Таліби – не проблема для Росії. Вони можуть порозумітися

Російські дипломати уже заявляють про "робочі контакти" з новою владою

Цілими днями читаю одну і ту саму думку, яка у нас дуже популярна. Мовляв, тепер таліби з Афганістану будуть створювати проблеми для Росії і тому подібне.

Я цю думку не те, щоби повністю заперечую, але вона не має під собою якогось серйозного підґрунтя. Окрім стереотипів, що таліби - якісь скажені, які лізтимуть на територію Середньоазійських республік просто аби повоювати. Ну і Росія "зав'язне" у цьому всьому. Але поки це - просто абстрактні міркування.

Факти ж наступні.

Поки посольства західних країн не завжди організовано евакуюються з Кабулу, російські дипломати уже заявляють про якісь "робочі контакти" з новою владою. Раніше таліби "гарантували безпеку" російському посольству. Лавров називав лідерів Талібану "притомними людьми", ну і візит талібів до Москви з пресконференцією пам'ятають усі.

Це говорить про те, що ні Росія, ні таліби конфронтації не шукають, а шукають точки дотику. І, мабуть, вони їх знайдуть. З Китаєм схожа ситуація.

Ні Росія, ні таліби конфронтації не шукають, а шукають точки дотику. З Китаєм схожа ситуація

Вони потрібні талібам для легітимації та визнання на міжнародній арені. Думаю, їм тут можуть цілком допомогти. Китай може з грошима та інфраструктурними проєктами посприяти.

При цьому, за всієї середньовічної ідеології, лідери талібів не показують себе ідіотами або самогубцями. Немає підстав реально думати, що вони прямо зараз кинуться на когось нападати. Та й не так це просто.

Афганська війна, яка щойно завершилася, була переможною для талібів не тому, що вони - генії війни. Важко не перемогти, якщо опонент деморалізований та здається. Але вони поки залишаються армією партизанів. Партизани ж завжди прив'язані до землі. І маса захопленої американської техніки не повинна нікого вводити в оману. Сама по собі техніка не воює, і кількість техніки в таблицях - теж.

Та й спершу доведеться їм розбиратися з внутрішніми справами. Он уже син польового командира, ексміністра оборони Афганістану Ахмад Шаха Масуда відроджує "Північний альянс".

Тому я особисто не бачу підстав вважати, що таліби кинуться завойовувати Середню Азію, створюючи проблеми для Росії. Вони цілком можуть з Росією порозумітися.

Не забуваймо, що зараз в російську ОДКБ із сусідів Афганістана входить лише Таджикистан.

Узбекистан, наприклад, угоду відповідну не продовжував. Тепер у них буде змога "подумати". Як опудало Талібан - досить непоганий елемент геополітики.

Так що не все так просто.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі