суббота, 29 сентября 2012 16:17
Олег Федорчук
Олег Федорчук
Тренер, Футбольний експерт

Матч "Шахтар" - "Дніпро" не був бенефісом арбітра

Донецький "Шахтар" переміг дніпропетровський "Дніпро" у центральному матчі 10-го туру прем'єр-ліги України з рахунком 2:1. Це була гра двох найкращих команд у цей літньо-осінній період.

І "Шахтар", і "Дніпро" показують дуже яскравий футбол в атаці. Всім було цікаво, як ці команди будуть діяти. Матч показав, що у "гірників" більш-менш збалансована оборона та атака. Команда Мірчі Луческу не тільки забиває, але й дуже мало пропускає. У "Дніпра", як була проблема в захисті, так вона і залишилась. Нервова і недостатньо кваліфікована гра захисників приводить до того, що страждає результат. Всім подобається гра команди, але "Дніпро" втрачає очки.

Думаю, матч сподобався всім вболівальникам та фахівцям, адже гра дійсно була дуже високого рівня.

"Дніпру" не вистачає стрункості гри в обороні. За проведені у цьому сезоні 16 матчів з урахуванням чемпіонату, Ліги Європи та Кубка України команді Хуанде Рамоса вдалася гра в обороні тільки у поєдинок з ПСВ Ейдховен. А так у всіх матчах "Дніпро" пропускає. Це наводить на думку, що захист дніпрян потребує підсилення і покращення якості гри.

Заміна — це завжди ризик. Напевне, немає жодного тренера, який би сказав, що на 100% впевнений, що гравець, який вийде на поле по ходу матчу, зробить так як потрібно у даній ситуації. Звинувачувати Рамоса у невдалих замінах я б не став. Він намагався змінити хід матчу. Не завжди вдається ввійти у гру.

Коли тренер робить заміну — він шукає шляхи покращення якості гри. Рамос діяв логічно. У контексті матчу треба дивитися не тільки на гравців "Дніпра, але й на "Шахтар". Об'єктивно, сьогодні це найкраща команда України.

Суддівство головного арбітра Серія Бойка? Мхітарян забив гол з офсайду, але положення поза грою мав зафіксувати боковий арбітр. Бойко тут ні при чому. За великим рахунком він намагався судити об'єктивно, але треба розуміти, що симпатії завжди на боці сильнішої команди. Це раз. По-друге, на боці господаря, адже трибуни тиснуть на рефері. Я б не сказав, що це був бенефіс арбітра.

Це був бенефіс тренерів та гравців. Я б не відволікався на суддю, адже він не вплинув на хід гри. Невелика перевага у матчі все одно була на боці "Шахтаря". У принципі, результат матчу закономірний. Правда, хотілося б, щоб "гірники" втрачали очки. Кажу це не тому, вболіваю проти донецької команди. Я "за" інтригу в чемпіонаті. Спорт без інтриги — це вже не спорт.

Багато людей вболівають проти "Шахтаря". Не тому, що команда не подобається, а тому, що так буде краще для всіх. У тому числі для самих "гірників". Повторюсь, на мою думку арбітр не вплинув на хід гру. А чим більше у нас буде таких матчів, тим більше вболівальників буде на стадіонах.

У ситуації з другим пенальті та вилученням Чеберячка все по ділу. Єдине, що наприкінці другого тайму рука вже була у Кучера. Ми знаємо, з якого каналу оператори. Громадськість і журналісти повинні звернути увагу, що "Шахтар" мають обслуговувати нейтральні канали. Заради об'єктивні треба визнати, що заангажованість присутня.

Я погоджуюся з Рамосом — розподіл карточок був нерівномірним. Однозначно можна сказати, що Ракицький напрацював на червону картку. Його біганина заслуговувала вилучення. У єврокубках і матчах за збірні гравці "Шахтаря" так себе не ведуть. Я б сказав, що арбітр стримував себе по відношенню до гравців "Шахтаря", а з футболістами "Дніпра" вів себе більш строго.

Срна поводився як хлопчисько, який на танцях хоче завоювати серце дівчини. Я не можу собі уявити, що Хаві та Іньєста будуть вести себе подібним чином — бігати і провокувати суперника. Зараз не можу згадати лідера європейської топової команди такого плану як Срна. Всі розуміють, що це гравець вищого класу, але його поведінка мені ніколи не подобалася. Не хотів би, щоб гравці, яких я поважаю, вели себе подібним чином.

Як пояснити результативність Мхітаряна? Відповім з гумором. Зазвичай, коли футболісти вдало грають, тренери запитують їх "Що ти зранку їв?". Можна зробити програму "Меню від Мхітаряна". Те, що Генріх перебуває зараз у хорошій форму, це одне. Також присутня велика доля везіння. Він забиває неймовірну кількість голів для свого амплуа і для нашого чемпіонату. Думаю, це феномен. У принципі, це не логічно, коли футболіст так забиває. Якщо так триватиме і не підведе здоров'я, то буде рекорд в чемпіонаті.

Сейчас вы читаете новость «Матч "Шахтар" - "Дніпро" не був бенефісом арбітра». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи