Російсько-білоруське військове злиття створює нові ризики для НАТО

М'яка анексія Білорусі набирає обертів

На початку цього місяця білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що його країна і Росія фактично сформували "єдину армію", і, схоже, підтвердив, що вони націлені на Захід.

"По суті, у нас єдина армія, і білоруські війська складають її кістяк на західному напрямку. Якщо, не дай Бог, почнеться війна, білоруська армія першою вступить в бій, а західне угруповання збройних сил Росії незабаром приєднається, щоб сформувати спільну оборону", - заявив Лукашенко.

Слова Лукашенка не стали б новиною для тих, хто звертав увагу на все тривожнішу динаміку відносин між Мінськом і Москвою в останній рік. Все більша мілітаризація Білорусі та інтеграція російських і білоруських збройних сил тривають швидкими темпами понад рік. Це відбувається з тих пір, як режим Лукашенка жорстоко придушив протести, що розпочалися після сфальсифікованих президентських виборів в серпні 2020 року. Це зробило диктатора вигнанцем на Заході і змусило його все глибше поринати в обійми Москви.

Військове злиття Росії і Білорусі прискорилося

В останні тижні військове злиття Росії і Білорусі прискорилося. Лукашенко у військовій формі обстежив спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021" 12 вересня і сказав, що очікує отримати від Росії озброєнь на $1 млрд до 2025 року.

Навчання "Захід-2021", які проходили 10-16 вересня, можуть виявитися найбільшими військовими навчаннями в Східній Європі за 40 років.

"Захід-2021" завершує рік, в якому збройні сили Росії і Білорусі взяли участь в рекордній кількості спільних навчань.

"З 2020 року російські війська провели серію спільних з Білоруссю навчань і підтримують регулярну присутність в країні. Військова присутність Москви в Білорусі розширюється і набирає все більш постійний характер", - каже військовий аналітик Майкл Кофман.

Літаки і їх російські пілоти постійно базуватимуться в Білорусі, де будуть виконувати спільні місії і патрулювати кордони двох країн

Сусіди Білорусі перебувають в стані підвищеної готовності. Ще більш тривожним є те, що створюється постійна російська військова інфраструктура в Білорусі. Росія вже відправила винищувачі Су-30 на авіабазу Барановичі, що на заході країни. Літаки і їх російські пілоти постійно базуватимуться в Білорусі, де будуть виконувати спільні місії і патрулювати кордони двох країн. За кілька днів до прибуття літаків, російські зенітно-ракетні війська почали розгортати в місті Гродно на заході Білорусі, недалеко від кордону з Польщею і Литвою, для створення спільного центру військової підготовки.

У той час як США все більше уваги приділяють загрозам зі сторони Китаю, зростаюча мілітаризація Білорусі значно підвищує рівень загрози на європейському театрі військових дій. Розширення російської військової присутності в Білорусі є найбільш значною якісною зміною в рівнянні безпеки на східному фланзі НАТО від часу анексії Москвою Криму в 2014 році та збройної агресії на Донбасі.

У міру зростання стурбованості щодо безпеки, західні сусіди Білорусі зміцнюють свої кордони. Частково це пов'язано з міграційним кризою, яку Лукашенко організував, завозячи мігрантів з усього Близького Сходу до Мінська, а потім полегшуючи їм нелегальний в'їзд в ЄС. Частково це також є відповіддю на зростаючу мілітаризацію регіону.

Польща розгорнула сотні військових і прокладає колючий дріт уздовж кордону з Білоруссю

Польща розгорнула сотні військових і прокладає колючий дріт уздовж кордону з Білоруссю. Уряд Литви нещодавно оголосив, що до квітня 2022 року встановить паркан з колючого дроту вздовж 100 км кордону з Білоруссю. Крім того, 13 вересня міністри закордонних справ і оборони країн Балтії та Польщі зібралися в столиці Латвії Ризі, щоб обговорити спільну відповідь на звичайні та гібридні загрози.

"Хоча кожна країна має право проводити військові навчання, ширший контекст маневрів і супутні гібридні дії викликають наше занепокоєння", - сказав міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

Як писав на цьому тижні у виданні The Hill Вільям Кортні, який був послом США в Грузії та Казахстані, чотири десятиліття тому СРСР використав військові навчання "Захід-1981", щоб змусити Польщу придушити незалежний профспілковий рух "Солідарність" в країні. Через три місяці після навчань комуністичні правителі Польщі отримали цей меседж і оголосили військовий стан.

Лукашенко, схоже, вже отримав послання Москви. Він розправився з продемократичною опозицією у своїй країні й охоче погоджується з зусиллями Москви перетворити Білоруссю в частину Західного військового округу Росії. М'яка анексія Білорусі набирає обертів.

Польщі знадобилося майже 10 років, щоб підтримувана Москвою диктатура впала. Заходу, можливо, доведеться вести таку ж довгу гру в Білорусі. Але в найближчому майбутньому США і НАТО слід вжити заходів для захисту сусідів Білорусі від стрімкої наростаючої загрози для їхньої безпеки.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі