Ексклюзивы
суббота, 16 февраля 2013 15:26
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Влада і опозиція: гра на нервах

Блокування парламенту затягнулося. По суті сторони увійшли у цугцванг, коли будь-який хід може тільки погіршити ситуацію. Кожна сторона завмерла в очікуванні чергового ходу супротивника. Почалася боротьба нервів із закиданням в інформаційний простір провокативних заяв.

Спочатку від Партії регіонів повідомили, що найближчим часом відбудуться перевибори парламенту на мажоритарній основі. Але опозиціонери не здригнулися і заявили, що вони готові до нових виборів. Зрозуміло, що з обох боків це тільки коливання повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Если Рада не будет работать 30 дней, Янукович распустит ее - "ударовец"

Аби провести вибори за мажоритарною системою, треба змінити закон. Комуністи навряд чи підтримають у цьому "регіоналів", адже лише пропорційна система дає їм шанс утриматися у Верховній Раді. Мажоритарка для них означатимt політичну смерть. Більшість мажоритарників щойно витратилися на вибори і вдруге випробовувати долю не згодні. Особливо ті, хто переміг досить сумнівно, через рішення судів чи фальсифікації в окружних комісіях. Їм треба не нові вибори, а "відбивання бабок". А для цього персональне голосування більш прийнятне, бо вартість кожного голосу зростає. Та й щоб ухвалити нові норми, треба, як мінімум, розпочати роботу парламенту. Якщо ж президент просто розпустить Верховну Раду, то вибори мають пройти за діючим законом. "Регіонали" ж розуміють, що при цьому втратять ще більше, бо "покращення" вже просто лютує.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Оппозиция и власть в очередной раз не договорились о разблокировании. В УДАРе заговорили о перевыборах

У свою чергу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що в українському парламенті не буде більше бійок, а більшість для розблокування трибуни використовуватиме "цивілізовані методи". За більшовицькою практикою, у ніч після цих слів мав би початися штурм парламенту. Бо для нащадків більшовиків будь-яке словоблуддя потрібно лише для того, аби приховати справжні наміри. Але, на щастя, почалися вихідні, тож доведеться чекати до понеділка.

Втім, сторонам рано чи пізно доведеться шукати компроміс. Бо сили практично рівні. Опозиція ще не в змозі перемогти владу, а влада уже не в силі забезпечити собі безроздільне домінування в парламенті. Тож переможцем вийде той, у кого виявляться міцнішими нерви.

Сейчас вы читаете новость «Влада і опозиція: гра на нервах». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть