Зеленський демонструє дитяче бажання отримати все й одразу

Україні потрібна стратегія

"Немає часу на стратегію. Наша стратегія – це тактика", – сказав Володимир Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів. Ці слова президента викликають печаль. Підтверджують припущення, що він не мислить стратегічними категоріями.

Стратегія – це усвідомлення мети, для реалізації якої треба знаходити ресурси, вміти бачити реальний стан речей, докладати зусиль – інтелектуальних, матеріальних. Чи показав Володимир Зеленський американцям чітку стратегію Української держави – до чого прагнемо, чого хочемо? Питання без відповідей. Він продемонстрував дитяче бажання отримати все і одразу. А такого в геополітиці не буває.

Президент не мислить стратегічними категоріями

"Біда, що ми не маємо стратегії розбудови незалежної України. Із тьми-тьмущої стратегій нам потрібна одна – але переможна. Нам бракує стратегії-основи. Це мала би бути ідея про навернення українців до джерел і цінностей", – вважає публіцист Леонід Капелюшний.

Для успішного втілення задумів потрібна політична воля. Начало політика-стратега може виявитись доленосним для держави й народу. Щоб поширювати свій вплив у світовий політичний, економічний, науковий та культурний простір треба навчитися бути націоналістами зі стратегічним мисленням. Тобто вміти відстоювати інтереси громадян України всіх національностей. Патріотична еліта має сформулювати пріоритети для країни, виробити план дій для досягнення мети.

Достеменно невідомо про що розмовляли Байден і Зеленський. "Хімії" точно не виникло. Розмова була далеко не "сонячною". Можна припустити, що не обійшлося без нагадування Володимиру Олександровичу про корупцію в українській владі, засилля московської агентури в його оточенні, "вагнергейт", олігархів, нереформовану судову систему.

"Хімії" точно не виникло. Розмова була далеко не "сонячною"

Однак посадовці міністерств оборони України та США підписали угоду про оборонне партнерство. Передбачає співпрацю в галузі безпеки. Підтвердженням, що ці домовленості важливі, стало висловлювання прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, який назвав підписані документи "дружбою проти Росії".

Сполучені Штати на 60 мільйонів доларів збільшать цьогоріч військову допомогу Україні. Але ми не отримали у Вашингтоні стратегічних гарантій безпеки, як і санкцій проти Російської Федерації у зв'язку із загостренням ситуації на фронті.

2 версня президент Росії Володимир Путін на Східному економічному форумі у Владивостоці заявив, що нинішні відносини з Україною вважає ненормальними і неприродними. "Рано чи пізно ми в повноформатному масштабі відновимо наші відносини з Україною", – сказав він. А депутат російської Держдуми від путінської партії "Единая Россия" Костянтин Затулін висловився ще відвертіше: "Україна зрадила ідею союзу з Росією. Усі, хто живе в Україні, в різній мірі звичайно, відповідальні за це. Україна є ворогом Російської Федерації. І ми повинні всі можливості використовувати для того, щоб така Україна припинила своє існування".

Кремль відмовився продовжити дію мандата діяльності місії ОБСЄ на контрольно-пропускних пунктах "Донецьк" і "Гуково

Того ж 2 вересня Кремль відмовився продовжити дію мандата діяльності місії ОБСЄ на контрольно-пропускних пунктах "Донецьк" і "Гуково" на російсько-українському кордоні після 30 вересня. "Росія здійснює свідомий саботаж виконання Мінських домовленостей. Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту", - йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Цей російський демарш вчинено напередодні широкомасштабних військових навчань "Захід-2021". Проходять з 10 по 16 вересня на дев'яти полігонах у Росії та п'яти у Білорусі. Беруть участь близько 200 тисяч людей. Повернення підрозділів на місця постійної дислокації заплановано до середини жовтня. Можна припустити, що частину цих військ Московія перемістить на окуповані частини території Донецької та Луганської областей. Тож ймовірно, що після 30 вересня можливе різке загострення.

Керівництву України треба нарешті перейти від свідомості миру до свідомості війни. Історія вчить, що будь-які поступки агресорові, демонстрація слабкості й страху, замаскованого під миролюбство, – лише заохочення ворога до подальшої агресії.

Керівництву України треба нарешті перейти від свідомості миру до свідомості війни

Візит Володимира Зеленського до США нагадав і про перманентну боротьбу з корупцією, яку веде-провалює українська влада. І знову вигулькує сумнівне президентське кредо: "Немає часу на стратегію".

Ймовірно, США все ще довіряють Зеленському, якщо на антикорупційні проєкти цьогоріч планують виділити Україні 463 мільйони доларів. Та чи ефективно їх використають?

Висока зарплата чиновників не убезпечує суспільство від корупції. Єдина гарантія – це обґрунтований страх, що будь-яке зловживання коштуватиме їм, як мінімум, посади.

Найстрашніша для суспільства – корупція судів. Жодна боротьба з організованою злочинністю, зловживаннями влади і чиновників не матиме успіху, якщо в країні не створений незалежний механізм судочинства.

2014 року Петро Порошенко пафосно зацитував новому генеральному прокуророві Віталію Яремі слова сінгапурського реформатора Лі Куан Ю: "Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте – за що. І вони знають – за що. І народ вам повірить". Може, доречніше було б подарувати копію картини Герарда Давида "Здирання шкіри з продажного судді"?

Маємо створити незалежний механізм судочинства

Маємо створити незалежний механізм судочинства: судді обираються народом; їх не може змінити виконавча влада; утримання судів і суддів повинно бути закріплене Конституцією; надалі ніхто не може змінити розмірів їхнього утримання, тобто виконавча влада не матиме можливості управляти судами за допомогою додавання їм матеріальних благ або їх обмеження; змінити суддів або усунути їх від посад можуть тільки виборці, для чого треба виробити механізм; для нагляду за діяльністю судів потрібно створити виборний орган, незалежний від інших структур влади; судова влада повинна обмежуватись судом присяжних.

Постійний контроль за владою і чиновниками необхідний. У ньому, мабуть, єдиний шанс уникнути руйнівного соціального вибуху, втрати державності і загибелі нації.

Олег Романчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі