четверг, 11 декабря 2008 19:44

Сироті Тарасу Гаху подарують будинок

Сироті Тарасу Гаху подарують будинок

Напередодні дня Святого Миколая міський голова Яворова Віталій Домашовець, 29 років, пообіцяв збудувати хату для сироти 16-річного Тараса Гаха. Хлопець навчається у Краковецькій школі-інтернаті. Два роки тому в нього померли мати й батько.

Розмовляємо в кабінеті завуча. Тарас Гах високий на зріст, одягнений у чорні спортивні штани та куртку із капюшоном.

— Весною Тарасик закінчуватиме школу, а йти немає куди. Будинок в Яворові, де жили його батьки, дуже старенький. Шкода його, добра дитина, — каже директор школи Адам Стебівка, 44 роки. — От ми написали лист у міську раду із проханням відремонтувати помешкання. Але насправді там нема що ремонтувати, все може завалитися в будь-який момент. При міськраді створили комісію й вирішили, що на місці старої будівлі зведуть новий будинок. Домашовець приїжджав сюди. Обіцяв Тарасові до червня вже омеблювати. Казав, будуватимуть за гроші меценатів.

Тарас Гах у Краковці навчається із першого класу. Батьки пили горілку. В Яворові жив у будинку на вул. Довбуша.

— Маму дуже любив. Тато її привчив до горілки. Але вона завжди мною піклувалася. Кожного тижня їздив додому як була жива, — шморгає носом Тарас. — Померла взимку. А через кілька місяців я поїхав додому. Стукав у двері, а мені ніхто не відкривав. Подивився в вікно, батько спав на ліжку. Заліз усередину. Підійшов до батька, а він неживий лежить. То його дружки задушили. Він лежав накритий ковдрою, а на шиї джгут. Сама людина такого не зробить. Міліція сказала, що то самогубство. Тепер на цвинтар часто їжджу. Останній раз на свято Дмитра там був.

Нині хлопець живе в гуртожитку школи-інтернату. У кімнаті із хлопцем — ще сім однокласників. Підходимо до акуратно застеленого ліжка із наліпкою "Тарас Гах". Поруч невеличка тумбочка. Там Тарас тримає речі особистої гігієни.

Маму дуже любив. Тато її привчив до горілки

— Наступного року поступатиму в училище в Перемишляни, на будівельника. Мені подобається ця професія, — поправляє подушку. — Ми тут усі вже написали листи Святому Миколаєві. Мені ж нічого особливого не треба. Курточку там, джинси, та й все. Але найбільше хочеться мати власну оселю.

Із 10 грудня розпочала роботу "Фабрика Святого Миколая" у Львові. Цього року волонтери розмістилися на першому поверсі в приміщенні школи-інтернату N1 на вул. Остроградських, 1.

— Минулого року в нас було 600 волонтерів. Цього року буде не менше, — переконує координатор акції "Миколай про тебе не забуде" Марта Гащук, 20 років. Дівчина навчається у "Львівській політехніці". — Переважно зголошуються старшокласники чи студенти.

Фабрика працює із 10.00 до 19.00. Заходимо в кімнату, де збирають іграшки.

— Розносимо подарунки по квартирах. Здебільшого вітаємо малюків із багатодітних чи малозабезпечених сімей. Також ходимо по дитячих відділеннях міських лікарень. Минулого року ми привітали три тисячі дітей, — тішиться Марта. — Зараз уже активно розпочали збір подарунків і коштів. Ось уже в перший день школи N28 та N80 привезли багато іграшок, — показує на стіл довжиною із десяток метрів, завалений різними забавками. — Загалом радіємо, коли люди приносять, якщо й не нові, але у відмінному стані іграшки. Намагаємося не брати одягу, але його львів"яни часто приносять. Звертаємося в інтернати, якщо комусь потрібні якісь речі — віддаємо.

У кутку стоїть великий мішок із написом "Іграшки. На прання".

— У нас є людина, яка стежить, аби іграшки, які приносять, були в доброму стані. Можемо полагодити чи віддати на прання. Ми хочемо принести дитині радість, а не образити зламаною забавкою, — каже дівчина. — Коли вже пакуємо, то ще й дивимося, аби подарунок відповідав віку дитини. Акція "Миколай про тебе не забуде" проводитиметься вже ввосьме.

Цьогоріч частина підприємств відмовилися підтримати акцію.

— Фінансова криза і тут далася взнаки. Частина підприємств, які в минулі роки постійно нас підтримували, цьогоріч відмовилися допомагати не лише грошима, а й продукцією, — бідкається Гащук. — Проте більше подарунків почали отримувати від звичайних львів"ян. Нещодавно подзвонив хлопець — хоче подарувати комусь два комп"ютери.

Волонтери, одягнені у святкові шапочки, 18 та 19 грудня даруватимуть на вулицях перехожим цукерки та вітальні листівки. Помічники Святого Миколая, які розноситимуть подарунки по квартирах, матимуть спеціальні посвідчення.

Сейчас вы читаете новость «Сироті Тарасу Гаху подарують будинок». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи