Польща завдала потужного удару по путінських газових потоках

"Північний потік-1" тепер можна використовувати тільки на 50% потужності

Польща завдала потужного удару по німецьких і європейських у цілому посіпаках путінських газових потоків! Рішенням Суду Євросоюзу відхилено скаргу Німеччини на польські правові дії по обмеженню використання газопроводу-відводу OPAL від "Північного потоку-1" відповідно до чинного енергетичного законодавства ЄС. Якщо винести за дужки історію суперечки та юридичну казуїстику, то це рішення означає, що існуючий "ПП-1" може використовуватись тільки на 50% потужності. Ухвала Суду ЄС кладе край польсько-німецькій суперечці, яка триває з 2016 року.

Газпром останніми роками пафосно відзначав, що він використовує "Північний потік-1" не на 100%, а значно більше. Так, наприклад, у 2020 році було протранспортовано 59,2 млрд куб. м при проєктній потужності в 55 млрд, тобто 107,6%. Відтепер має бути тільки 50%.

Показово, що в ухвалі Суд ЄС прямо відзначив, що відповідно до статті 194 (1) Договору про функціонування ЄС політика Європейського Союзу в енергетиці має на меті діяти в дусі солідарності між державами-членами, забезпечити функціонування енергетичного ринку та безпеки енергопостачання в ЄС. Суд зазначає, що принцип солідарності є основним принципом права Євросоюзу.

Рішення автоматично тягне аналогічні наслідки і для "Північного потоку-2"

Це рішення автоматично тягне аналогічні наслідки і для "Північного потоку-2". Але, звісно, не потрібно мати ілюзій стосовно того, що російсько-німецький тандем припинить зусилля по нищенню енергетичної солідарності ЄС і з пошуку нових варіантів в обхід законодавства Євросоюзу.

Отже, польська сторона не зупинялась у своїх зусиллях з приведення функціонування "Північного потоку-1" у відповідність до законодавства ЄС. Солідарними з польськими були дії Литви та Латвії, як країн-членів ЄС. Також і Нафтогаз доклав своїх зусиль, хоча його можливості вплинути були скромними, бо Україна не є членом ЄС.

Тому тепер потрібно спільними польсько-українсько-литовсько-латвійськими зусиллями продовжити протидіяти "Північному потоку-2" тут в Європі. На тому березі Атлантики теж не все втрачено. Припускаю, що сьогодні фрау Меркель буде не така радісна як на фото Газпром-шоу з пуску "Північного потоку-1" у 2011 році. Перед зустріччю з "дядечком Джо" Суд ЄС нагадав їй про верховенство права! Отже, ще не вмерла Європи ні сила, ні воля.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі