Як поліпшити роботу імунної системи

9 рекомендацій з протизапального харчування

В останні два тижні причини звернень пацієнтів трохи змінилися: якщо влітку вони переважно були пов'язані з нормалізацією маси тіла, то зараз стало більше скарг на респіраторні порушення та загострення аутоімунних захворювань: аутоімунного тиреоїдиту, ревматоїдного артриту, шкірних захворювань.

Аутоімунні захворювання розвиваються тоді, коли імунна система атакує власні тканини. Звісно, у кожної людини свої причини та механізми захворювань, проте я би хотіла дати рекомендації з протизапального харчування з акцентом на зниження аутоімунних реакцій.

1. Нормалізувати спосіб життя, не дозволяти хронічним стресам домінувати. До хронічних стресів належить і щоденне недосипання (сон по 5−6 годин, пізнє хаотичне лягання спати), щоденне споживання промислових солодощів, фастфуду, нездорових жирів, таких, як маргарини, "легкі масла", використання агресивних побутових засобів (пральні порошки, миючі засоби), куріння, алкоголь.

Включати різноманітні джерела білку в кожний основний прийом їжі

2. Включати різноманітні джерела білку в кожний основний прийом їжі. В стресовій ситуації інтенсивно розпадаються білки слизових, імунних органів, що знижує захисну функцію епітелію та роботу імунної системи. Яйця, страви із нежирного м'яса, печінки, кисломолочних продуктів, зеленого горошку.

3. Вживати продукти, багаті холіном, лецитином, не боятися присутності незначної кількості холестерину (жовтки яєць, м'який кисломолочний сир 5−9% жирності, вершки, сметану). Можна і невеличкий шматочок сала. При підвищенні вмісту цих молекул в клітинах, клітини стають менш проникними до пошкоджуючих факторів. Крім того, ці речовини необхідні для синтезу гормонів кори наднирників (глюкокортикоїдів), які мають протизапальну дію.

4. Зменшити до мінімуму олії, багаті омега-6 жирами (будь-які промислові жири типу маргаринів, соняшникову рафіновану олію). Крім того, що вони стимулюють запалення, вони пригнічують синтез протизапальних гормонів наднирників.

Вживати менше солі

5. Вживати менше солі. Їжа, яка нас оточує, переважно проходить процес переробки та приготування, і майже вся вона додатково посолена. Натрій (сіль) є антагоністом важливого мінералу — калію. Калій не лише запобігає накопиченню рідини в організмі, але і активно використовується при стресі. Високий вміст натрію в раціоні активує експресію генів в макрофагах та стимулює продукцію імунних клітин, які спричинюють запалення та аутоімунні процеси.

6. Вживати продукти, багаті вітаміном D. Вітамін D має протизапальну дію і активний при поєднанні з магнієм.

7. Включати продукти, багаті природними антиоксидантами та вітаміном С — ягоди калини, чорноплідної горобини, смородини, чорниці, гранату, зелень, капусту всіх сортів.

8. Обов'язково включати продукти, багаті не лише клітковиною (овочі, горіхи, крупи), але і пектинами (те, що надає желюючих властивостей) — печений гарбуз, тушована морква та буряк, сливи свіжі та запечені, печені яблука. Пектини поглинають циркулюючі імунні комплекси та зменшують аутоагресію.

Часте споживання їжі, особливо однакової, а також безпосередньо перед сном, активує запальні процеси

9. Харчуватися різноманітно і дотримуватися режиму харчування. Часте споживання їжі, особливо однакової, а також безпосередньо перед сном, активує запальні процеси.

І, продовжуючи тему аутоімунних захворювань, не можу обійти популярну дієту, про яку написані навіть книги, і не один блогер дає рекомендації, як її дотримуватися.

Мова йде про дієту під назвою "аутоімунний протокол" або коротко АІП. Це спецверсія палеодієти, де всі продукти поділяються на друзів та ворогів, тобто тих, які викликають аутоімунне запалення.

В чорний список, окрім солодощів, випічки та алкоголю потрапила купа корисних продуктів — всі каші, бобові, молочні, олії, яйця, горіхи та пасльонові. Обіцяний результат: чудове позбавлення від всіх аутоімунних страждань, навіть тих, про які ви ще не знаєте. Це ревматоїдний артрит, аутоімунний тиреоідит, хвороба Грейвса, розiсяний склероз, хвороба Крона, васкуліти, системний червоний вовчак, целіакія, синдром Шегрена, псоріаз, цукровий діабет 1 типу, алергії, вітіліго та інші.

Реальний результат: виключення цінних продуктів загрожує порушеннями обмінних процесів, дефіцитом кальцію, вітамінів групи В, вітаміну D, що може привести до депресій, апатії, розладів харчової поведінки, але не позбавити аутоімунного процесу.

Виключення цінних продуктів загрожує порушеннями обмінних процесів, дефіцитом кальцію, вітамінів групи В, вітаміну D, що може привести до депресій, апатії, розладів харчової поведінки, але не позбавити аутоімунного процесу

Оскільки більшість з нас вже знають, що лікарі працюють згідно певних протоколів, то і в даному випадку слово "протокол" теж викликає довіру, тим більше назва чітка — аутоімунний. Але наукова база нараховує лише два дослідження, і до того ж поганої якості, які не відповідають вимогам (дизайну) проведення наукового експерименту.

Перше дослідження 2017 року охопило аж 15 людей із запальними захворюваннями кишечника, в яких покращився стан. Контрольної групи для порівняння не було.

Друге дослідження 2019 року — лише 17 жінок з гіпотиреозом, які заповнили анкету, де написали, що їм стало краще, хоча лабораторні маркери не змінилися.

АІП не використовують в жодній клініці світу, про нього не пише жодне авторитетне наукове видання і не тому, що це всесвітня змова лікарів проти "альтернативних методів лікування" — просто доказовості немає. Проте ця дієта заганяє людину в рамки серйозних харчових обмежень, позбавляє можливості урізноманітнювати свій раціон і повноцінно харчуватися. Щоб запобігти "дефіцитам", всім до АІП рекомендують вживати пригорщі БАДів.

АІП не використовують в жодній клініці світу

Проте, АІП має і раціональні рекомендації: перестати їсти та пити все підряд, спати достатньо багато і щодня рухатися. Правда, ці рекомендації мають певний ритуал — протокол же ж.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі