Росія нападе на Україну з Криму

Громадян заздалегідь готують до війни

Інтерв'ю, яке заступник секретаря Ради безпеки Росії Олександр Гребьонкін дав "Российской газете", відрізняється від звичних пропагандистських текстів російських чиновників – начальника Гребьонкіна Миколи Патрушева чи міністра закордонних справ Сергія Лаврова, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Патрушев і Лавров, коли говорять про "загрози безпеки" для Росії з українського боку, згадують насамперед про Донбас. А Гребьонкін говорить про Крим. Він стверджує, що "зросли ризики проведення українськими спецслужбами та радикальними організаціями провокацій на кримському напрямку та щодо об'єктів морської економічної діяльності та транспортних переходів в Азовському та Чорному морях". І що "продовжується деструктивна діяльність української влади щодо негативного інформаційного впливу на російських громадян, які проживають в Республіці Крим".

Простіше кажучи, Гребьонкін звинувачує Україну в міфічних "диверсіях" – хоча дестабілізуюча діяльність Росії у Чорному та Азовському морях ні для кого є не секретом. І вважає, що природне прагнення України спілкуватися зі своїми громадянами, які опинилися в заручниках у російських окупантів після анексії Криму, – це замах на національну безпеку Росії.

Гребьонкін звинувачує Україну в міфічних "диверсіях"

Справа навіть не в тому, що подібні оцінки стають змістом доповідних записок, які Патрушев та Гребьонкін, напевно, готують для Володимира Путіна. А в тому, навіщо високопоставленому російському чиновнику знадобилося звинувачувати Україну в дестабілізуючих діях на кримському напрямку, говорити про Чорне та Азовське моря.

Відповідь, гадаю, проста: західні партнери останнім часом недвозначно попереджають Україну про високу ймовірність російського вторгнення, то, мабуть, до провокацій і диверсій готується саме російське керівництво. До провокацій та диверсій не лише на лінії розмежування з окупованими районами Донбасу, а й у Криму. При цьому громадську думку заздалегідь готують до того, що це все Україна. Це все її спецслужби, які збираються влаштовувати диверсії, це її спроби обдурити та розпропагувати "російських громадян, які мешкають у Криму". А російські силовики просто захищають стабільність і територіальну цілісність Росії. Що їм ще лишається?

Західні партнери попереджають Україну про високу ймовірність російського вторгнення

Впевнений, мало хто повірить у ці агітки у радянському стилі. Але Гребьонкіну та його начальникам, схоже, і не дуже треба, щоб їм вірили. У потрібний момент, напевно, вони просто нагадають, що "попереджали", а в Україні до їхніх попереджень не прислухалися, продовжили свою деструктивну діяльність – і ось отримали нове вторгнення, окупацію нових територій.

Саме тому до висловлювань заступника секретаря російського Радбезу я б поставився з усією увагою. І розуміємо, що небезпека загрожує Україні не лише з боку лінії розмежування і не лише, наприклад, з боку кордону з лукашенківською Білоруссю, яка все більше перетворюється на російський наступальний плацдарм.

Небезпека загрожує Україні і з Криму.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі