Єрмак заважає Зеленському

Офісу президента не вистачає досвіду і знань. А чужих на посади брати бояться

На сайті президента 20 липня з'явилася інформація про те, що глава держави Володимир Зеленський відвідав "кордон Абхазії". За кілька годин помилку виправили - "кордон" замінили "межею з тимчасово окупованою Автономною Республікою Абхазією".

Люди в Офісі президента не мають досвіду. Лояльність і симпатія Зеленського для них більш важливі, ніж професійність і компетентність. Нема мотивації для того, щоб перевіряти тези, слідкувати за такими речами. 99 відсотків населення України зробили б таку саму помилку і не помітили різниці. Це погано з дипломатичної точки зору, для експертів і політиків демонструє непрофесійність команди президента. Але для населення це нічого не означає.

Зеленський їздить по союзниках, по країнах, де відносини вже налагоджені. Почав з Литви. Далі Німеччина. Тепер Грузія. Це потрібно для підтримання східноєвропейського фронту проти Росії у процесі євроінтеграції. Проблема в наслідках і в тому, як це все проводять. Проблема у дипломатичних деталях. У Грузії лажанулися, звісно. Але такі візити потрібні. Краще, якби їх готували кваліфіковані міжнародники.

Але Офіс президента перетягнув на себе дипломатичні функції. Як написала Юлія Мендель у своїй книжці: "Єрмак – це друге обличчя української влади". І він перебрав на себе не тільки повноваження в міжнародній політиці.

Офіс президента перетягнув на себе дипломатичні функції

Офісу президента не вистачає досвіду і знань. Якщо вже взяли на себе такі повноваження, то хоч робіть нормально. У них дуже багато залежить від особистих стосунків, а не від професійності. Туди бояться брати чужих людей. Та й не кожен професіонал піде до них.

Проблема в тому, що вони за два роки перевели свою діяльність у режим постійного хайпу. Супротивники їм теж відповідають хайпом. Це не суперечить іміджу Зеленського.

В асоційованому тріо "Україна, Грузія, Молдова" ми – найбільша країна. Стати таким локальним регіональним лідером і представляти інтереси ще й цих держав у Вашингтоні – це було б непогано. Чи вдасться домогтись якихось зрушень в цьому питанні перед візитом до Джо Байдена - важко зрозуміти.

З візитом взагалі непросто. В ОП дійсно думають, що 72-річному Байдену більше немає чим займатися, ніж слухати одного з президентів бідної країни на іншому континенті? Зеленський для початку повинен виконати поставлені Вашингтоном умови. Виконає – зустрінуться. Ні – ні.

Олексій Голобуцький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі