среда, 17 декабря 2008 09:48

У Європі пророкують різке зростання ціни на нафту

Різке падіння цін на нафту - більш ніж на 100 доларів з липня - здавалося б, залишило історичний максимум в 147 доларів в дальньому кутку пам"яті. Проте багато аналітиків упевнені: найближчим часом баррель почне відігравати свої позиції і тенденції на пониження виявляться вельми короткостроковими, пише журналіст AssociatedPress Девід Шеппард в статті, яку публікує сьогодні The Guardian.

Ціни на чорне золото, можливо, вже досягли нижньої межі (біля відмітки в 40 доларів), і тепер, балансуючи, ростимуть, не дивлячись на сумну картину в світовій економіці, затверджує Шеппард.

Вирішення про скорочення сумарного добування країнами ОПЕК, яке повинне бути прийняте на цьому тижні, а також необхідність залучення інвестицій в розробку нафтових родовищ - ці дві причини змусили багато аналітиків дати виключно позитивні оцінки перспективам цін на нафту, пише "Інопресса".

Як наголошується в статті, зниження світового попиту і крах цін на сиру нафту боляче ударили по країнах-членах ОПЕК. У вересні картель вже скоротив виробництво на 2 млн баррелів в день, і аналітики говорять, що на зустрічі в Алжірі 17 грудня буде оголошено про подальше безпрецедентне скорочення добування.

Оптимістично настроєні і галузеві аналітики. Так, видання приводить думку Уолтера Циммерманна з UnitedEnergy: "Ми, можливо, ще побачимо, як ціни знизяться до 20-32 доларів за баррель, але ця фінішна пряма стане відправною точкою різкого і несподіваного зростання". Погляди Циммермана грунтуються на економічній моделі Еліота Уейва, пояснює автор.

Сейчас вы читаете новость «У Європі пророкують різке зростання ціни на нафту». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи