четверг, 03 февраля 2011 14:24

У Московській церкві вважають, що за сприяння місцевої влади зможуть повиганяти Київський патріархат з усіх храмів - і нехай, мовляв, служать по квартирах та підвалах

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про намір влади ліквідувати цю церкву до літа. Запевняє, що по всій країні чиновники та бізнесмени пропонують священикам Київського патріархату перейти до Московського. За це обіцяють різноманітну допомогу. Деяких отців викликають на розмови до районних держадміністрацій і ставлять ультиматум. Такі бесіди, за словами Філарета, провели із 70  відсотками священиків у Вінницькій, Київській областях та на Донбасі.

Юрій ЧОРНОМОРЕЦЬ, 36 років, шеф-редактор Богословського порталу:

-  Це - продовження інформаційної війни Московського патріархату проти Київського. Вона посилилася два роки тому, після обрання патріархом Кирила. Він вважає, що в Україні можлива форсована русифікація, встановлення жорсткого контролю держави над суспільством. Тому відхиляє обережну політику, компроміс та українізацію УПЦ Московського патріархату. Та сповідання ультраконсерватизму впливає лише на паству цієї церкви, яка розділяється на прихильників і противників такої ідеології.

У Московській церкві вважають, що за сприяння  місцевої влади зможуть повиганяти Київський патріархат з усіх храмів - і нехай, мовляв, служать по квартирах та підвалах. Але не враховують, що він спирається на самоорганізацію віруючих, а не підтримку влади. Москві не вистачить козачків з Одеси чи Луганська, щоб по всій Україні захопити церкви. Тому мрії Кирила приєднати усіх до Московського патріархату - це фантастика й утопія. Україна - країна християнського розмаїття. Між вірянами різних течій конфлікти були дуже рідко. За 20 років незалежності ворожість майже зникла. І коли лунають заклики відбирати храми, скажімо, в галичан, священики Московського патріархату кажуть: "Та ми з ними чай пили, це - нормальні люди, навіщо нам у них щось забирати?"

Сейчас вы читаете новость «У Московській церкві вважають, що за сприяння місцевої влади зможуть повиганяти Київський патріархат з усіх храмів - і нехай, мовляв, служать по квартирах та підвалах». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи