Через травми люди часто втрачають віру в себе
Як жінкам і чоловікам допомагають позбутися слідів війни на обличчі та тілі
Від початку повномасштабної війни в Україні налічують десятки тисяч поранених – як військових, так і цивільних. Також зросла кількість людей із травмами обличчя.

Національний реабілітаційний центр “Незламні” (Unbroken) спільно з L’Oréal Україна у жовтні 2023 року запустили Всеукраїнський соціальний проєкт – “(Не) До краси”. Його мета – допомогти жінкам і чоловікам позбутися слідів війни на обличчі, тілі, загоїти душевні рани. Кожен учасник проєкту “(Не) До краси” отримує консультацію кваліфікованих спеціалістів із пластичної хірургії, естетичної медицини, ментального здоров’я. Команда лікарів добирає індивідуальну тактику лікування залежно від травми.
Про особливості роботи з пацієнтами, які отримали травми обличчя, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua пластичний хірург Національного реабілітаційного центру “Незламні” (Unbroken) Дмитро Січненко.
— До повномасштабної війни до пластичних хірургів найчастіше зверталися за процедурами щодо підтяжки обличчя – комплексного омолодження, блефаропластики (підтяжка повік – Ред.), – розповідає пластичний хірург Дмитро Січненко.

— Були пацієнти з келоїдними рубцями та шрамами на обличчі після невдалих падінь, побутових травм, опіків, від укусів собак. Тепер маємо справу з набагато важчими випадками травмування обличчя. До того ж пацієнти психологічно знесилені, більшість втратила когось із близьких, житло.
До чого має бути готовим лікар, до якого звертається пацієнт із травмою обличчя?
— Через травми люди часто втрачають віру в себе. З початком повномасштабної війни почастішали звернення людей із травмами обличчя: у когось немає носа, а інколи й очей, пошкоджені губи, вуха. Під час роботи з такими пацієнтами потрібно обережно добирати ледь не кожне слово, бути виваженим, робити все чітко, аби не зашкодити пацієнту. До кожного шукаємо підхід, складаємо індивідуальний план лікування.
Які основні методи застосовуються, щоб позбутися шрамів на обличчі?
— Найбільш ефективна – комбінована терапія. Спільно працюють косметолог-дерматолог, хірург. Також використовуються ін’єкції та лазерні методики. Якщо обрати щось одне, то результат не буде максимально відчутний.

На сьогодні всі ці методики доступні в Україні. До прикладу, в Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) працює команда хірургів, які займаються конкретно реконструкцією обличчя. Є доступ до необхідних ін’єкцій та лазерних методик. Гадаю, що 95% постраждалих із травмами обличчя можуть отримати повноцінну допомогу в Україні.
Чи стало більше звернень? Які міфи існують щодо косметичних операцій?
— За час повномасштабного вторгнення операцій у моїй практиці стало значно більше. Звісно, це насамперед пов’язано з травмами, отриманими внаслідок бойових дій, обстрілів. Вимушені оперативні втручання для людей, що постраждали від війни, виконуємо безкоштовно.

Також почастішали естетичні операції. Одна пацієнтка якось сказала, що життя одне й завтра може не настати. Тобто нині люди роблять ті операції, на які наважувалися роками. Щоправда, досі існує багато міфів щодо косметичних операцій.
Часто травмовані вдаються до самолікування шрамів і рубців. Розкажіть, якими можуть бути наслідки?
— Більшість пацієнтів із травмами обличчя розуміє, що, крім реально дієвих лікарських препаратів та методів лікування мало що допоможе. Звісно, є й ті, хто сподівається на користь самомасажів чи трав’яних настоянок. Мовляв, вони можуть посприяти зменшенню рубців. Як правило, такі маніпуляції мають зворотний ефект – шрам чи рубець може стати ще більшим. Це ускладнює роботу пластичним хірургам.
Чи вдається за одну операцію позбутися рубців? Наскільки довге відновлення?
— Як правило, це тривалий, поетапний процес. Неможливо за одне оперативне втручання зробити щось неймовірне. Це робота навіть не одного лікаря. Команда щелепно-лицьових хірургів, мікрохірургів, реконструктивних та пластичних хірургів, лікарів-косметологів, психотерапевтів проводить консиліум щодо кожного окремого випадку. Саме командою визначаємо план подальшої роботи з пацієнтом.
Оперативне втручання зазвичай виконують у два етапи. Спочатку відбувається підготовка рубця. Після цього виконують операцію.
Якщо операція не потрібна, то після підготовки шліфуємо рубці. Але це потрібно робити кілька разів і не раніше, ніж через пів року після отримання травми.

Зазвичай до пластичних хірургів пацієнти звертаються уже після оперативних втручань. Якщо людина отримує травму в зоні бойових дій, то там лікарі борються не за естетику, а за життя. Коли, наприклад, треба зупинити кровотечу, то немає значення, як ти це будеш робити. Травмована людина якийсь час взагалі може не думати про те, що має якийсь рубець чи шрами. Усвідомлення цього приходить пізніше. Тоді, власне, й звертаються до пластичних хірургів.
Можливе повне відновлення обличчя?
— З кожним пацієнтом обов’язково працює психолог – це частина терапії. Фахівці допомагають людині адаптуватися, полюбити себе знову після отриманої травми. Також підготуватися до майбутніх оперативних втручань. На жаль, стовідсоткового повернення обличчя до першочергового стану гарантувати не можна. Усе залежить від характеру травми.
Перейди за посиланням і зареєструйся
Всеукраїнський соціальний проєкт “(Не)ºДоºкраси” є одним із інструментів, за допомогою якого українці, що отримали поранення та опіки на обличчі й тілі, можуть пройти курс відновлення свого фізичного та емоційного стану. Усі послуги для учасників безкоштовні, зазначають в L’Oreal Україна.
“(Не)ºДоºкраси” — це комплексна допомога, що поєднує естетичну медицину та пластичну хірургію із застосуванням сучасних косметологічних апаратних процедур. Окремою цінністю є психологічна допомога, що надається постраждалим”, — зазначила Ірина Заславець, керівниця проєкту “Незламні”.

Щоб стати учасником соціального проєкту “(Не)ºДоºкраси”, потрібно перейти за посиланням і заповнити заявку. Брати участь у проєкті можуть як жінки, так і чоловіки.
Над спецпроєктом працювали:
Валерія БУГАЙЧУК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К. Дизайнер