Деякі за розміром – менші, ніж голівка сірника. Не ховають у шафі, під ліжком чи за шпалери, бо погано чути голоси. Мікрофони кладуть у кутках на підлозі, міні-камери кріплять на стелі або телевізорі. Телик стоїть у такому місці, щоб було видно з будь-якого кута в кімнаті. Прикріплена до нього камера даватиме хороше зображення.

Серед американців популярні краватки, окуляри, годинники й ремені з міні-камерами. У мене влітку за 70 доларів замовили повітряного змія з міні-камерою. Хлопці хотіли запустити його над "Межигір'ям", щоб стежити за президентом. Колеги розказують, що все "Межигір'я" сканують на жучки щотижня.

Прослуховувати можна будь-чий телефон: від шахтаря і продавщиці на ринку – до прем'єр-міністра й президента. Янукович не випадково користується російським мобільним оператором: його сигнал перехопити в Україні складніше. З тієї самої причини в його охороні працюють силовики з Росії. Тамтешні спецслужби контро­люють мобільний зв'язок краще за наші.

Часто на телефони кріплять акустичні жучки, що передають усі розмови в приміщенні. Торік знач­но зріс попит на блокатори і шумогенератори – ­захисне устаткування для мобільних, яке глушить жучок. ­Коштує 200 доларів.

Є жучки, що працюють довше, якщо заряджати під'єднані до них мережево навушники. Тоді прослуховувати зможете, доки пристрій не знайдуть. ­Вибір – величезний, коштують від 10 до 300 доларів. ­Саморобні – примітивніші, але дешевші. Їх можна купити на радіоринку Кардачі.

Бізнесмен замовив нам прослухати вчительку. ­Наталя Степанівна щотижня дзвонила додому і скаржилася, що його син погано вчиться. Пропонувала своє репетиторство. Хлопець із нянею уроки вдома робив, але все одно приносив двійки. Ми малому в портфель мікрофон поклали. Зайшли в клас перед уроком, поставили жучок за дошкою і під учительським столом. Так батьки довідались, як вчителька гнобила їхнього сина, бо його батьки – найбагатші в класі. На неї накатали догану, а малого перевели в іншу школу.

Іноді багаті чоловіки дарують утриманкам телефон із прослуховуванням. Одна наступного дня за ­гарантією здала його в магазин. Подзвонила чоловіку і сказала, що вкрали. Ми за нею простежили: гроші за мобільний віддала якомусь грузину. Ще й нагодувала його перед тим у ресторані.

В Україні – бум на подружнє шпигунство. Частіше жінки стежать за чоловіками. 80 відсотків підозр з обох боків не підтверджуються. Дехто приходить уже перед розлученням, якщо не хоче ділитися майном. Але таємно зроблені фото й відео не можуть бути доказами в суді.

Знайомого раз найняли для роботи в Туреччині. ­Чоловік відправив дружину з подругою до Антальї. Жінка там за два дні переспала з двома турками й росіянином. Товариш боявся показувати всі фотографії чоловіку. Думав, він її приб'є. Той відреагував спокійно, бо сам мав коханку і шукав привід для розлучення.

Ваша дружина зраджує, якщо почала не випускати з рук свій телефон, стирає повідомлення і вхідні ­дзвінки, змінила пароль на пошті та "ВКонтакте". Довше затримується на роботі, називає вас непритаманними раніше ласкавими іменами "рибка", "зайчик", "мася". Не переживає, якщо ви довго затримуєтесь на роботі, хоча раніше через це скандалила.

Я – не кримінальний детектив, убивств не розслідую. Але раз мене найняв чоловік, щоб простежив за його мачухою. За два роки після одруження раптово помер його батько, і вона претендувала на рівний поділ майна. Я прослухав кілька її розмов із донькою. З них випливало, що вона допомогла чоловікові піти на той світ. Світлану Григорівну довелося здати міліції.

У нашій країні популярне політичне шпигунство. Я цим не займаюся, це – прерогатива есбеушників і міліції. Часто роблю бізнес-розвідку. Дізнаюся, хто фінансує конкурента, як він просуває свою продукцію, ­вивідую переваги і слабинки. До шпигунства нерідко залучають співробітників фірми. За два оклади вони допоможуть розкласти прослушку й камери в кабінеті шефа, дадуть усі паролі. Секретарки прикріплять мікрофон до стаціонарного телефону, що відстежує вхідні та вихідні дзвінки.

Добре заробляють програмісти. Вони можуть дистанційно потрапити в комп'ютер потрібної людини. ­Навіть повертають файли, видалені до корзини за останні півроку. Якщо комп'ютер підключений до інтернету, програміст може зайти дистанційно. Захиститися від віртуального злому майже нереально.

За інтернет-користувачами стежать через соцмережі. Зламати пароль там дуже просто. Листування і коло друзів багато говорять про людину та її життя.

Якщо під власним під'їздом і на подвір'ї офіса ви бачите одне й те саме авто – за вами стежать. Навіть, якщо у машині нікого немає, шпигун десь поруч. Можна викликати міліцію або замовити контрспостереження. Інший шпигун вивідає, кому ви стали цікаві.

Будьте обережні з подарунками. У них часто маскують бездротові жучки.

Щоб очистити квартиру від прослушки, беруть 20 доларів за квадратний метр. Сканують стіни, стелю, підлогу, меблі, техніку. Кімната на 18 "квадратів" затягне на 1,5 тисячі доларів.

Коли телефон слухають, під час розмови можете почути сторонній шум або потріскування.

Якщо знайшли жучок, не поспішайте його нищити й викидати. Краще зламати. Шпигун спробує потрапити в приміщення, щоб відновити зв'язок. Влаштуйте засідку й поспостерігайте, хто завітає – "сантехнік", "електрик", "телефонний майстер" чи колега з офіса.

 

Сейчас вы читаете новость «Жучки кріплять під столами, на вазони, ховають за монітор або в системний блок комп'ютера». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи