Доки Україна вигадує космічну програму, ОАЄ обходять нас на повороті

Є над чим замислитися

Україна вигадує, як би не забути про космос. Приймає нові космічні програми без актуальних ідей, проривів, відкриттів, бюджетів. У цей час нас обходять на повороті Об'єднані Арабські Емірати.

Для мене було відкриттям, що ОАЕ планує колонізацію Марсу і вже реалізовує місячну місію Емірейтс-2024.

У 2014 році було створено Космічне агентство Об'єднаних Арабських Еміратів (без наявності будь-якої базової експертизи).

Стратегічні цілі агентства:

1. Створювати і направляти національний космічний сектор світового рівня, що підтримує сталий розвиток.

2. Сприяти науковим дослідженням та інноваціям для підтримки прогресу в космічній науці і технологіях.

3. Залучати і просувати молодих еміратців, щоб вони стали дослідниками космосу і піонерами технологій.

4. Розвивати і зміцнювати міжнародне співробітництво і партнерство для надання адміністративних послуг з високими стандартами якості та прозорістю.

У тому ж 2014 році Об'єднані Арабські Емірати оголосили, що відправлять місію на Марс до 50-річчя країни в грудні 2021 року.

У 2117 році ОАЕ планує побудувати на Марсі перше поселення

У лютому 2021 року ОАЕ стали першою арабською країною, що досягла Марса, що збіглося з роком 50-річчя ОАЕ. Пролетівши 306 мільйонів миль за семимісячну подорож до Червоної планети, зонд Надії тепер обертається навколо планети і буде передавати дані про атмосферу планети назад на Землю. А в 2117 році ОАЕ планує побудувати на Марсі перше поселення.

Як вам цілі, масштаб і швидкість руху? Невелика держава Перської затоки сподівається, що проєкт Mars може прискорити її трансформацію в економіку знань - шляхом заохочення досліджень, програм отримання ступеня в галузі фундаментальних наук і заохочення молоді в арабських країнах.

Як і великі портові та дорожні підприємства до цього, місія на Марс - це мегапроєкт, покликаний викликати "велике зрушення в світогляді". На момент прийняття рішення в ОАЕ не було космічного агентства і вчених-планетологів, і вони тільки недавно запустили свій перший супутник.

Араби швидко сформували команду інженерів, середній вік якої становив 27 років.

Араби швидко сформували команду інженерів, середній вік якої становив 27 років

Основні цілі Національної космічної програми (на Марсі):

1. Спостереження за реалізацією першого наукового міста на Червоній планеті в межах програми Марс-2117. У місті також буде музей і лабораторії для проведення експериментів у невагомості.

2. Він також буде включати проєкт "Життя на Марсі", який являє собою ініціативу з проєктування і друку кращих будівель, придатних для Червоної планети, з використанням технології 3D-друку.

3. Запуск програми Arab Space Discovery Program, яка спрямована на передачу знань та досвіду в галузі космічних наук у співпраці з арабськими університетами та установами, щоб отримати вигоду з блискучих арабських умів і розробити спільні наукові плани з відкриття космосу.

4. Запуск комплексу з виробництва супутників в ОАЕ для підтримки місії з досягнення Марса в 2021 році і будівництва свого першого поселення на Червоній планеті до 2117 року.

В межах Місячної місії Емірейтс-2024 ОАЕ мають намір розробити місяцехід і відправити його на Місяць до 2024 року.

ОАЕ мають намір розробити місяцехід і відправити його на Місяць до 2024 року

Метою місії є вивчення різних аспектів, таких як термічні властивості місячної поверхні, а також формування і компоненти місячного ґрунту.

Він включає в себе проведення серії вимірювань і випробувань, які розширять розуміння людиною місячної плазми, фотоелектронів і частинок пилу, розташованих над освітленою частиною місячної поверхні.

Проєкт спрямований на те, щоб відкрити шлях до відкриттів, які можуть сприяти розвитку науки і спеціалізованих високоточних технологій в космічній сфері.

На поточний момент космічне агентство отримало близько $5,2 млрд державної, приватної та напівприватної підтримки. У порівнянні з НАСА, річний бюджет якого становить приблизно $19 млрд.

Обсяг української програми всього $500 млн (у 10 разів менше ніж в ОАЕ, при тому, що економіка менше всього втричі). Так, питання імпорту мізків для цього проєкту теж ніхто не відміняв. Загалом, є над чим замислитися.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі