Чим менструальна чаша краща за тампони і прокладки

70% жінок із тих, хто спробували цей гігієнічний засіб, бажають продовжувати його використовувати

Тема менструальної гігієни розділила жінок на декілька таборів з впевненими адептами кожного з вірувань. Декілька десятиліть тривав запеклий батл між прокладками: багаторазовими і одноразовими. Потім, з'явились богині в білому і обтягуючому, і почали співати мантри про зручність тампону. Зовсім недавно на території війни отаборились нові прапори і гімни. Це ті, хто співає оду менструальним чашам. І, як завжди під час бойових дій, з'являються лікарі і науковці, щоб самим зрозуміти, з'ясувати, що то за одна і хто з бійців гігієнічного фронту кращий.

16 липня 2019 року в поважному медичному виданні "The Lancet" опублікований перший систематичний огляд і мета аналіз від Анни Марії ван Ейк і колег на тему: Використання менструальної чаші. Безпека і доступність.

Далі коротко мій переклад і враження від цього метааналізу.

Метааналіз проводився по всім доступним базам доказової медицини, включаючи PubMed, бібліотеку Cochrane, Web of Science, Popline, Cinahl, базу даних Global Health, Emerald, Google Scholar, Science.govі WorldWideScience від початку створення цих баз даних до 14 травня 2019-го.

У фінальний огляд увійшли 43 дослідження з 3319 учасницями

У фінальний огляд увійшли 43 дослідження з 3319 учасницями. 7 досліджень включали підлітків 12-19 років.

Аж 3 дослідження проведено в 1960-х роках. (У 1960-х, Карл! У Радянському Союзі були вата, папір і порізані старі простирадла, які прались в холодній воді вонючим господарським милом. Сумна авторська ремарка).

Найбільша кількість досліджень (а саме 26) з відносно якісним дизайном і рандомізацією проведені в період з 2009 по 2018 рік. На жаль, лише 2 дослідження мають високу якість доказів. В багатьох дослідженнях відсутня інформація про вік жінки, супутні фактори використання, марку та виробника чаші.

65 днів на рік жінка знаходиться в стані менструальної кровотечі

Приблизно 1,9 мільярди жінок планети Земля мають регулярні менструації. 65 днів на рік (в середньому) жінка знаходиться в стані менструальної кровотечі. Це коли біле не носити і обтягуюче не вдягати.

Інформація про чашу.

Найчастіше чаші багаторазові виготовляють з силікону медичного призначення. Можуть бути одноразовими, що зручно, якщо жінка тільки навчається її використовувати і не готова прийняти рішення щодо постійного використання.

Одна чаша при правильному використанні може прослужити 10 років, що робить її дуже привабливою з економічної точки зору.

В залежності від моделі чаша може вмістити від 10 до 38 мл крові, що значно більше ніж будь-які прокладки і тампони. Це зручно для жінок, які мають значну крововтрату під час менструації.

Чашу не радять використовувати для післяпологових кровотеч.

За інформацією виробника, чашу необхідно спорожнювати кожні 4-12 годин.

Одна чаша при правильному використанні може прослужити 10 років, що робить її дуже привабливою з економічної точки зору

Міфи і правда про чашу.

Твердження: на слизовій піхви та шийки при використанні чаші можуть утворюватися "пролежні".

Докази: дослідження це не підтвердили. Спостереження за жінками при використанні чаші 3 цикли поспіль.

Інформація про безпеку від FDA: зафіксовані 2 випадки звернення клієнтів (без медичного підтвердження оглядом і без аналізу медичної документації). Клієнти повідомили, що мали травму слизової при первинному введенні чаші.

Твердження: біль при видалені чаші або під час використання чаші.

Докази: всі дані (2 випадки) по самозвіту пацієнтів, без медичного підтвердження.

Інформація про безпеку від FDA: зафіксовані 2 випадки подразнення слизової при використанні чаші (1 з 73 та 1 з 51). Було проведено медичне обстеження і змін в мікроскопії не виявлено.

Твердження: труднощі при видаленні чаші.

Докази: так, найбільша кількість негативних побічних ефектів від менструальної чаші – це дискомфорт і труднощі при її видаленні. В дослідженні від 2011 року зафіксовано 42 випадки за 5 років спостереження, коли для видалення чаші жінка зверталась за лікарською допомогою.

В дослідженні від 2011 року зафіксовано 42 випадки за 5 років спостереження, коли для видалення чаші жінка зверталась за лікарською допомогою

Твердження: використання чаші може суттєво погіршити мікрофлору піхви і сприяти розвитку баквагінозу і кандидозу.

Докази (які дуже сильно здивували автора публікації):

- спостереження протягом 6 місячного використання не виявило змін в мікрофлорі жінок, які застосовували чашу;

- в іншому дослідженні при використанні чаші від 3 до 15 місяців не виявило збільшення випадків бактеріального вагінозу і виявило статистично значуще зниження кількості кандидозу та його рецидивів!

Твердження: чаша на відміну від тампонів не може викликати синдрому токсичного шоку.

Докази: синдром токсичного шоку зафіксований в 5 випадках використання менструальної чаші. Для справедливості необхідно вказати, що в 2 випадках були супутні несприятливі умови – носіння внутрішньоматкової спіралі і імунодефіцитний стан.

Висновки.

1. При правильному використанні менструальної чаші забруднення одягу та білизни набагато менше ніж при використанні тампонів та різноманітних прокладок.

2. Перше використання потребує фази ознайомлення. Глобально відсутня адекватна інформація по використанню чаші у підлітків.

3. Для постановки чаші гігієнічними вимогами є чисті руки, чиста чаша (для обробки використовують мильні розчини в залежності від вимог виробника і матеріалу чаші) і чиста промежина. Найкраще встановлювати і видаляти чашу в душі.

4. Не встановлено достовірної механічної шкоди для слизової піхви та шийки матки.

Не встановлено достовірної механічної шкоди для слизової піхви та шийки матки

5. Ризик інфікування не більший ніж для інших гігієнічних засобів, а для вагінального кандидозу навіть достовірно менший.

6. 70% жінок з тих, хто спробували цей гігієнічний засіб, бажають продовжувати використовувати саме його.

7. Кількість випадків розвитку інфекційно-токсичного шоку при використанні чаш менше, ніж при використанні тампонів, але більше випадків індивідуальних алергій на матеріал з якого виготовлена чаша.

8. Є застереження про використання чаші у жінок з внутрішньоматковою спіраллю. Зафіксовані випадкі експульсії (випадіння) спіралі. Це портебує подальшого спостереження.

9. Менструальна чаша достовірно більш економічно вигідна і може використовуватись жінками зі значними кровотечами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі