вторник, 29 октября 2013 13:23

Жодного разу не заплатили більше 30 левів

У Болгарії до більшості страв додають бринзу

Болгарію обрали, бо 7-річному ­синові Антону треба було ­пройти лікування на бальнеологічному ­курорті, – розповідає викладач фізики з Москви 33-річний Максим ­РОЖНІН. – Малий мав серйозні проблеми з опорно-­руховим апаратом. Ортопед рекомендував тільки Поморіє. Запевнив, що там найкращі спеціалісти та ідеальний режим.

Порадили філію спеціалізованої реабілітаційної клініки. Ми передзвонили дізнатися, чи треба оформлювати якесь направлення. Лікар сказав забронювати номер, а коли приїдемо, тоді розбереться з лікуванням. Малого проконсультували й призначили курс. Ціни виявилися дуже помірними. З усіма процедурами, а їх було п'ять-шість на день, виходило не дорожче 40 євро на добу.

Коли відвели сина на перший масаж, дружина розговорилася з медсестрою. Та сказала, що нам усім би не завадило підлікуватися. Дружина перепробувала всі масажі й спа-процедури. Я ходив тільки на процедури для хребта. Справді стало менше боліти. Та головне, у Антона за місяць почалися величезні позитивні зрушення. Ми познайомилися з німцями, син яких мав такий самий діагноз. Вони привозили його 11 разів.

Жили ми не в клініці, бо не хотіли там харчуватися. Винаймали номер у невеличкому готелі за 160 левів на добу (850 грн. – "Країна"). А снідали з дружиною у сусідньому кафе прекрасною кавою і булочками з персиками, а малий пив какао з яєшнею. Це коштувало 8 левів.

У Антона – жахливий апетит. ­Поду­мати не могли, що він ­проситиме ­салатів з бринзою і кисломолочних соусів. Перекуштував усі страви в горщиках, ні дня не проходило без шашликів або запечених ­котлет – ­шишчета й кебабчі. У Болгарії майже в усіх стравах є бринза. Нею посипають, фарширують, тушкують і приправляють. Нам дуже сподобалося. І все недорого. Жодного разу не заплатили більше 30 левів. Чайових не просили, але ми залишали.

Малий поведений на археології. Коли закінчили лікування, вирішили поїздити країною. Почали з Несебра, де Антон із путівниками три дні розглядав старий центр. Коли наприкінці другого дня я запропонував піти на пляж, син обурено відповів:

– Ти що? Сьогодні треба оглянути ще хоча б дев'ять руїн!

Несебр – місто-пам'ятка давньоримської й візантійської архітектури. Роздивлятися його можна кілька тижнів. Хто не так глибоко цікавиться археологією, все одно оцінить церкву Христа Вседержителя. Внутрішнє убранство її майже не збереглося, тому головною окрасою є зовнішнє оздоблення.

Антон не любить пляжів, бо помітно, що він сильно накульгує. Ми пішли, щоб скупалася дружина. А до сина підійшов чоловік у костюмі лева й так розвеселив, що він таки зайшов у воду. Сервіс дуже ненав'язливий. Клоун сфотографувався з Антоном, але не вимагав, щоб ми придбали фото. Ми, звичайно, купили – за 10 левів. В аквапарку біля Несебра не були, але сусіди розповідали, що там водні гірки на будь-який смак.

Антона зацікавила колекція фракійського золота у Варні. Музей там розкішний. Син почав розпитувати екскурсовода, і вони спілкувалися майже годину, 60-літній і 7-річний любителі старовини. Потім науковець подарував Антону свою книжку англійською.

У Варні дружина планувала закупитися. Там величезний ринок фруктів, ціни – вдвічі нижчі, ніж у прилеглих курортних містечках. Чомусь думала, що болгари торгуються, як турки, але це не так. У магазині шкіряних виборів їй зробили мінімальну знижку. З таксистами ціну краще узгоджувати наперед. Наприкінці можуть попросити втричі більше. Ще одна порада: не міняти валюту на вулиці, бо можуть обдурити.

Відвідали монастир у скелях Аладжа. Чекав, що там збереглося багато фресок. Не побачили жодної. Але вражає панорама, що відкривається з висоти, та атмосфера чернечих келій у печерах.

На мис Каліакра поїхали з екскурсією. Це скеляста коса, яка на 2 кілометри врізається в море. В групових відвідинах погано, що на все дають замало часу. Ми прослухали обов'язкову легенду про 40 дів, які сплели свої коси й разом кинулися з мису в море, щоб не дістатися туркам. Після цього мали тільки годину на решту. Якби були самі, провели б там півдня, роздивилися рештки фортеці й метеорологічну станцію.

Екскурсії на мис Каліакра зазвичай поєднують із візитом до резиденції королеви Марії у Балчику. Там ней­мовірний сад. Син зупинявся біля кожного кактуса, а дружина не могла надивитися на квіти. Дуже цікава архітектура палацу – суміш європейського та східного стилів. Це розкішна будівля з мінаретом. ­Прогулянка налаштовує на романтичний лад, і тут же пропонують дегустувати й купувати вино. Щоправда, середня ціна пляшки – 60 левів. А в магазині таке ж бачили за 25.

Хотіли потрапити до Рільського монастиря, бо від нього були в захваті наші німецькі знайомі. Але вирішили пройти ще 10 процедур у санаторії. Також не поїхали в Долину троянд у Казанлику, бо знали, що квіти вже відцвіли. Туди краще завітати у два останні тижні травня й два перші – червня. Поряд виробляють і продають ароматичні олії.

Дружина в Болгарії придбала шкіряне пальто. Також купили шість горщиків для запікання страв і до них – цілий пакет приправ. Ну і, звичайно, косметику з трояндовими ­оліями.

Балканським хребтом можна перетнути Болгарію пішки

Болгарія розташована на західному узбережжі ­Чорного моря, а на заході, в центрі й на півдні країни лежать ­гірські хребти. Це робить її привабливою не лише для пляжного відпочинку, а й для любителів гірського пішого туризму.

Найкращий час для подорожей найвищими горами Болгарії – з кінця липня до вересня, коли сніг майже розтанув і мало опадів. У зимові мандрівки в снігоступах та на лижах можна ходити з грудня по березень.

Балканський хребет ­ділить країну із заходу на схід. Це місце – для багатоденних походів. Тут закінчується один із європейських довгих маршрутів Е3, який ­починається в Іспанії. Він тягнеться вздовж усієї Болгарії до ­чорноморського узбережжя й перетинає ­Центрально-Балканський ­національний парк.

У горах Ріла на південному заході є найвища на Балканах та у Східній Європі гора Мусала – висота 2925 м. Там можна побачити Сім Рільських озер, водоспад Скакавіца, Рільський монастир і найбільший у країні Рільський національний парк.

На південь від Ріли розташовані гори Пірін. Із усіх болгарських хребтів тут найбільше сонячних днів на рік. Найвища точка Віхрен має 2914 м. Туристи люблять проходити Кончето – тонкий гострий перешийок між горами Баньскі Суходол та Кутело на висоті близько 2780 м.

Сейчас вы читаете новость «Жодного разу не заплатили більше 30 левів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі