Кремль заганяє кримчан у гетто

Позбавляє свободи совісті та власності

Кримські правозахисники продовжують фіксувати погіршення ситуації зі свободою совісті на анексованому Росією півострові. Кримська правозахисна група виступила з заявою, у якій ідеться про систематичні порушення свободи віросповідання. За приклад наводять репресивні дії російської влади щодо мусульман і протестантів.

З протестантами зараз, до речі, воюють по всій Росії. У мусульманські громади теж регулярно приходять з обшуками за підозрою в радикальних настроях, але в Криму це має особливий характер, коли порівняти з Кавказом і Поволжям. Репресивними діями в мечетях влада, схоже, не просто хоче домогтися лояльності духовенства, а й сприяти поступовому витисканню кримських татар із рідної землі. Кремль не може дозволити собі розкоші діяти з розмахом Сталіна й Берії, тому, думаю, і застосовує добре знайомі чекістські методи, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

З протестантами зараз воюють по всій Росії

Про те, що відбувається в Криму з громадою Православної церкви України, можна й не нагадувати. Ми щодня отримуємо свідчення кричущого нехтування правами вірян цієї церкви. Російська православна церква не наважилася змінити кордони власної канонічної території після окупації Криму Росією, і тому Крим залишився у формальній юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату. Зрозуміло, що сама ця релігійна організація і в духовному, і в політичному сенсі залишається під ефективним контролем патріарха Кирила, тому формальне збереження парафій у Криму за УПЦ мало що змінює.

Але все ж патріарх Кирило не зважився змінити юрисдикцію цих парафій, а в російської влади, схоже, вдосталь бажання й ресурсів боротися з останніми кількома священниками Православної церкви України на землі Криму. І при цьому про ці переслідування говорять тільки правозахисники й журналісти. Священники УПЦ МП, що мають змоги користуватися всіма привілеями людей, що обходжують паству в демократичній державі, про страждання своїх братів по вірі на півострові чомусь мовчать. Мовчать і на материковій Україні, мовчать і в самому Криму…

А якщо згадати, що більшу частину парафіян ПЦУ в Криму становлять етнічні українці, які бажають молитися рідною мовою, або просто люди, які не стали громадянами Росії після окупації, то виходить, що Кремль своїми діями на півострові заганяє цих людей у справжнісіньке гетто. Позбавляє свободи совісті, позбавляє власності — як це відбувається з землею на прибережних територіях Криму.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі