Росію "західні друзі" готові "любити" будь-якою. От вам і "кінець історії"

Відмова від імітаційної демократії співпадає з запуском "Північного потоку"

Є одна новітня тенденція, яка поки, мабуть, помітна лише "теоретикам", але яка може мати дуже серйозні наслідки.

Я про відродження авторитаризму на теренах Європи. Зокрема, я про російський та білоруський режими.

Прошу зрозуміти мене вірно. І режим Путіна, і режим Лукашенка називали авторитарними дуже давно, і сутнісно в них нічого саме зараз не змінилося. Водночас, за всієї своєї авторитарності, вони довгий час турбувалися про збереження демократичного фасаду, хоча ці демократії і були суто імітаційними.

Проводилися вибори, а якщо скасовувалися або переносилися - на основі законів або змін до Конституції. Одного разу Путін навіть "рокірнувся" з Медведєвим, аби дотриматися конституційних вимог.

А будь-які порушення демократичних норм грамотно "вписувалися" у наявну формально демократичну базу.

Звісно, тут виразна відмінність між Білоруссю, де режим Лукашенка давно почав відкидати демократичні "умовності", та Росією, де тривалий час досить успішно гралися в "імітацію".

Тут виразна відмінність між Білоруссю, де режим Лукашенка давно почав відкидати демократичні "умовності", та Росією, де тривалий час досить успішно гралися в "імітацію"

Не допустили певних політиків до виборів? У них з документами проблеми. Посадили опозиціонера? Так він там щось вкрав і надурив якусь пенсіонерку. Закрили опозиційний канал? Та це ж суто бізнесові справи. Зате дивіться. Он у нас плюралізм - купа партій. Жириновський з Зюгановим по ТБ виступають. Он - вибори. Важка боротьба. Цілих 5 партій у парламенті і т.д.

Однак останнім часом від цих ігор відмовляються. З'являються закони, які саме на правовому рівні обмежують свободу слова. Впроваджуються відверто політичні обмеження для участі у виборах. Здійснюються відверто політичні арешти. Ніхто не намагається "приписати" політичним звичайний кримінал або корупцію.

Не здивуюся, якщо скоро там скасують вибори, ліквідують парламенти, впишуть державну ідеологію до Конституції. Це буде абсолютно логічно.

Ще цікаво, що відмова від імітаційної демократії співпадає з запуском "Північного потоку". Очевидно, раніше "імітація" розглядалася як необхідна умова співпраці із "західними друзями", адже від них, об'єктивно кажучи, Росія залежить, і досить сильно. Однак тепер, схоже, її готові "любити" будь-якою. І скрєпною, і агресивною, і окупаційною, зрештою - просто авторитарною на рівні якоїсь Бірманської військової диктатури.

От вам і "кінець історії".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі