Вплив олігархів нікуди не дінеться. Дурнуватим закон тільки крові поп'ють

Влада підіграє своїм "спонсорам"

1. Чи завадить олігархам новий закон фінансувати політиків та партії? Безумовно, ні. Фінансування і без того проходить, переважно, готівкою, що заборонено численними діючими законами, але не присікається й навіть не розслідується. Відтак, вплив олігархів на парламентарів та вищих чиновників нікуди не дінеться.

2. Чи зміниться ситуація з олігархічними рейтинговими медіа, котрі яскраво довели в попередні роки, що саме вони будуть визначати прізвище президента чи склад парламенту та уряду країни? Безумовно, ні. Ніхто не заборонить олігархові переоформити своє медіа на довірену особу, як зробив свого часу Медведчук із Козаком. Це не означає, що проблема олігархічних медіа не потребує свого вирішення, але вона точно не буде врегульована новим законом.

3. Чи потрібно олігархам самим обиратися до парламенту для лобіювання інтересів своїх корпорацій (саме це право новий закон намагається обмежити)? Безумовно, ні. Ані Ахметов, ані Коломойський з Боголюбовим, ані Фірташ чи Пінчук депутатами не є. Вплив свій вони здійснюють через пункти 1 чи 2, приймаючи вигідні закони, судові рішення, протискаючи кандидатури своїх керівників держкомпаній, міністрів чи навіть прем'єра, як зараз. Єдиний, проти кого ця норма закону спрямована - це Порошенко, котрий, насправді, є повноцінним політиком (на відміну від бізнесменів, перерахованих вище).

Єдиний, проти кого ця норма закону спрямована - це Порошенко, котрий, насправді, є повноцінним політиком

4. Чи змінить новий закон ситуацію, коли:

- Фірташ винен десятки мільярдів державному Нафтогазу (не повертає і не несе жодної відповідальності), безоплатно використовує державні газорозподільчі мережі та є монополістом у більшості областей по продажах газу населенню;

- Ахметов продає державі (читай: нам з вами -К.В.) "зелену енергію" по найвищих у Європі цінах, діяльність своїх теплових електростанцій із дорогим вугіллям провадить за рахунок найдешевшої державної атомної енергетики (і близький до того, щоб її загробити);

- Коломойський отримує електрику для феросплавних заводів по половинних (у порівнянні з іншими) тарифах, визначених судом Вовка, виграє безліч державних тендерів і досі не отримав навіть підозри за вкрадені мільярди вкладників Привату?

Безумовно, ні. Наявні закони дають абсолютно достатні інструменти для боротьби з монополізмом та зловживаннями олігархів, але вони демонстративно й зухвало не використовуються (бо влада підіграє своїм "спонсорам"). Новий же закон має дві головні мети: піарну, щоб максимально сподобатися тупуватому патерналістському електоратові, і політичну - максимально ускладнити життя Порошенку, як головному супернику на майбутніх виборах.

Не думаю, що ця спроба буде успішнішою за попередні, але крові поп'ють. Якщо дурнуватий закон пройде, звичайно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі