вторник, 09 июня 2020 17:00
Николай Несенюк
Николай Несенюк
Журналист

Загадка Камеруну

Останній матч під проводом Валерія Лобановського 18 червня 1990 року збірна СРСР виграла з розгромним рахунком 4:0. Обіграла Камерун, який перед тим сенсаційно переміг чемпіонів світу – команду Аргентини. Здавалося, що може бути краще для тренера, який ще до початку фінального турніру Кубка світу оголосив, що залишить збірну після його завершення?

Але про цей матч вже скоро як 30 років у нас чомусь сором'язливо мовчать. Не захоплюються атакувальною міццю команди, не обговорюють голів, забитих Зигмантовичем, Протасовим, Заваровим і Добровольським. Навпаки, всі його учасники та глядачі згадують що завгодно – помилки нашого воротаря в першій грі проти Румунії, помилки арбітра у другому матчі з Аргентиною, сварки між гравцями, тренерами та федерацією за чи то виплачені, чи то невиплачені преміальні. Й ані слова – про феєричну перемогу над Камеруном.

Перед останнім туром групового турніру збірна СРСР була на останньому місці. Шанс вийти з групи був за двох умов – перемога одного із суперників у паралельній грі Аргентина – Румунія та власний виграш у Камеруну з перевагою щонайменше в чотири м'ячі. І сталося диво. Радянська збірна, яка в попередніх двох матчах не забила жодного м'яча, тут забила чотири. Як і було необхідно для виходу з групи. Все складалося якнайкраще – аргентинці в паралельному матчі проти румунів вели 1:0.

Але щойно Добровольський забив Камеруну четвертий м'яч, збірна Румунії пішла вперед і зрівняла рахунок, який виводив її разом з Аргентиною далі, а СРСР залишав на останньому місці. Румуни з аргентинцями, скоріше за все, зіграли "договірняк". То чому ж у нас цим ніхто не обурювався? Чому не казали, що ті за допомогою брудних махінацій не дали змоги продовжити турнір команді Лобановського? Яка саме в останньому матчі вийшла на запланований пік форми і, якби не той "договірняк", імовірно, стала би чемпіоном світу.

Мовчать і наші ветерани-футболісти, і футбольні оглядачі, що сучасні, що часів Радянського Союзу. І доки триватиме ця мовчанка, доки ми не дізнаємося, чому у збірної СРСР так пізно з'явилася переможна та результативна гра, не бачу сенсу всерйоз обговорювати виступ команди у фіналі Кубка світу 1990 року

Сейчас вы читаете новость «Загадка Камеруну». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи