ВАР знищує футбол і обкрадає людей

Його треба скасувати як "золотий" гол

Гра у футбол складається із суцільних помилок. На те вона й гра. Суперники змушують помилятися один одного, аби отримати перевагу. Арбітри, які наглядають за дотриманням простих футбольних правил, теж помиляються, тому що вони живі люди. Помилки арбітрів завжди були складовою частиною футболу, без них гра втратила би свою емоційну привабливість.

І ось впровадили систему ВАР - відеоасистент рефері. І цим почали методично знищувати футбол у його найпривабливішій емоційній частині. Навіщо був ВАР? Щоб виключити людську помилку? Але ж ВАРом теж керують люди, які теж можуть помилятися. І роблять це – чи не у кожній грі після перевірки ВАРом, який "угледів" порушення, цього порушення не знаходять. Але збивають темп гри і нервують гравців та глядачів. Скажете, що ВАР допомагає проти упереджених арбітрів? Навпаки – він їм допомагає. Прикладів в українському чемпіонаті більш ніж досить. Коли арбітр захоче знайти порушення, він його знайде хоч з ВАРом, хоч без нього. І навпаки – коли не захоче, то не знайде.

Скажете, що ВАР допомагає проти упереджених арбітрів? Навпаки – він їм допомагає

То що ми маємо у залишку? Маємо дороговартісну систему, яка лише псує футбол. Вчора ВАР вкрав у гравців, тренерів та уболівальників київського "Динамо" цілком заслужену радість від голу, забитого на останніх секундах гри з лісабонською "Бенфікою". Чому вкрав? Тому що упродовж гри суперкваліфікований рефері на прізвище Тейлор щонайменше п'ять разів очевидно помилився, призначаючи штрафні, яких не було, і не призначаючи штрафні, які були. Нічого страшного – ну не побачив у динаміці. Не бігати ж кожні п'ять хвилин до телевізора, як роблять наші арбітри!

Так само арбітр не побачив сантиметрового офсайду у Дениса Гармаша, який зробив блискучу передачу на Шапаренка, який забив не менш блискучий гол. Цього офсайду не побачив взагалі ніхто із присутніх на стадіоні, включаючи арбітрів та футболістів. А коли порушення ніхто не бачив, то значить його не було, інакше на це порушення звернули увагу ті, проти кого воно здійснено.

У цьому випадку маємо перевагу букви правил над духом правил. Так – сантиметровий офсайд мав місце. Але чи дав він комусь перевагу? А скільки ще отаких сантиметрових порушень залишилося непоміченими упродовж гри? Як наслідок – гол скасували, зіпсувавши футбол.

Відео у футболі потрібно хіба що для того, щоб зафіксувати, чи перетнув м'яч лінію воріт

Я не про втрачені динамівцями два очки, хоча і вони не зайві. Я про щиру радість десятків, а може й сотень тисяч людей, про їхнє відчуття щастя, яке може дати лише футбол. Саме це, а не оці два очки вкрав у нас усіх отой ВАР. І ще не раз вкраде. Аж поки його врешті не скасують, як скасували колись правило "золотого голу" у додатковий час. Відео у футболі потрібно хіба що для того, щоб зафіксувати, чи перетнув м'яч лінію воріт. Все інше мають вирішувати люди без усякого ВАРу. Тому що людські помилки – це нормально. Це – футбол із усіма його емоціями!

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі