понеділок, 21 лютого 2011 11:07

Спецтема: Арабські революції

Українські медики застрягли в охопленій протестами Лівії

Українські медики застрягли в охопленій протестами Лівії

В епіцентрі протестів у Лівії виявилися українські медики.

В охопленому протестами місті Бенгазі живуть близько 100 громадян України - в основному лікарі та медсестри з родинами.

Деякі з них продовжують цілодобово працювати в лікарнях - оперують поранених у протестах лівійців. Частина українців забарикадувалися вдома на валізах, очікуючи на евакуацію, пише Сегодня.

"Ми всі перелякані. Це не мирні опозиціонери, які стоять з плакатами і чекають на рішення. Це розлючений натовп некерованих підлітків 18-20 років з камінням і палицями", - розповіла медсестра з України, яка живе в центрі Бенгазі з 2001 року.

"Вранці ніби все спокійно, о 12.00 йдуть на молитву, а потім виходять на вулицю і все починають громити. Вони продовжували бешкетувати, почали нападати на поліцейські дільниці", - каже українка.

За її словами, у четвер 17 лютого, Бенгазі був відданий на поталу натовпу.

"Всі поліцейські ділянки спалені, у центрі підпалили сотні машин. Спалили навіть швидкі допомоги біля госпіталю. Вбили одну лівійську медсестру, чоловік якої служить в армії. Мовляв, ви вбиваєте наших рідних, ми будемо розправлятися з вашими. Тоді й було вирішено взяти місто в кільце за допомогою армії. Цієї ночі тут стояла така канонада! Стріляли з крупнокаліберних гармат, танків, кулеметів. Над нашим будинком літають літаки. Кажуть, були погроми і в інших містах, там навіть поліцейських повісили", - розповіла українка.

За словами наших лікарів, вчора Бенгазі все ще не контролювала влада, там тривають сутички.

З Бенгазі ще кілька днів тому були вивезені всі турецькі робітники - за ними Анкара надіслала три літаки. У той же час, українці поки залишаються в блокованому військовими місті, хоч і кажуть, що до них ніхто не виявляє агресії.

"Наших медиків тут поважають, - зазначила українська медсестра. - З посольством підтримуємо зв'язок. Але поки не ясно, як нас будуть вивозити. Багатьох співробітників із сім'ями лівійці перевезли жити в госпіталі, де є місця. Але більшість лікарень забиті пораненими! Тому ми забарикадувалися вдома. Нам сказали не виходити на вулицю і сидіти тихо".

Їжею з українцями діляться сусіди араби, а в місто продукти не завозили вже кілька днів.

Співробітники посольства України в Лівії розповіли, що вивезти українців з Бенгазі проблематично, оскільки від столиці Лівії Тріполі до Бенгазі більше 1000 км і дороги перекриті. "Частину українців встигли вивезти з міста в спокійні регіони", - зазначив представник посольства Микола Нагорний.

Акції протесту в Лівії тривають із 15 лютого. Протестувальники вимагають відставки уряду. Водночас багато людей виходять на вулиці на підтримку Муаммара Каддафі.

За інформацією телеканалу Аль-Джазіра, жертвами протестів стали 200 супротивників режиму Каддафі, ще 800 поранено.

Масові народні протести в останні тижні охопили арабські держави і вже призвели до падіння правлячих режимів у Єгипті та Тунісі.

Зараз ви читаєте новину «Українські медики застрягли в охопленій протестами Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі