Взяти владу – не те саме, що захопити будівлю

Бачимо лише фасад, але позбавляємо себе змоги розібратися у тому, що там за ним

Коли ще стояв Майдан, мені не раз доводилося публічно запевняти, що "взяти владу" - це зовсім не те саме, що захопити владну будівлю. Це тільки в радянських фільмах було рівняння "взяли Зимовий = взяли владу".

Але якщо не це, то що означає "взяти владу"? Демократія, вибори - то все очевидна лицьова сторона. Але насправді всі ці демократичні процеси також є лише інструментами в руках тих, хто може, використовуючи їх в своїх інтересах, самотужки або через своїх політичних представників "взяти" і, головне, "утримати" владу.

Демократія, вибори - то все очевидна лицьова сторона

Не розуміючи того, що влада в суспільстві може належати лише суспільним групам, достатньо самоорганізованим для свідомих, спільних та систематичних (а не разових) політичних дій, і здатним ефективно підпорядковувати своєму впливу решту суспільства, ми раз у раз розглядаємо питання влади наче в кривому дзеркалі. Ми бачимо лише фасад, але позбавляємо себе змоги розібратися у тому, що там за фасадом.

Можливо, це головна вразливість всіх наших сьогоднішніх політичних дискурсів. Включно, звісна річ, з питаннями "олігархізації" та "деолігархізації".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі