“ЛЯКАЄ НЕВІДОМІСТЬ. ПРОТЕ ПІСЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ ЗІºСПЕЦІАЛІСТАМИ СТРАХИ РОЗВІЮЮТЬСЯ”
ЯК УКРАЇНЦІ ВІДНОВЛЮ­ЮТЬСЯ ПІСЛЯ ВАЖКИХ ТРАВМ, І ХТО ЇМ У ЦЬОМУ ДОПОМАГАЄ
Слово “травма”, на жаль, увійшло в повсякденне життя українців. Ледь не щодня від ворожих обстрілів потерпають як військові, так і цивільні.

Влітку торік The Wall Street Journal наводив сумну статистику: в Україні від початку повномасштабної війни від 20 до 50 тис. громадян утратили одну або більше кінцівок. У цих цифрах не враховано тих українців, кому війна у прямому сенсі залишила сліди на обличчі та тілі.

Лікарі, психологи, благодійники роблять усе можливе, щоб допомогти українцям. Зокрема, Національний реабілітаційний центр “НЕЗЛАМНІ” (UNBROKEN) спільно з L’Oréal Україна у жовтні 2023 року запустили Всеукраїнський соціальний проєкт – “(Не) До краси”. Його мета – допомогти жінкам і чоловікам позбутися слідів війни на обличчі, тілі, загоїти душевні рани.
“ОБОВ’ЯЗКОВО БУДУ ПОВНОЦІННО ХОДИТИ, ЇЗДИТИ НА МАШИНІ, ЗАЙМАТИСЯ СПОРТОМ”
Одразу після поранення Олег потрапив до госпіталю в Дніпрі. За три дні його перевели в Київ. Однак чоловік шукав можливостей лікуватись у Львові, щоб бути ближче до дружини та 3-річної донечки. Нині він проходить реабілітацію у Національному реабілітаційному центрі “НЕЗЛАМНІ”.

“Коли прийшла повістка, одразу пішов у військкомат. Після місяця навчання служив на бахмутському напрямку. У серпні торік ворожий дрон скинув на нас із побратимами гранату. Обстріли тоді тривали по 8 годин. Мене просто не могли евакуювати. Увесь цей час пробув із турнікетами на ногах. У результаті, вже в лікарні Дніпра сказали, що маю турнікетний синдром. Довелося ампутувати обидві ноги”, – розповів Олег Лучин.

Олегу також пошкодило уламками обличчя. У рамках Всеукраїнського соціального проєкту “(Не) До краси” йому безкоштовно зробили пластичну операцію.
Кожен учасник проєкту отримує консультацію кваліфікованих спеціалістів із пластичної хірургії, естетичної медицини, ментального здоров’я.
Команда лікарів добирає індивідуальну тактику лікування залежно від травми.
Команда лікарів добирає індивідуальну тактику лікування залежно від травми.
Команда лікарів добирає індивідуальну тактику лікування залежно від травми.
“Мені відновили форму носа. Операція проходила у два етапи, рубець поступово загоюється. Тепер активно займаюся з реабілітологом, набуваю фізичних навичок, треную руки. Вони – мій головний інструмент. Крім того, маю сеанси з психологом. Проходжу курс вправ на моторику та реакцію. Упевнений, що головні зміни ще попереду”, – пояснює Олег Лучин.

Нині чоловік готується до протезування. Фахівці Центру “НЕЗЛАМНІ” (UNBROKEN) вирішують, які протези краще обрати, оскільки в Олега складне протезування через високий рівень ампутації ніг. Каже, що планує якомога скоріше відновитись і повернутися до цивільного життя.

“У мене чудова група підтримки. Щодня хтось навідується. Приїжджають друзі, побратими, мама, сестра, брат, дружина. Донька каже, що в тата скоро нові ноги будуть, бо старі забрав злий дядько. Тому я обов’язково буду повноцінно ходити, їздити на машині, займатися спортом. З дружиною хочемо народити сина. Планів багато”, – додає Олег Лучин.
ЗАБОРОНЯЛА ОНУКАМ ПРИХОДИТИ ДО ЛІКАРНІ
У перші дні повномасштабного вторгнення над її головою розірвалася міна. Жінку відкинуло вибуховою хвилею. Обличчя та верхню частину тіла сильно посікло уламками.

“Усе відбулося миттєво. Я буквально захлиналася власною кров'ю. Рука ледь трималася на шкірі. Уже в лікарні, куди мене евакуювали волонтери, глянула у дзеркало і більше не захотіла дивитися”, – пригадує Наталія Аполькова. Вона спочатку забороняла онукам провідувати її. Бо боялася, що діти можуть злякатися.

Лікарям вдалося врятувати руку Наталії. Також зробили операції для відновлення щелепи. Хоча від часу поранення минуло майже два роки, сліди війни досі залишаються на тілі жінки. Наталія має деформовані ніс та щелепу, перекіс обличчя, відсутність чутливості у його правій половині.
Стратегію лікування пацієнтки розробила мультидисциплінарна команда фахівців Національного реабілітаційного центру “НЕЗЛАМНІ” (UNBROKEN) та Центру естетичної медицини в рамках проєкту “(Не) До краси”. Залучені отоларингологи, лікарі-ін’єкціоністи, щелепно-лицеві та пластичні хірурги. Наталії провели реконструктивні втручання із відновлення носа та щелепи. Тепер вона проходить реабілітацію, а також на жінку чекає ще курс лазерного шліфування рубців.
ВАГАЮТЬСЯ ЗВЕРТАТИСЯ ПО ДОПОМОГУ ЧЕРЕЗ ПСИХОЛОГІЧ­НИЙ СТРАХ
“Рубці та травми обличчя завжди нагадуватимуть людині про те, як вона їх отримала. Тому такі пацієнти потребують не тільки косметологічної корекції, а комплексної роботи усієї команди – фахівців Центру ментального здоров’я, реконструкції, естетичної медицини”, – говорить лікарка-косметологиня, керівниця Центру естетичної медицини Ольга Чорнобай.

Важливою є етапність косметологічних процедур і реабілітації. Навіть після реконструктивних операцій на обличчі можливо значно скоротити реабілітаційний період. Це сприяє швидшій соціалізації таких пацієнтів, покращує їхнє ментальне здоров’я, викликає бажання рухатись уперед.
“Найчастіше травмовані люди вагаються, чи звертатися по допомогу, через брак інформації. Їх лякає невідомість. Проте після консультацій зі спеціалістами страхи розвіюються. Лікарі розповідають, як проходитиме сама процедура, скільки триватиме реабілітація, який буде результат. Важливо одразу донести всю інформацію до пацієнта”, – каже Ольга Чорнобай.
У РАМКАХ СОЦІАЛЬНОГО ПРОЄКТУ “(НЕ) ДО КРАСИ” НАЦІОНАЛЬНОГО РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ “НЕЗЛАМНІ” (UNBROKEN) СПІЛЬНО З L’ORÉAL УКРАЇНА ЛЮДИ, ЩО ОТРИМАЛИ ПОРАНЕННЯ ТА ОПІКИ НА ОБЛИЧЧІ Й ТІЛІ, МОЖУТЬ ПРОЙТИ КУРС ВІДНОВЛЕННЯ СВОГО ФІЗИЧНОГО ТА ЕМОЦІЙНОГО СТАНУ.

ГОЛОВНИЙ МЕСЕДЖ “НЕЗЛАМНИХ” – УКРАЇНЦІ МАЮТЬ ОТРИМАТИ ВСЮ НЕОБХІДНУ ДОПОМОГУ ВДОМА, В УКРАЇНІ. ВІД ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ У ЦЕНТРІ ДОПОМОГУ ОТРИМАЛИ ПОНАД 16 000 ОСІБ.
З кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда спеціалістів: хірурги, травматологи, протезисти, фахівці з фізичної та психологічної реабілітації.
З кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда спеціалістів: хірурги, травматологи, протезисти, фахівці з фізичної та психологічної реабілітації.
З кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда спеціалістів: хірурги, травматологи, протезисти, фахівці з фізичної та психологічної реабілітації.
У центрі “НЕЗЛАМНІ” (UNBROKEN) є можливість отримати повний спектр медичної допомоги за однією адресою. У Всеукраїнському соціальному проєкті “(Не) До краси”, який ми запустили разом із нашими партнерами L’Oréal Україна, із пацієнтами працюють іще реконструктивні та пластичні хірурги, косметологи, психологи. Тобто за потреби залучаються всі необхідні медичні спеціалісти. Також під час лікування застосовують як ін’єкційні, так й апаратні методики”, – додав Володимир Федоров.
ЩОБ СТАТИ УЧАСНИКОМ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО СОЦІАЛЬНОГО ПРОЄКТУ “(НЕ) ДО КРАСИ”, ПОТРІБНО ПЕРЕЙТИ ЗА ПОСИЛАННЯМ І ЗАПОВНИТИ ЗАЯВКУ АБО Ж ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ ЗА НОМЕРОМ ТЕЛЕФОНУ +380 00 000 00 000. БРАТИ УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ МОЖУТЬ ЯК ЖІНКИ, ТАК І ЧОЛОВІКИ. УСІ ПОСЛУГИ – БЕЗКОШТОВНІ!
Над спецпроєктом працювали:
Валерія БУГАЙЧУК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативний продюсер
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К. Дизайнер