Іван Павло ІІ передбачив, з якими викликами зіткнеться Україна у майбутньому

Два десятиліття тому сталася чи не найбільш епохальна та пророча подія у новітній історії нашої держави

Рівнісінько двадцять років тому нашу державу відвідав світовий лідер і одна з найвеличніших постатей минулого сторіччя, Папа Римський Іван Павло ІІ. Свого часу саме він став тим смолоскипом, від якого загорілося полум'я свободи та почали падати мури соціалізму у Східній і Центральній Європі.

Жодним чином не була черговою для найбільш подорожуючого Папи і поїздка до України. Навпаки, візит до братів українців був для нього вкрай довгоочікуваним. Попри шалений спротив Кремля та його п`ятої колони він їхав до України як до величної держави, що завжди була частиною Європи. А ще він прибув задля того, щоби наново відкрити Україну українцям. Прикметно, що перший Папа-неіталієць наполягав, аби у ті червневі дні його промови лунали саме українською мовою. На той час його українська звучала, навіть, краще за державну мову тодішнього президента Кучми.

Прибув задля того, щоби наново відкрити Україну українцям

Одними з перших слів Івана Павла ІІ у Києві стало його відоме звертання "Не бійтеся!". Вже тоді він передбачив з якими викликами зіткнеться наша держава у майбутньому. Пізніше ці пророчі слова були присутніми у повітрі над Майданом під час помаранчевої революції та під час Революції гідності. Ними Папа звертався і до Героїв Небесної сотні та до наших військовослужбовців, закликаючи без остраху боротися за гідне майбутнє та за рідну землю.

"Ви стали на стежку, що веде до свободи. Чи хочете ви на цій стежці стояти?", - звернувся до українців Іван Павло ІІ під час перебування у Львові. Тепер, напередодні третьої декади незалежності України можна сміливо стверджувати, що українці зуміли відповісти на це запитання тим, що продовжують, всупереч усім труднощам і втратам, торувати шлях власної держави до справжньої свободи.

Максим Кияк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі