Бюджет і паразити

Паразитом називають організм, який живе за рахунок іншого  – господаря паразита. З Конституції ми знаємо, що вся влада належить народу. І що робить  влада олігархів для народу-господаря?... Приймає в першому читані проект бюджету на 2012 рік, який не витримує навіть поверхневої "перевірки на вошивість".

Аналіз соціальної складової проекту Держбюджету на 2012 рік дозволяє зробити висновок, що у наступному році  владою запланований грабунок населення (на всі соціальні програми  всього 13,9 млрд. грн.) та зростання видатків на утримання бюрократичного апарату (16,6 млрд. грн., з них на Януковича та його адміністрацію майже 1,5 млрд. грн.).

Протягом 2012 року мінімальні пенсії зростуть лише на 62 гривні, а мінімальна заробітна плата всього на 61 грн.

Розміри соціальних стандартів в проекті Держбюджету на 2012 р.  штучно суттєво занижено.

 За офіційними даними Міністерства соціальної політики України фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб у споживчих цінах липня 2011 року склав 1098 гривень, а в проекті бюджету з 1 січня 2012 року він встановлюється в розмірі... 1017 гривень.

У порівнянні з суттєвим зростанням цін на газ, комунальні послуги, продукти харчування динаміка зростання розміру соціальних стандартів виглядає жалюгідно. Не кажучи вже про сміхотворний метод їх розрахунку. 

На добу потреби громадянина України відповідно до "прожиткового мінімуму" є такими: 250 грамів картоплі, 106 грамів хліба, 10 грамів макаронних виробів, 5 грам гречки, 5,5 грам сала і 25 грам ковбаси. Про непродовольчі потреби – забудьте! Одежу дозволяється купляти раз на кілька років... Цей норматив не мінявся з минулого століття!

Розмір місячної мінімальної заробітної плати з 1 січня 2012 року – 1073 гривні. При тому, що фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб вже у липні 2011 року становив 1180 гривень.      Тобто мінімальна зарплата в Україні не забезпечує навіть мінімально необхідних фізіологічних потреб виживання працівників та їх родин.

Віктор Янукович обіцяв встановити з 1 січня 2011 року мінімальну пенсію в розмірі 1200 гривень, натомість у проекті бюджету на 2012 рік її встановлено в розмірі... тільки 822 гривні. При тому, що фактичний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, вже у липні 2011 року становив 866 гривень.

З метою примусу влади до виконання передвиборчих обіцянок Януковича, опозицією ("Батьківщина") зареєстровано законопроект № 9177 "Про внесення змін до Закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати" (щодо збільшення розмірів)", яким встановлюється з 1 січня 2012 року мінімальна пенсія в розмірі 1200 гривень, а мінімальна заробітна плата в розмірі 1506 гривень, прожитковий мінімум в розмірі 1430 гривень.

Продовжується практика грубого порушення Закону "Про оплату праці": з січня 2012р. посадовий оклад працівників 1-го тарифного розряду- 773 грн., а мінімальна заробітна плата 1073 грн., різниця 300 грн.  Хоча по закону оклад працівників 1-го тарифного розряду  має бути більшим за мінімальну зарплату.

Отже,  Уряд  Азарова  штучно занижує розміри заробітної плати для майже 4 млн. працівників. Щомісяця кожному бюджетнику уряд Азарова недоплачуватиме більш ніж 300 грн. А кваліфікованим вчителям, лікарям ще більше – по 700-800 грн.

В проекті бюджету 2012  не враховано й інші соціальні зобов'язання Януковича.  У статтях видатків нема грошей на збільшення з 1 січня 2012 року  матеріальної допомоги родинам на виховання і утримання дітей. Було обіцяно, як всі пам'ятають, по 250 гривень на дітей з 3 до 13 років, а з 13 до 18 років по 500 гривень. Проте в бюджеті  вдвічі менші суми.

Немає в проекті бюджету і грошей, обіцяних Януковичем для забезпечення цінової стабільності антикризового продовольчого кошика і на доступність медичних послуг (на виконання цих обіцянок Януковича опозицією зареєстровано  відповідні законопроекти).

В порушення Закону "Про державні соціальні стандарти і гарантії" соціальна допомога малозабезпеченним сім'ям не досягає і 50% прожиткового мінімуму. З метою відновлення справедливості  зареєстровано  опозиційний законопроект, про визначення розміру такої допомоги в повному обсязі.

Ганебний закон № 9127, щодо позбавлення соціальної допомоги та пільг 16 категорій громадян, завдяки "штурму" афганців та чорнобильців, відклали, проте грошей на пільги в бюджеті на 2012 р. вже нема.

Зменшено фінансування програм виробництва протезів (7% від потреби) та обслуговування інвалідів  ( 62,4 % від потреби).

В  проекті бюджета на 2012 рік (як і в 2010, 2011 р.) не передбачено жодної копійки на компенсацію втрачених заощаджень Ощадбанку СРСР, навіть на виплату допомоги родині по смерті вкладника.  Компенсація останній раз виплачувалась урядом Ю.Тимошенко у 2009 році.

Подаючи до Верховної Ради проект антисоціального бюджету на 2012 рік, уряд, мабуть, вирішив "підсолодити пігулку": до бюджету додали так звану програму економічного і соціального розвитку. Ще й не посоромилися прийняти у першому читанні.

У цій програмі заплановано збільшення кількості бідних, в злиднях буде жити більш ніж 27% українців (у 2010 р таких було 24%). Однак і капітали багатіїв, що при владі, приростуть: кредитний портфель держави розбухне з 59 млрд. до 137 млрд. грн.; хтось же "освоюватиме" ці мільярди, поки простий люд намагатиметься пристосуватись до "реформ".

"Реформи освіти": скорочення мережі Вищих та інших навчальних закладів. В наступному році за даними студентських організацій заплановано недофінансування виплати стипендій на 638 млн. грн.  А де обіцяні  Януковичем 75 % бюджетних місць у  вищих навчальних закладах ?

І "реформи медицини": переведення відносин доктора з пацієнтом на договірну основу.  Проте зменшено на 6% фінансування галузі охорони здоров'я, боротьби з туберкульозом, СНІДом, онкозахворюваннями. І це – на тлі значного збільшення витрат на медичне обслуговування вищих посадових осіб. Сума всіх витрат на фінансування санаторіїв і лікарень для вищих державних чиновників у 2012 р. складе 465 мільйонів.         

Для порівняння, на санаторно-курортне лікування всіх ветеранів війни, інвалідів та жертв нацистських переслідувань бюджет-2012 передбачає лише 107 мільйонів гривень - у 4 рази менше !

Як бачите, бюджетним "паразитам" байдуже до здоров'я нації; вони піклуються лише про себе.

На цьому фоні збільшення витрат на ЄВРО-2012  на 7,5 млрд. грн. (з яких 50%  випливе на Кіпрі), це бенкет під час чуми. А де ж  обіцяні іноземні інвестиції?  То може і ЄВРО-2012  проводити на Кіпрі.

Крім того, це бюджет поліцейської держави. У той час, коли видатки на армію та соціальний захист військовослужбовців скорочуються, суттєво збільшено видатки на силові каральні структури – Генеральної прокуратури (кум кума не образить), МВС , СБУ тощо.

При цьому цинічні чиновники впевнені у власній безкарності. Адже молодь, одурманена різними телешоу, думатиме тільки про власне виживання, а пенсіонери масово на вулицю не вийдуть, особливо взимку. Якщо й вийдуть, цинічно розраховує влада – тим краще для "реформ", бо швидше вимиратимуть!

Найкраще оцінили свою  реформаторську діяльність самі ж автори бюджету та "соціально-економічної" програми: вони очікують подальшого вимирання населення на 180 тис. співвітчизників. Ще б пак: коли на тілі держави розмножуються паразити, це ніяк не може бути ознакою здорового життя!

Антинародна політика соціальних паразитів  викликає справедливе обурення людей. Щоб збити хвилю народного протесту Янукович завчасно кинув за грати лідерів опозиції Юлію Тимошенко та Юрія Луценко.

Співвітчизники, прийшов час захисти себе та родини, майбутнє своїх дітей!

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ,  комітет з соцільної політики та праці ВР

 

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі