вторник, 21 октября 2008 07:06

Тролейбусники вибили гроші на зарплату

МИНУЛОЇ середи від ранку до обіду в Луцьку не їздили тролейбуси. Водії відмовилися сідати за кермо, доки їм не виплатять заборгованої зарплати за два місяці — майже 500 тис. грн.

Несанкціонований страйк розпочався о шостій ранку. Майже тисяча працівників Луцького підприємства електротранспорту прийшли на роботу, однак не вивели машини з гаражів. Водії, кондуктори та механіки заблокували виїзд із тролейбусного депо. За брамою стоять усі 50 тролейбусів і п"ять автобусів, що курсують за маршрутами N15, 15а та 9. Люди скандують: "Дайте гроші — хочемо їсти". Вимагають зустрічі з журналістами й міським головою.

— Ми встаємо о четвертій ранку, цілий день за кермом і, виявляється, працюємо безплатно, — обурюється водій тролейбуса Олена Іванюк, 32 роки. — Ще серпневу зарплату не бачили. Хоча вона 700 гривень. Тих копійок — і то не дають.

На зупинках натовпи пасажирів, що марно чекають на транспорт.

— У маршрутки не сядеш, переповнені. Оператори таксі кажуть чекати, бо всі машини на викликах, — обурюються лучани.

Городяни телефонують зі скаргами до мерії. Там розпочинається сесія міської ради. Голова Богдан Шиба відряджає делегацію чиновників до страйкарів.

— Ви з міського бюджету не фінансуєтеся. У вас своє джерело — із зароблених коштів, — пояснює людям начальник міського відділу транспорту Костянтин Патрикєєв, 53 роки.

Директор підприємства електротранспорту Іван Кубіцький виправдовується, мовляв, заборгованість із зарплати — 512 тис. грн — виникла через недоотримання з державного бюджету півмільйона гривень компенсації за перевезення пільговиків.

— До кінця року ми затратимо 12 мільйонів гривень на перевезення пільговиків, тоді як державна субвенція становить 6 мільйонів, — каже керівник "Луцькелектротранспорту".

Страйкарі йдуть на засідання сесії міськради. Депутати терміново переглядають бюджет і голосують за виділення підприємству електротранспорту 1,5 млн грн на погашення боргів із зарплати та збитків від перевезення пільговиків. Цього року на поповнення статутного фонду "Луцькелектротранспорту" виділили 4,8 млн грн.

— Вимоги страйкарів справедливі, але не можна створювати хаос у місті. За невиконання умов договору керівництво може понести кримінальну відповідальність, — зазначає міський голова Богдан Шиба, 46 років.

Мерія пообіцяла переглянути зарплати водіїв і тарифи на проїзд у тролейбусах. Імовірно, з нового року вартість квитка у Луцьку зросте із 75 коп до гривні. Востаннє вартість проїзду у тролейбусах збільшувалася у вересні — із 50 до 75 коп.

Сейчас вы читаете новость «Тролейбусники вибили гроші на зарплату». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі