среда, 01 февраля 2012 18:51

Після удару по печінці можна відходити 20 хвилин

 

Боксерка Аліна Шатернікова виграла 19 боїв і два програла

До 10 років я жила з батьками в Твері під Москвою, у військовому містечку - батько-авіаційник там випробовував і продовжував термін експлуатації українських Анів. Проґавила час, коли могла записатися на гімнастику чи фігурне катання. А в 10 років, як переїхали до Києва, мене вже вважали пенсіонеркою. Туди ж діток із 4 років віддають. Мала 11, коли на вході до середньої школи №95 побачила оголошення про прийом у групу дзюдо. Спочатку займалася з дівчатами, але вони довго не витримували. Тоді перейшла спарингувати з хлопцями.

Уперше вийшла на ринг 15річною, це був кубок із кікбоксингу "Золото України". Моя суперниця з Маріуполя мала чималий досвід. У другому раунді я сильно вдарила її по печінці й відправила у важкий нокаут. Дівчина довго відходила.

Уміння завдати зустрічний удар - високе мистецтво. Коли в тебе летить удар справа чи зліва, і ти, ухиляючись, назустріч пробиваєш у відкриту голову чи корпус, удар удвічі відчутніший. Мені це легко, я - шульга.

Ніколи не виникало жалю до суперниць.

Жінки в боксі істеричніші. Не завжди можна передбачити їхніх дій. З чоловіками простіше, стиль кожного зрозумілий. Але жінка ніколи не досягне таких швидкостей і жорсткості удару.

Я звикла до чоловічого колективу. Це для мене природніше середовище, ніж жінки.

Найважчий бій був у Італії зі Стефані Б'янчіні. Єдиний раз мала жахливі гематоми - синці, набряки. Їх знімає тільки час, примочки й припарки мені не допомагають.

Після удару по печінці можна відходити 20 хвилин. Ще болючіший удар в сонячне сплетіння. Дуже вразливі підборіддя й ніс, особливо кінчик. Пах жінкам від удару теж дуже болить. У вуличних сутичках ефективний удар у колінний суглоб. Головне, щоб несподівано.

Будь-який важкий удар по голові - це мікрострус мозку. Тому кожен боксер раз на рік проходить комп'ютерну томограму. Жінкам ще окремо роблять мамографію

Будь-який важкий удар по голові - це мікрострус мозку. Тому кожен боксер раз на рік проходить комп'ютерну томограму. Жінкам ще окремо роблять мамографію. У груди не б'ють, але можуть влучити, коли цілилися в підборіддя. Тому на змаганнях жінки одягають спеціальний протектор - панцир із жорсткого пластику. У чоловіків такий для паху.

Мене ніколи не нокаутували. Траплялися лише легкі нокдауни, коли на секунду відключається в голові електрика. Губишся на якийсь час. А потім раптом спалах - наводиш об'єктив, і розумієш, що в тебе бій, суперник, судді - треба продовжувати.

2002 року вперше стала чемпіонкою світу в Англії. Місяці за три дізналася, що вагітна. Як народила малого - за півтора місяці пішла знову в зал. 3 години між годуваннями вистачало доїхати до залу й потренуватися. Молока було стільки, що зціджувала.

Син Сергійко боксом не цікавиться. Але любить побитися, у першому класі поведінка незадовільна. У нього важка рука, жорсткі удари. Я йому необачно показала, де найвразливіші точки, і він почав це випробовувати на однокласниках. У бокс його не віддаю, на хокей ходить.

За поєдинок платять незалежно від результату. Сума гонорару залежить від позиції боксера в рейтингу й промоутера. А ще - від статусу поєдинку: рейтинговий чи титульний. За титульний бій платять десятки тисяч доларів.

Квартиру мені подарував колишній мер Києва Олександр Омельченко. Коли стала чемпіонкою світу, він улаштував за участю всіх чиновників святкування в держадміністрації. Знав такі подробиці, як прізвисько моєї суперниці. Я могла зателефонувати йому й порадитися з будь-якого ділового питання. Коли в мене закінчувалося вечірнє тренування, він говорив: "Ти, певно, голодна після занять? Приїзди, нагодую". Приїжджала в мерію, і в його кабінет кухарі приносили мені гречку з печінкою. Казав: "Поїж, а тоді обговоримо твоє питання".

Їм багато солодкого, булочок, тортів. Але незмінно важу 51,5 кілограма. За 20 років не набрала ваги.

Шість років тому покинула ринг не через вік, а тому що вже не мала мотивації. Двічі стала чемпіонкою світу, захотіла чогось іншого.

Сейчас вы читаете новость «Після удару по печінці можна відходити 20 хвилин». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи