неділя, 20 лютого 2011 15:34

Лівійські війська стріляють по протестувальникам з кулеметів

Близько 200 людей загинули, 800 постраждали в результаті заворушень у місті Бенгазі на сході Лівії. Про це повідомив сьогодні супутниковий телеканал Al-Jazeera з посиланням на правозахисні організації.

Всі загиблі і постраждалі мають вогнепальні поранення, зазначають очевидці. За словами лікарів міської лікарні, багато поранених знаходяться в дуже важкому стані.

Ситуація в Бенгазі, між тим, вже практично повністю вийшла з-під контролю. Четвертий день там не припиняються запеклі сутички протестувальників з ще підконтрольними уряду силами правопорядку.

Повідомляється, що багато силовиків і армійські підрозділи переходять на бік демонстрантів. Наскільки можна судити з аматорських кадрів, що надходять з місця подій, силовики застосовують проти прихильників опозиції не лише звичайну стрілецьку зброю, але і великокаліберні кулемети.

Проте сьогодні очевидці, які підтримують контакти з європейськими ЗМІ, не змогли точно відповісти на питання про позицію армії в Бенгазі. "У місті панує повний хаос", - заявив один з городян. "Йдуть бої, я на власні очі бачив на вулицях три згорілих танка", - передав мешканець Бенгазі.

Він зазначив, що прибулі елітні проурядові війська застосовують важку зброю і ракети. Опозиція веде відповідні дії. Зараз основні сутички відбуваються в районі лікарняного комплексу Хавангельди.

У розмові з кореспондентом ВВС один з лікарів описав ситуацію в місті як "справжнє пекло". "Весь день на моїх очах заносили поранених. Багато з кульовими пораненнями в голову і груди. У деяких зламані руки і ноги. Навкруги була чутна стрілянина", - сказав лікар.

Вся інформація про події в країні надходить, переважно, від очевидців, які надсилають зняті на камери мобільних телефонів кадри того, що відбувається. Лівійська влада закрила в'їзд для іноземних журналістів, а ті, хто веде антиурядову пропаганду, зазнають репресій.

Між тим, ЗМІ Євросоюзу сьогодні повідомляють, що операцією з розгрому сил антиурядової опозиції в другому за розміром місті Лівії - Бенгазі керує син Муамара Каддафі 37-річний Сааді.

Режим Каддафі бореться за своє виживання, ставка - доля сім'ї Каддафі. Саме цим пояснюються несподівано жорстокі дії влади в спробі зупинити опозиційну хвилю, яка зародилася на сході країни, зазначила радіостанція ВВС.

"Військовослужбовці бояться виходити з розташування частини і ведуть звідти обстріл міських кварталів, - передає телекомпанія Sky News. - При цьому вони застосовують важку стрілецьку зброю, зокрема великокаліберні кулемети".

За межами цього об'єкту, який включає декілька казарм, практично всі міські будівлі знаходяться в руках антиурядової опозиції. Підтверджуються також повідомлення про те, що частина армійських підрозділів перейшла на бік опозиції.

Влада намагається зараз відновити контроль над містом за рахунок дій перекинутих в Бенгазі в минулу суботу елітних частин. Останні діють невеликими групами, нападаючи на демонстрантів і проводячи зачистку цілих вулиць.

Європейські ЗМІ повідомляють, що серед спецпідрозділів, якими командує молодший син Каддафі - Хаміс, є загони найманців з країн Африки та Азії.

Між тим у столиці країни - Тріполі сьогодні зберігається спокій, уряд повністю контролює ситуацію. Владою введено тотальне ембарго на поширення неофіційної інформації про те, що відбуваються у країні. Так, вже третій день у Лівії не працює інтернет, ведеться глушіння зарубіжних радіостанцій і сигналу телеканалу Al-Jazeera.

Зараз ви читаєте новину «Лівійські війська стріляють по протестувальникам з кулеметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі