Ціни на газ ростуть. Рейтинг Зеленського не переживе зиму

Нафтогаз – банкрут. Це у будь-якому випадку

Найбільша проблема Володимира Зеленського - щоб його рейтинги пережили зиму. Тоді його штаб спробує нейтралізувати основних конкурентів і не допустити нових. І зробити вибори.

Але мені за нього страшно. Як вони збираються пережити зиму з такими цінами на газ?

А газ у п'ятницю у голландських хабах перетнув позначку у $500 за тис. куб. м. Такий об'єм газу з доставкою до кордонів України коштує 18145 грн - приблизно $676.

І газ дешевшати не буде. Бо:

1. Виявляється, впав видобуток на найбільшому європейському родовищі газу у Гронінгені (Нідерланди). Там ще у 2017 році товарний обсяг газу був 24,8 млрд куб. м. Торік - лише 8,6 млрд, а прогноз на майбутній рік – 4 млрд кубів.

2. У 2024-2025 роках, очікується зростання попиту. Бо Європа забуває про вугілля і теплову генерацію. Прогнозовано збільшиться рівень імпортозалежності європейського ринку від поставок газу із Росії. І у Путіна триумф щодо цього.

3. Натомість із США будуть постачати менше скрапленого газу. Там теж видають менше ліцензій на видобуток, бо екологи обурюються і погрожують. До того ж, збільшився попит на газ у Східній Азії і частина експортерів скрапленого газу із США переорієнтувалася на щедрий азійський ринок.

4. Ну і звичайно ж Росія зволікає з поставками через нашу трубу. Тому європейці недобирають звідси.

Росія зволікає з поставками через нашу трубу. Тому європейці недобирають звідси

А у нас річна ціна, яку і так усі вважають захмарною – 7,96 грн.

Як у Зеленського збираються розрулювати ситуацію? Хтозна.

Перекрити тему в бюджеті у нас по тарифу на електроенергію (якщо закривати бюджетом) коштуватиме – десь близько 30 млрд грн. А тут газ у 2,5 рази виріс. Якими грошами це перекриєш?

Хоча, цікава новина – Зе-влада запозичили на зовнішніх ринках минулого тижня $500 млн під майже 7%.

Зеленському простіше. Він живе у державній резиденції і у нього все пучком. А як бути тітонці, у якої в селі хата у сто квадратів, діти десь закордоном, а пенсія у неї менша, ніж їй треба буде заплатити, якщо річну ціну піднімуть?

Нафтогаз – банкрут. Це у будь-якому випадку.

І хтось по кутках в Офісі президента голосом когось із Ланістерів шепче Зеленському: "Зима близько".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі