Чи безпечно приймати парацетамол під час вагітності

Він є активною складовою більше 600 рецептурних та безрецептурних препаратів

Якось я намагалась написати про неможливість точно і достовірно відстежити дію ліків, які використовують вагітні. Звичайно, є препарати з доведеним тератогенним впливом. Тобто, це препарати, які майже завжди викликають фатальні пошкодження у ембріона. Є список відомих тератогенів. На них "великими буквами" це написано.

Я говорю зараз про інші препарати. Ті, що існують багато років у медичній практиці. Ті, що мають "безпечний профіль" впливу. До яких ми всі звикли, як до "старих добрих друзів" і не очікуємо від них нічого поганого.

Знову і знову нагадую, що згідно юридичних законів та етичних норм, повноцінні дослідження на вагітних і плодах неможливі. Щоб щось сказати з високою достовірністю (а це далеко не 100%) про дію окремого препарату - треба мати ідеальні клінічні умови, коли є вагітна, що мешкає в ізольованих умовах, з окремим харчуванням та з виключенням впливу інших факторів (ідеально сбалансовані повітря, вода, температура, відсутні авіаперельоти, нежить, стреси від роботи і свекрухи, немає впливу американських вітамінів та інстаграмгуринь). Більш того, в такі самі умови треба потім занурити новонародженого і потримати його до статевого дозрівання, щоб мати достовірний результат впливу преапату на перебіг вагіності, формування дитини, статевий розвиток і прояви особистості в пубертаті.

Повноцінні дослідження на вагітних і плодах неможливі

Так, це жахливо, але всю інформацію про вплив на плід людини людство отримує або з результатів розслідування трагедій, або з досліджень на тваринах. Але ж "на котиках тренуватися" це не те, що дає повну і достовірну інформацію, як ви любите.

Окремо ще треба зрозуміти, як відрізнити вплив захворювання від впливу препаратів для його лікування (що стало причиною: соплі в носі чи краплі в ніс?)

Такий довгий вступ я написала, щоб відповісти на всі питання, які ви мені пишете про статтю в журналі Nature reviews endocrinology. У ній йдеться про те, що жарознижуючий засіб парацетамол необхідно з обережністю приймати вагітним.

По-перше, я вкотре вражена, скільки людей без медичної освіти стежать за профільними публікаціями, і що пацієнти ще багато років будуть більш вмотивовані читати і шукати, ніж лікарі. На жаль.

По-друге, якщо коротко по суті, то в статті також йдеться про "тренування на кішках" і пошук епідеміологічних даних про вплив одного з найбільш розповсюджених препаратів - про ацетамінофен (парацетамол, по-простому).

Що відомо:

- Парацетамол\ацетамінофен має дуже високі показники використання: 65% вагітних жінок в США та більше 50% відсотків по всьому світу (в Україні окремо не рахували, але точно ці пігулки є в кожній домашній аптечці). В теперешній час він є активною складовою більше 600 рецептурних та безрецептурних препаратів.

Парацетамол має дуже високі показники використання: 65% вагітних жінок в США та більше 50% відсотків по всьому світу

- Цей препарат легко проникає через плаценту та гематоенцефалічний бар'єр. До того ж під час вагітності жінка змінює параметри метаболізму цих препаратів із формуванням токсичних метаболітів, які також можуть пошкоджувати ембріон та плід. Але! Посилаючись на існуючі дані, дослідники стверджують, що при такому масовому використанні і відносною рідкісною частотою проявів, очевидно, що не в усіх випадках впливу препарату вони призводять до несприятливих наслідків.

- Згідно міжнародної консенсусної заяви від 23 вересня 2021 року в Nature Reviews Endocrinology вагітним жінкам можна використовувати парацетамол\ацетамінофен тільки по медичним показанням і в мінімально ефективній дозі протягом найкоротшого часу.

Чому ж такий шум?

Накопичуються дані (не 100% доведено, а накопичуються дані!), що ацетамінофен може вплинути на розвиток плоду, підвищити ризики порушень розвитку нервової системи, репродуктивної системи у всіх статей. Також його почали пов'язувати з потенційними проблемами поведінки у дітей. Ключові слова: може вплинути, а не точно викликає; підвищує ризики розвитку, а не точно провокує.

І що з усім цим робити?

Наведу цитату професорки акушерства та гінекології Керсті Аагаард: "Лікарі повинні бути обізнаними в цих дослідженнях і розповідати жінкам про те, що ми дізнались про деякі ризики, що викликає прийом парацетамолу під час вагітності. Ризик можна звести до мінімуму, якщо використовувати найменьшу ефективну дозу, коротким курсом і виключно за медичними показаннями. Взагалі йдеться про розширення прав пацієнтів і можливості прийняття сумісних розумних рішень!".

Висновки від мене коротко.

Ми продовжуємо накопичувати знання і вони дають поштовхи не до заборон, а до свідомого сумісного прийняття рішення лікарями і пацієнтами.

Парацетамол можна приймати під час вагітності по медичним показанням, найменшу ефективну дозу і короткий курс

Парацетамол можна приймати під час вагітності по медичним показанням, найменшу ефективну дозу і короткий курс.

Жоден лікарський препарат під час вагітності не може вважатись абсолютно безпечним. БАДи не перевіряють на безпеку і тератогенність, тому про них я тихо, майже гомеопатично, мовчу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі