Кремль готується до блокади українського узбережжя. Видавлює НАТО з Чорного моря

Ставку робить на те, що Альянс на загострення не піде

У Чорному морі стає гаряче. Прогнозовано. Коли вперше в 2019-му РФ обмежила зону проведення навчань Sea Breeze-2019. Це проковтнули як у Києві, так і в Брюсселі та Вашингтоні, Лондоні, інших столицях країн-членів Альянсу. У 2020 році історія повторилася. Тепер вже російський корабель намагався вигнати іспанський фрегат, який прямував на навчання Sea Breeze-2020 з "виключної морської економічної зони Росії" в районі захоплених у 2014-му українських видобувних платформ. Попереджували, так би мовити, словом. Хоча іспанець не послухав і продовжив свій курс, проте жодних висновків знову ж таки зроблено не було.

Тепер Путін з Шойгу вирішили діяти не тільки словом, але й зброєю. Однак, судячи з активності російського посольства в США, повідомлень ТАСС, іншого росагітпропу, виклик британського посла в Москві до МЗС РФ, повідомлень МО РФ, йдеться про комплексну, заздалегідь підготовлену операцію, метою якої може бути підготовка до блокади українського узбережжя та видавлюванню НАТО з Чорного моря. Ставка робиться на те, що Альянс на загострення з Росією не піде, як це вже було раніше.

Йдеться про комплексну, заздалегідь підготовлену операцію

Ймовірно, зустріч з Байденом додала Путіну впевненості в цьому, як і неприйняття НАТО на саміті стратегії по Чорному морю. Сюди ж варто додати і невходження у Чорне море у квітні на піку ескалації Росією військових приготувань, двох американських бойових кораблів. Це теж було розцінено як прояв слабкості, мовляв, "враг дрогнул". І ось тепер вирішили дотиснути через застосування попереджувального вогню проти британського корабля. До цього ж слід віднести і застосування GPS-спуфінгу, на що звертав увагу Андрій Клименко.

Не виключено, що "вторгнення в територіальні води" британського есмінця і було зроблено росіянами із застосуванням саме спуфінгу.

Не знаю, чи відважаться на жорсткі дії у відповідь наші партнери з Альянсу, але можливість симетрично-асиметричних дій у США, Британії та НАТО є. Достатньо вислати групу бойових кораблів в Балтійське море для раптових навчань з перевірки злагодженості ВМС Альянсу в зоні добудови "Північного потоку-2". Зону закрити, всі шаланди, які туди нагнав Газпром, вигнати. НАТО є там що захищати, бо у тій зоні проходять важливі лінії волоконно-оптичного зв'язку.

Діяти на два фронти Путін не здатний

Діяти на два фронти Путін не здатний. А якщо додати сюди ще можливість блокади силами 6-го флоту США ВМБ в сирійському Тартусі, то Росії буде непереливки.

Хоча і надійшли спростування обстрілу, але це не знімає проблеми. Цей інформаційний вкид росіян демонструє їхню готовність до комплексних дій з метою видавлювання НАТО з Чорного моря та ізоляції України. Робити ж вигляд, що нічого не трапилося, мала місце просто інформаційна провокація росіян, до чого, мовляв, усі звикли, загрожуватиме реальним casus belli, який вони, як зараз пересвідчуємося, можуть майстерно зробити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі