Ваші очі в небезпеці. Дві причини погіршення зору

Важливо знати про "осліплюючий дует": багато вуглеводів і мало руху

Ми навіть не задумуємося над тим, які ми щасливі, бо маємо змогу бачити світ. Що таке бачити криво, з плямами, чи жити в темряві, можуть розповісти ті, у кого зір втрачений. І причин цьому є багато, але дуже багато залежить від наших щоденних дій.

Ожиріння, цукровий діабет відіграють одну з ключових ролей. Якщо причина цукрового діабету 1 типу (інсулінозалежного) до кінця ще не вивчена, то цукровий діабет 2 типу - це повністю аліментарне захворювання, тобто те, яке наїджене власною ложкою та виделкою, помножене на малорухливе життя.

Тому, якщо ви навіть і скажете, що не любите їсти тістечка, але є любителем макаронів, каш, фруктових соків, картопляного пюре, солодких фруктів та сухофруктів, і при цьому ваші рухи обмежуються квартирою, офісом, ліфтом, то ваші очі в небезпеці.

Рівень глюкози в крові після їжі залежить від фізичної активності людини. Після прийому їжі рівень глюкози зростає приблизно в 1,5-1,8 рази, в залежності від того, що було з'їдене, і повертається поступово до вихідного рівня.

Рівень глюкози в крові після їжі залежить від фізичної активності людини

Проте еритроцити та головний мозок не можуть швидко використати глюкозу, якщо м'язова тканина, яка є найбільшим споживачем глюкози, працює недостатньо, а вуглеводів споживається багато.

Менша частина глюкози потрапляє в печінку, але якщо глюкози дуже багато, то в печінці вона перетворюється на жир. Частина жиру потрапляє в кров і відкладається в інших депо, так, поступово, ми набираємо зайву вагу. Зайва маса тіла знижує чутливість рецепторів клітин до інсуліну, і процес порушення обміну речовин підсилюється.

Тому, перш ніж говорити про те, яка їжа є корисною для очей, важливо знати про "осліплюючий дует": багато вуглеводів і мало руху.

Все інше ви вже знаєте, але я ще раз нагадаю:

- харчування з невисоким глікемічним навантаженням (не знаєте, як це - перевіряйте глюкометром до їжі і за годину після їжі; так помоніторте їжу, яку часто вживаєте);

- зелень щодня і ягоди якомога частіше (зеаксантин та лютеїн);

- продукти, багаті лецитином, фосфоліпідами, омега-3 (яйця кур домашнього вигулу, риба, горіхи);

- вітаміни групи В (дріжджі і всі інші природні продукти);

- магній (висівки, гречка, горіхи).

Важливо порухатися вранці до сніданку

І щодня різний рух: розминка і зарядка вранці, швидка ходьба, вправи з гантельками і гантелями, біг, плавання, теніс, танці - все, де включаються різні групи м'язів. Важливо порухатися вранці до сніданку, щоб "звільнити місце" для наступної порції вуглеводів.

Ми можемо тисячу разів нарікати на сіре осіннє небо і похмуру погоду, проте ми щасливі, що ми бачимо це. Тому годуйте ваші очі правильно і підкріплюйте "їжу для очей" рухом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі