понедельник, 23 января 2006 13:10

Бомба вибухнула

В українсько-російських відносинах — сварка за сваркою. Недавно була газова, тепер маякова, назріває м"ясна, а післязавтра неминуче буде ще якась.

До минулого року відносини Києва та Москви були такою собі валізою з подвійним дном. Зверху — підписані документи, офіційні домовленості та заяви. А за непрозорою перегородкою тривав неформальний діалог — "міжсобойчик". Саме під час нього вирішувалися найбільш делікатні питання, враховувалися приватні інтереси високих посадовців з обох боків. То був великий тіньовий політичний та економічний бартер.

Демократична Україна і путінська Росія не можуть далі спілкуватися за старими правилами

Таким чином закладалася бомба під довгострокові українсько-російські відносини. І от тепер від цього бартеру відмовляються. Бомба спрацювала.

— Ми повинні вийти на європейську формулу організації наших стосунків, європейські принципи організації співпраці у газовому питанні, — заявив ще наприкінці минулого року Віктор Ющенко. — Власне кажучи, від періоду, де ми сьогодні знаходимося, до тієї цілі, яка стоїть перед нами, — вийти на європейські принципи формування наших стосунків, — у цьому і постає головний виклик владі Росії і владі України.

Очевидно, що в разі перемоги промосковського кандидата на минулих українських виборах президента сумнівні підкилимні стосунки процвітали б і далі. Та прихід до влади в Україні нових сил практично унеможливив їх. Раніше українська й російська верхівки були близькими за суттю. Тепер усе змінилося. Демократична Україна і путінська Росія не можуть далі спілкуватися за старими правилами.

Є гарний приклад — Чехія і Словаччина

Тому і нинішніх, і майбутніх загострень у відносинах уникнути неможливо. Рано чи пізно вони виникли б. Іде ломка старої моделі. Потрібна інвентаризація всього. Країни повинні вийти на побудову прозорих, європейського типу стосунків. Є гарний приклад — Чехія і Словаччина. Ці держави — з не менш близькими народами й тісною спільною історією — змогли розлучитися швидко й цивілізовано, без скандалів та взаємних образ.

Українсько-російське розлучення триває вже п"ятнадцять років, і пристрасті не вщухають. Нинішні кризи — складові цього стресового процесу.

Зрозуміло, що перехід на цивілізовані правила відносин невигідний Росії. Схоже, Москва сподівається, що наступні парламентські вибори в Україні дають черговий шанс повернути все на круги своя. І для нас, виборців, це ще один привід подумати, за кого віддавати свій голос.

Сейчас вы читаете новость «Бомба вибухнула». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі