Ексклюзивы
среда, 28 марта 2012 17:01

З листям коки можна спати по три години на добу, і голова буде ясна

Суддя Конституційного суду Болівії Гуальберто Кусі заявив: коли щось вирішує -ворожить на листках коки. Каже, дотримується традиції свого племені аймара. Люди аймара передбачають за листям коки, заварюють із нього чай, роблять мармелад, а з висушеного - прикраси.

Болівія - третій у світі, після Колумбії і Перу, виробник кокаїну. Два тижні тому президент країни 52-річний Ево Моралес приніс на сесію ООН із проблем наркоторгівлі листя коки й продукти з нього: мармелад, чай, газовані солодкі напої та спиртне. Стверджує, що кока - звичайна сільськогосподарська культура, яку визнали наркотичною через історичну помилку. Президент третій рік бореться за скасування цього рішення ООН, прийнятого 1961-го. Листя коки жують 67 відсотків болівійців

Тереза МАНЧЕЗЕ, 27 років, дизайнер, Пуерто-Акоста:

- Серед знайомих чимало хто досі ворожать за листям коки. Я не знала, чи виходити заміж. Мама відвезла мене до старого індіанця аж у Хуаріну. Той вислухав, а тоді дав пожувати підсушене листя. У кімнаті горіла ще якась трава. Хвилин за 5 я почула: "Він демон, бійся його". Тепер мій колишній наречений б'є свою дружину. Рада, що послухалася шамана. Я пробувала жувати листя сама, але не чула ніяких голосів. Якщо треба вирішити щось важливе, обов'язково раджуся зі старим шаманом Лопо. Ще ніколи мене це не підводило.

Щороку приїжджають друзі зі США. Їх обурює, що ми їмо морських свинок. Кажуть, це ще гірше, ніж споживати ягнят і голубів. А щодо коки, то кожен везе собі добрячий пакет.

Родріґо КАМПЕРО, 25 років, менеджер, Ла-Пас:

- Болівійці поділяються на горян і низовинців. Кожен має власну культуру. Листя коки споживають переважно жителі гір. Селяни жують його сире. Хто заможніший - купують чай або сік. Таке продають у кожному магазині. Пачка з 50 пакетиками чаю з коки коштує приблизно 4 долари.

Я пив чай із коки двічі у житті. Неймовірно гіркий. Після нього не заснеш щонайменше годину

Кока сама по собі не шкідлива. Стає такою, коли до неї додають якусь хімію і роблять кокаїн. Це справді наркотик. Щоб отримати дозу, рівноцінну граму кокаїну, треба випити відвар із тисячі пакетиків чаю з коки. А це нереально, бо він і так гіркий. Коли вип'єш такого чаю, потім кілька днів пахне з рота.

Людям для споживання дістається 5 відсотків листя коки. Решта йде на виробництво наркотиків. Чомусь ті, хто приїжджає до нас, думають, що тут - кокаїновий рай. Але в нас є люди, які навіть не пробували того листя. Я пив чай із коки двічі в житті. Неймовірно гіркий. Своєю дією схожий на каву. Після нього не заснеш щонайменше годину.

Даніель ДЕ ЛА ВЕҐА, 25 років, сталевар, Поопо:

- Листя коки завжди беру в подорож. Коли дуже втомлений, жую його. Має різкий смак, у роті терпне, але діє на організм як енергетик. Коли напохваті є кока, можна спати по 3-4 години на добу, й голова буде ясна. Листя втамовує спрагу й голод. Допомагає боротися з кисневим голодуванням.

Коли болить живіт, беру склянку окропу, кидаю в неї два-три листки, накриваю кришкою. Потім додаю чотири ложки цукру. Такий напій знімає біль у шлунку, розслабляє. У мене вдома завжди є мішечок із сушеним листям. Але вживаю його рідко.

Коку щодня жують у провінції. Це традиція культури Андських гір. Селяни й шахтарі вживають його, щоб не відчувати голоду.

Марія ТРЕСТО, 34 роки, вчителька, Ель-Альто:

- П'ять років пропрацювала в сільській школі в Андах. Коку там використовують як головне знеболювальне. Лікар був далеко, і не завжди хотів приходити за викликом. У кожному селі є жінка, яка допомагає під час пологів. Наша славилася тим, що вирощувала якийсь особливий дуже міцний сорт коки. Якщо передбачали, що пологи будуть важкі, то її кликали навіть із сусідніх сіл.

Я не дуже вірила, доки в мене не почалися проблеми із зубами. Нічого не допомагало, тому готова була зжувати навіть шматок лайна, тільки щоб не боліло. Від коки спочатку затерпло в роті, а тоді біль помаленьку почав минати. Так я протрималася вихідні, а потім мене відвезли в місто до дантиста.

Зараз купую листя коки, щоб зняти напади мігрені. Воно притупляє біль. Майже без побічних ефектів.

Еміліо ВАТАНА, 56 років, програміст, Ла-Пас:

- Я проти узаконення продажу коки, бо зараз її жують, не дотримуючись ніяких правил. Моя бабуся вважала, що алкоголь нищить душу. Його не можна було вживати, коли хочеш поспілкуватися з духами. Це було святотатством - жувати коку п'яним. А зараз молодь спеціально зажовує алкоголь кокою. Вона не дає спирту всмоктуватися в кров. Але коли її дія минає, людина різко п'яніє. Зараз почастішали трагедії через це. Чоловік випиває, встає з-за столу тверезий, а тоді сідає за кермо й врізається в зустрічну машину.

Та завдяки коці в нас найприємніший сервіс таксі в світі. Водії привітні й комунікабельні. Вони жують листя постійно. Це допомагає їм не відчувати сонливості й залишатися сконцентрованими. Реакція не гальмується. Мій друг, власник магазинчика, каже, що основними його покупцями є туристи, а на другому місці - водії.

Фернандо ГУЕРЕ, 43 роки, анестезіолог, Ла-Пас:

- У своїй кандидатській дисертації я вивчав властивості коки. Не можу сказати, що вона шкідливіша за чорний чай чи, наприклад, міцну каву. Склад збалансований, вона не містить великої концентрації чистого кофеїну, а отже, не впливає шкідливо на серцево-судинну систему. До її складу входять і стимулюючі речовини, і такі, що м'яко заспокоюють нервову систему. Властивості коки перебільшують. У нашому хоспісі пробували давати хворим жувати її замість марихуани. Але біль повертається хвилин за 20. "Косячок" діє значно довше.

Світ боїться легалізації коки, бо асоціює її з кокаїном. Але щоб отримати ефект, як від дози кокаїну, треба зжувати кілограм-півтора листя. Вже після 200-250 грамів ви далі їсти не зможете, бо страшенно затерпнуть і язик, і щоки. Є міцні сорти, але їх вирощують індіанці для своїх ритуальних потреб. У продажу, зазвичай, слабші. Після жування листя людина стає зібрана, концентрація підвищується. Від кокаїну - навпаки: не можеш зосередитися, ейфорія деструктивна, швидко розвивається параноя.

Перший урожай отримують у середині березня

Дикі посіви коки ростуть у вологих тропічних та гірських лісах Перу й Болівії, в низовині басейну Амазонки в Колумбії. Рослини подібні до кущів терну, заввишки 2-3 метри. Попри заборону ООН, уряд президента Ево Моралеса законодавчо дозволив фермерам вирощувати коку на ділянках площею 0,16 га. У горах її висівають у грудні-січні. Збирають листя, коли починає добре ламатися. Перший урожай отримують у середині березня, після сезону дощів, другий - наприкінці червня, третій - у листопаді.

40 г листя коки брали для приготування літра лікувального сиропу, винайденого 1886 року фармацевтом Джоном Пембертоном. Невдовзі його назвали Coca-Cola. До 1903-го склянка напою містила 8 міліграмів кокаїну. З наступного року замість свіжого листя виробники почали використовувати відпрацьоване, з якого вже видобули кокаїн. Для виготовлення сучасної кока-коли використовують безкокаїновий екстракт листя коки. Його виготовляють на єдиному заводі в містечку Мейвуд, штат Нью-Джерсі. Підприємство належить компанії Stepan. Тільки вона має дозвіл на ввезення до США листя коки з Перу й Болівії.

 

Із листя коки роблять:

1.  Трав'яний чай, відомий як мате-де-кока. Він збільшує насичення крові киснем і допомагає проти гірської хвороби - запаморочення від висоти.

2.  Цукерки. "Льодяники "Кокамело" позбавлять вас від стресу і подарують більш ніж посмішку!" - запевняє один із виробників.

3.  Знеболювальні. Таблетки допомагають від болів у кишечнику, головного і зубного болю.

4.  Біжутерія. З висушеного листя роблять браслети, намиста, кулони, сережки. З гілок - рамки для фотографій

5.  Вино. Багате на вітаміни А і В. Знімає втому, допомагає роботі серця. Ціна - $29 за півлітрову пляшку.

6.  Мило. До складу, крім листя коки, входить пальмова, оливкова й кокосова олії. 80-грамовий шматок продають за $15. На $5 дешевша 30-грамова банка зволожувального крему.

 

Сейчас вы читаете новость «З листям коки можна спати по три години на добу, і голова буде ясна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть