Американці бояться війни. Є ризик, що Росія скористається цим

"Прагнення миру" паралізує країни

У США зараз скандал. Обговорюють нову книгу журналістів The Washington Post, де опублікували інформацію, що генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил, двічі дзвонив китайцям і клявся, що попередить, якщо Дональд Трамп віддасть наказ атакувати їх війська.

Американці, звісно, сперечаються. Думки дуже різні. Одні кажуть, що Міллі заслуговує на Нобелівську премію миру і що він врятував 100 мільйонів життів американців. Інші розбирають визначення державної зради і вимагають військового суду.

В будь-якому разі – якщо вірити журналістам, то мало місце відхилення від належного протоколу спілкування посадовців з представниками іншої країни, за яке ніхто не поніс відповідальності. Є підстави вважати, що практика таких порушень інструкцій та етики службовців взагалі є настільки поширеною, що навіть журналісти дізнаються про неї і заробляють гроші, пишучи про це книги.

Одні кажуть, що Міллі заслуговує на Нобелівську премію миру і що він врятував 100 мільйонів життів американців. Інші розбирають визначення державної зради і вимагають військового суду

По-перше, це однозначно підігріє настрої тих, хто вважає, що Америкою (та й світом, як наслідок) керують не обрані політики, а "глибинна держава" - люди, яких виборці не вибирали, і яких, можливо, ці виборці навіть не знають у обличчя. Ключові рішення ухвалюють саме такі, відносно малопомітні люди, ім'я яким легіон, і котрі є в сумі більш впливовим за публічних персон.

По-друге, очевидно, що наратив "лишь бы не было войны" підтримує значна кількість американців. Навряд чи в інакшому випадку генерал Міллі так навіть не ховався з тим, що контактував напряму з китайцями і обговорював можливу атаку США на них. Вочевидь, відчував, що йому за це нічого не буде, бо був впевнений, що більшість його громадян хоче миру будь-якою ціною.

Ну, а як це "прагнення миру" паралізує країни, ми знаємо. І можемо прекрасно уявити аналогічні дзвінки з Вашингтону російським генералам, в разі, коли ті будуть іти далі на нашу країну – мовляв, ви там не хвилюйтеся, ми зробимо все, щоб ваші пустощі в Україні не переросли у глобальний конфлікт, адже нам головне – рятувати життя американців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі