пятница, 12 августа 2011 12:00
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Ататюрк й Ісус

До реклами швейних послуг на Оболоні задіяли Ататюрка. Батько всіх турків пречудово вийшов на тій ретрофотографії - у фраку й циліндрі, з тростиною в руці. Власники столичного ательє, які збільшили світлину і розмістили на ній номери телефонів, очевидно, хотіли таким чином показати статус майстерні. Або ж їм просто сподобався дядечко на фото.

Коли проходжу повз ту рекламу, завжди всміхаюся. Уявляю, що так само десь в Анкарі чи Ізмірі Ленін на фото рекламує картаті кепки.

Наважуюся показати цю рекламу знайомому Еранові. Він народився у Стамбулі, давно працює в туристичній фірмі Києва.

- О, наш Ататюрк тепер і українцям показує, як треба одягатися! - Еранові реклама явно до вподоби.

Китайського не ношу, лише турецьке

Не минуло й століття, як його предки познімали фески - головний убір мусульман. Почали носити капелюхи, брюки, піджаки і сорочки. Жінки зняли чадру. Президент Мустафа Кемаль Ататюрк видав декрет, що зобов'язав усіх чиновників одягатися в європейське.

Еран теж усіляко наголошує, що він - європеєць. Його намащений гелем чуб зухвало стирчить догори, дорогі джинси і сорочки повністю копіюють брендові. Еран - патріот, може на вимогу показати бирки на своєму одязі:

- Китайського не ношу, лише турецьке!

Він каже, що за часів Ататюрка навіть історію повністю переписали. У 1950-х навчали, що всі мови пішли від тюркської, що китайську цивілізацію започаткувала східна група турків, а західна тим часом завоювала Індію. Турки заснували Критську цивілізацію, а давньогрецьку - хетти. А вони, як відомо, теж були турками.

- А Ісус, кажуть, походить з України, - реваншую я.

Еран ствердно киває.

Сейчас вы читаете новость «Ататюрк й Ісус». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи