Яцек Павліцький
Редактор міжнародного відділу Newsweek Polska
08.10.2021
1

Польща зробила великий крок до виходу з Євросоюзу

Польський суд вирішив, що закони країни стоять вище за євросоюзівські

Конституційний суд Польщі 7 жовтня визнав неконституційними деякі пункти договорів із Євросоюзом. Головне з них – це принцип верховенства права ЄС над польськими законами. Тобто польський суд вирішив, що польські закони стоять вище за євросоюзівські.

Відповідне подання до Конституційного суду зробив прем'єр Матеуш Моравецький. Він просив перевірити конституційність верховенства європейського права над національним.

Польща вже тривалий час конфліктує з ЄС через скандальні закони, які обмежують незалежність судової системи, свободу ЗМІ та права ЛГБТ. Брюссель послідовно критикує за це Варшаву.

Моравецький запевнив, що Польща, тим не менше, дотримуватиметься усіх норм європейського права у тій мірі, в якій вони зафіксовані в договорах з ЄС.

Ніхто не знає, якими точно будуть довготермінові наслідки такого рішення, але боюся, що катастрофічними. Протягом останніх двох років триває фактичний "Полекзит", тобто вихід Польщі з Євросоюзу. А 7 жовтня у цьому напрямку зробили ще один важливий і великий крок.

Протягом останніх двох років триває фактичний "Полекзит", тобто вихід Польщі з Євросоюзу

Хоча йдеться начебто про судочинство, насправді мова йде про те, що польська влада дозволила собі вибрати, які вироки Суду Євросоюзу, вона захоче виконувати, а які - ні. Одні правила їм сподобаються, і вони приймуть їх, а інші - ні, тому відкинуть.

Не можна належати до клубу і не дотримуватися його засад. Ніхто не грає в футбол за своїми правилами. Бо тоді можете почати копати по ногах гравців з іншої команди, вважаючи, що нам це дозволено.

Польща порушує основи функціонування Євросоюзу як єдиного блоку. Теоретично за це її мали б вигнати з ЄС, але такої процедури немає. Вийти можна тільки, якщо країна сама подасть відповідне прохання, як це зробила п'ять років тому Велика Британія.

Очевидно, правляча партія "Право і справедливість" цього не зробить. Її керівництво каже, що йдеться виключно про дотримання польської конституції. Це кажуть люди, які собі на благо багато разів порушували головний закон країни. Йдеться не про конституцію, а про подальшу концентрацію влади в руках ПіСу.

Йдеться не про конституцію, а про подальшу концентрацію влади в руках ПіСу

ПіС має законодавчу і виконавчу владу, суди і прокуратуру, основні ЗМІ й значну суспільну підтримку. Лише критика Євросоюзу досі дошкуляла робити все, що заманеться. Рішення нашого трибуналу - шлях до політичної та юридичної безкарності. Щоб жодна міжнародна інституція не могла стати на заваді.

ПіС будує однопартійну авторитарну систему. Але такі системи, які на перший погляд здаються дуже міцними, насправді крихкі. Свого часу СРСР на чолі з Компартією розвалився, мов картковий будиночок, а з ним впав весь Східний блок.

Керівництво ЄС на рівні політиків та інституцій обурене. Каже, що Варшава перейшла "червоної лінії". Короткотермінові наслідки цього вибрику будуть в замороженні зі сторони Єврокомісії постпандемічної допомоги і позик на 57 млрд євро.

Затримання цих грошей, не так шкодить польській владі, як суспільству. Польща суттєво потерпіла від пандемії - багато бізнесів збанкротували, інвестиції зменшилися, люди втратили роботу. Такі вливання були б порятунком, щоб відновити польську економіку. 18 країн уже отримують схожу допомогу з фондів ЄС. Без цих грошей відновлення буде значно повільніше.

ПіС вирішила зіграти боксерський бій там, де грали в шахи

ПіС вирішила зіграти боксерський бій там, де грали в шахи. Верховенство європейського права їм заважало. Нормальне функціонування Євросоюзу не можливе, якщо польські суди будуть вибірково приймати рішення суддів ЄС. Без взаємного визнання вироків буде хаос. І за кожним таким рішенням будуть проти Польщі санкції чи інші покарання.

Це підриває самі основи функціонування Євросоюзу. Єдине законодавство ЄС виникло завдяки спільним зусиллям 27 країн. Завдяки цьому французи можуть працювати у Польщі, а поляки у Франції. Завдяки цьому маємо безперешкодний рух товарів і послуг між країнами. Інвестиції та легкість ведення бізнесу. Врешті, захищеність для себе та бізнесу в цілому блоці. Усі ці переваги зараз під загрозою. Не кажучи про те, що таке рішення сильно б'є по позиціях Польщі в Євросоюзі.

Протягом 30 років я був кореспондентом польської Gazeta Wyborcza у Брюсселі й спостерігав за інтеграцією Польщі в ЄС. Тому мені особливо боляче бачити, як руйнуються всі ці досягнення.

На жаль, маю відчуття, що не існує єдиної Польщі, а їх щонайменше дві. Й вони щоразу віддаляються

Якою буде Польща залежить від поляків. На жаль, маю відчуття, що не існує єдиної Польщі, а їх щонайменше дві. Й вони щоразу віддаляються. Їх об'єднує лише мова та історія, але навіть на минуле дивляться абсолютно по-різному. Мене особисто нічого не єднає з людьми, які голосували за ПіС. Для них я не є поляком. Я не приймаю їхньої націоналістичної, ксенофобської, антисемітської та антиукраїнської Польщі. Мені вона огидна. Так само для них неприйнятна моя ліберально-демократична, відкрита й толерантна Польща.

Рішення Конституційного трибуналу ще більше віддаляє нас. Й поділи збільшуються до рівня Маріанської западини між Польщею і Польщею.

Записано в коментарі для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі