Білорусь змінюється. Росія налякана

Білоруський народ все більше повертається на Захід

Білоруссю блукає привид. Ні, не жорстокого автократа, який гнітить свій народ, зневажає норми міжнародного права і погрожує сусідам. І не міжнародної ізоляції країни чи стрімкого руйнування її економіки. Принаймні, якщо читати російські ЗМІ.

На думку дедалі більшої кількості прокремлівських коментаторів, привид, який переслідує Білорусь - це загроза "білорусизації", тобто пропаганди білоруської мови, історії та культури, - пише Браян Вітмор для Atlantic Council.

У недавньому есе для пов'язаного з Кремлем видання з російськими націоналістичними поглядами АПН, оглядач Сергій Шиєнко писав, що так само, як перед цим Україна, Білорусь намагається "синтезувати новий етнічний і національно-державний проєкт на антиросійській основі".

"Білорусизація є наріжним каменем концепції створення нової нації з ізольованої частини російського народу в рамках держави, випадково створеної на початку ХХ ст. Без білорусизації будівництво цієї нації зайде в глухий кут. Така Білорусь втратить сенс", - пише він.

Привид, який переслідує Білорусь - це загроза "білорусизації", тобто пропаганди білоруської мови, історії та культури

Це не одиничний матеріал. У недавній новині на АПН лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську назвали "прихильницею білорусизації", і пишуть, що вона "виступає за розширення використання і популяризацію білоруської мови і культури".

В іншій статті на прокремлівському сайті Rubaltic.ru стверджувалося, що громадська організація "Товариство білоруської мови імені Франциска Скорини", створене в 1989 році, домагається "примусової білорусизації всіх сфер суспільного життя, включаючи систему освіти".

А в нарисі на прокремлівському сайті Regnum оглядач Сергій Атєменко пише, що Олександр Лукашенко прийшов до влади в 1994 році, пообіцявши "покласти край кримінальній насильницькій білорусизації" Білорусі.

Ці, дедалі частіші матеріали на тему білорусизації, мають кілька загальних і історично неточних ниток.

Подібно заявам про Україну, які Путін зробив у своєму сумнозвісному есе у липня 2021-го, автори цих матеріалів про білорусизацію зазвичай помилково стверджують, що Білорусь не відрізняється від Росії. Вони також заявляють, що так само, як Україна, Білорусь - штучна нація, створена за радянських часів. І вони помилково стверджують, що так само, як в Україні, прагнення білорусів бути суверенною нацією зі своєю історією, культурою і мовою спричинене злісною й ірраціональною "русофобією".

З огляду на військову, економічну і політичну присутність Росії в Білорусі, яка весь час розширюється, жарти про повзучу білорусизацію можуть, на перший погляд, здаватися ірраціональними. Зрештою, домінування Росії над Білоруссю, можливо, зараз сильніше, ніж будь-коли.

Росія і Білорусь недавно завершили військові навчання "Захід-2021" - найбільші в Східній Європі за 40 років

Росія і Білорусь недавно завершили військові навчання "Захід-2021" - найбільші в Східній Європі за 40 років. Цьогоріч дві країни також провели рекордну кількість спільних військових навчань, з постійною ротацією, в результаті чого російські війська де-факто були в Білорусі на постійній основі. Москва і Мінськ також створюють три спільних навчально-тренувальні центри. Зокрема, один в Гродненській області Білорусі, недалеко від кордону з Польщею і Литвою.

В економічному сенсі Білорусь надалі сильно залежить від Москви, її економіка ефективно підтримується за рахунок імпорту сильно субсидійованої російської нафти та експорту нафтопродуктів, а також експорту калійних добрив. Тим часом, пов'язані з Кремлем магнати розширюють присутність в Білорусі.

У політичному сенсі міжнародна ізоляція Лукашенка зробила його більш залежним від Кремля, ніж будь-коли раніше. І про всяк випадок, режим Путіна зараз активно працює над тим, щоб гарантувати Москві контроль над білоруським законодавчим органом через прокремлівські партії.

Попри безперечно сильні позиції Росії в Білорусі, побоювання прокремлівських коментаторів щодо білорусизації спричинені тенденціями в громадській думці, що свідчать про погіршення традиційно позитивного ставлення білорусів до Росії.

43% білорусів вважають Росію найбільшою загрозою суверенітету і територіальної цілісності Білорусі

Згідно з опитуванням Chatham House, проведеним торік у листопаді, 33% білорусів вважають, що інтеграція з Росією зробить Білорусь більш корумпованою. 39% вважають, що це буде означати кінець білоруської державності. А 45%, що білоруси можуть поліпшити свою ідентичність тільки в повністю незалежній країні.

Аналогічне опитування провів варшавський "Центр східних досліджень" на початку грудня 2020 року. Воно показало, що 43% білорусів вважають Росію найбільшою загрозою суверенітету і територіальної цілісності Білорусі, що є найвищим показником серед всіх країн, представлених в опитуванні.

Також відбувається чітка переоцінка історії країни і національної ідентичності. Все більша частина білоруської громадськості зараз звертає увагу на європейську історію Білорусі, до її приєднання до Російської імперії в 1796 році. Зокрема, вони звертаються до століть, коли Білорусь була частиною Великого князівства Литовського і Речі Посполитої.

62% білорусів вважають, що їхня країна повинна черпати натхнення з періодів, коли вона не перебувала під владою Росії

Згідно з торішнім опитуванням "Центру східних досліджень", 62% білорусів вважають, що їхня країна повинна черпати натхнення з періодів, коли вона не перебувала під владою Росії. Майже 40% назвали головним натхненником Велике князівство Литовське, 6% - Річ Посполиту і 16% - Білоруську Народну Республіку, яка існувала як незалежна держава в 1918 році. Тим часом, тільки 28% назвали СРСР.

У міру того, як Кремль посилює контроль над режимом Лукашенка, білоруський народ все більше повертається на Захід. Якщо дивитися з Москви, це може виглядати як антиросійська кампанія білорусів. Але насправді те, що бачимо, це європейська нація, яка заново себе відкриває. Як і українці до них, білоруси зараз продовжують розпад СРСР.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі