Росія оточена майже 7 мільярдами націоналістів

Текст присвячую великому святу - Дню захисників і захисниць України

Росія постійно звинувачує Україну в українському націоналізмі. Я б хотів розібратися.

Український націоналізм, з точки зору Росії, полягає в просуванні української мови, українських книг, музики, кіно, української версії історії і українського пантеону героїв.

Що нам пропонує Росія замість українського націоналізму?

Було б природно припустити, що альтернативним підходом є інтернаціоналізм. Це означає: просування різноманітних мов і культур, якоїсь добре вивіреної, збалансованої і політкоректно всесвітньої версії історії, а також супутніх їй мемів, наративів і героїв. Щоб не замикатися в українському, а вийти в глобальний світ і відчувати всю планету своїм будинком.

Хіба нам пропонують це? Очевидно, немає.

З точки зору Росії, альтернативою українському націоналізму є не глобальний космополітичний інтернаціоналізм, а російський націоналізм
З точки зору Росії, альтернативою українському націоналізму є не глобальний космополітичний інтернаціоналізм, а російський націоналізм. (Тут важлива різниця між прикметниками "російський" і "російський", бо в Росії живуть ще татари, чеченці і десятки інших національностей зі своїми власними націоналізмами, і їм Росія робить таку саму пропозицію, як і нам).

Отже, Росія пропонує нам замінити український націоналізм російським націоналізмом: мовою, літературою, музикою, кіно, а також, природно, історією, пантеоном і наративами.

І тут виникає питання: а з якого дива, власне, ми повинні це робити?

Чому французи не пропонують німцям взяти їх мову і культуру замість своїх, шведи пропонують фінам, угорці - словакам, а японці - корейцям? Тому що це дивно і безглуздо. Хоча французька кухня краще німецької, шведська філософія глибше фінської, японська культура утонченнее корейської, а угорський пантеон не можна порівняти зі словацьким. Незважаючи на це все, пропозиція викинути своє і взяти натомість сусідське звучить дивно і безглуздо.

Є тільки одна причина, по якій Росія пропонує українцям замінити українське на російське.

Ніякого окремого українського народу немає. А значить, немає і не може бути української мови, культури та історії. Ну і, звичайно, націоналізму ніякого немає і не може бути
А саме - глибока віра в те, що насправді це один народ. Ніякого окремого українського народу немає. А значить, немає і не може бути української мови (це южнорусский діалект), культури і історії. Ну і, звичайно, націоналізму ніякого немає і не може бути. Все це якесь непорозуміння, випадкове, тимчасове, створене ворогами і відступниками.

Ваш націоналізм несправжній, кажуть нам, так само як і вся ваша нація, мова і культура. Це все випадкове, наносне. Відкиньте його і візьміть краще наше.

Однак виявляється, що безліч людей не згодні. Ну буквально мільйони. Саме вони і оголошуються Росією українськими націоналістами. До речі, для багатьох з них рідна мова російська.

Як то кажуть, егоїст - це людина, яка думає тільки про себе, замість того щоб думати тільки про мене.

Виходить, Росія оточена майже 7 мільярдами націоналістів - людей планети, які не хочуть викинути своє і взяти натомість російське. Як страшно жити в кільці ворогів.

Залишилося пояснити, чому так вийшло.

Російська культура, звичайно, велика. Нема чого говорити про її вторинність по відношенню до європейських культур: в XIX-XX століттях все було занадто переплетено. За останні 200 років Росії в сфері культури таки багато чого вдалося (не без допомоги українців, грузин, євреїв, вірмен та інших, які змінили ідентичність).

Однак в додатку до російської культури йдуть авторитаризм, агресія, великодержавність, нехтування правами і свобод, мілітаризм, магічне мислення, ксенофобія та інші речі, неприйнятні для людей навколо.

В ідеалі весь світ повинен був заговорити по-російськи після перемоги комунізму на всій планеті
Раніше в додатку до російської культури йшов комунізм як віра в краще майбутнє людства, в соціальну справедливість. А оскільки в пакеті з комунізмом йшов інтернаціоналізм, то можна було позиціонувати російську культуру як перший крок до інтернаціоналізму. Адже саме російську мову, а не український і не татарський, була мовою спілкування нової історичної спільноти - радянського народу, який був прообразом всесвітнього братства людей. В ідеалі весь світ повинен був заговорити по-російськи після перемоги комунізму на всій планеті.

Однак комунізм провалився, опинившись нездатним нагодувати і одягнути людей, дати їм гідне життя без страху і ненависті. І Росія відмовилася від комунізму, який просувала з чималим успіхом майже все ХХ століття. І тепер комунізм валяється поруч з нацизмом на смітнику історії. І комуністичний інтернаціоналізм довелося замінити на російський націоналізм.

Було зрозуміло, чому латиноамериканці, африканці й азіати будуть готові вмирати за інтернаціоналізм: він для них альтернатива націоналізму колоніалістов. Але чому ці ж люди повинні вмирати за російський націоналізм, абсолютно незрозуміло.

Ось чому тепер стільки уваги Україні. Бо якщо ти ближнього не переконав викинути своє заради російського, то тим більше не переконаєш далекого.

Саме час згадати Макса Вайнрайха: "Мова - це діалект, у якого є армія і флот"
Але повернемося до наших справ. Очевидно, Росія не відмовиться від своєї пропозиції. І буде просувати його силою зброї.

І тут саме час згадати Макса Вайнрайха: "Мова - це діалект, у якого є армія і флот".

Цей текст присвячується великому українському святу - Дню захисника і захисниці України.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі