Про які хвороби свідчить випадіння волосся

Може бути проявом коронавірусної інфекції

Всі люди стикаються з випадінням волосся. Адже це природний процес. Тому, якщо ви вранці помітили кілька волосків на гребінці – це не страшно. У нормі за один день може випасти від 50 до 100 волосинок. Але коли кількість втраченого волосся більшає, а об'єм на голові швидко зменшується, це може привести не тільки до зміни зовнішності, але і до душевних переживань.

Наше волосся часто відображає спосіб харчування і може свідчити про існування проблем в організмі людини.

Активне випадіння волосся частий супутник гормональних порушень, наприклад, в роботі щитоподібної залози – як її гіпер так і гіпофункції, при діабеті і резистентності до інсуліну. Може почати випадати волосся у жінок після вагітності і пологів. Як правило, під час вагітності волосся набуває чудового вигляду через збільшення кількості жіночих статевих гормонів, а через кілька місяців після пологів рівень гормонів приходить в норму, тому волосся може випадати надмірно.

Інша поширена причина випадіння волосся - стрес. Сильні емоції після пережитого можуть обернутися втратою волосся через два-три місяці.

Дієти не йдуть на користь волоссю

Обмежувальні дієти також не йдуть на користь волоссю. Занадто низький запас енергії і поживних речовин, таких як білки, мінерали, незамінні жирні кислоти і вітаміни, призводить до аномальних змін в структурі, пігментації волосся, воно випадає більше норми.

Недостатній рівень поживних речовин, необхідних для нормального росту волосся може виникати в результаті порушення їх всмоктування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Ще однією причиною проблем з волоссям може бути таке поширене захворювання, як анемія.

Значна втрата волосся може бути проявом наслідків коронавірусної інфекції. Будь-яка вірусна інфекція протікає з явищами інтоксикації. Це може впливати і на волосяну цибулину. І якщо в нормі тільки 5-10% всього волосся знаходиться в стадії випадіння, то після хвороби кількість волосся, що одночасно знаходиться в стадії телогену, може збільшитися до 50%. Така реакція на вірусну інфекцію, телогенове випадіння волосся, як правило, тимчасова і може тривати близько 6 місяців, поки організм не відновиться.

Що важливо в харчуванні для здорового волосся?

Вітамін С. Він необхідний для синтезу колагену. Якщо харчування збалансоване і різноманітне його дефіцит зустрічається рідко. Але може розвиватися, якщо в щоденному раціоні мало свіжих овочів, ягід і фруктів.

Біотин важливий компонент для росту і відновлення волосся. Він зустрічається в багатьох групах продуктів, а також синтезується кишковими бактеріями. Дефіцит спостерігається в разі порушення кишкової флори після лікування антибіотиками.

Брак вітаміну B12 призводить до раннього посивіння

Вітамін B12. Дефіцит спостерігається у вегетаріанців, при паразитарних захворюваннях і шлунково-кишкових розладах. Брак вітаміну призводить до раннього посивіння, мегалобластної анемії, периферичної нейропатії. Джерелом цього вітаміну є продукти тваринного походження - м'ясо, субпродукти, риба, яйця, молочні продукти.

Лізин. Незамінна амінокислота, важлива для здоров'я і росту волосся. Бере участь у виробленні колагену - головного білка сполучної тканини. Його джерелом є білок, як тваринного, так і рослинного походження.

Цинк. Нестача цього мінералу зустрічається часто і призводить до телогенової форми випадіння волосся, погіршення якості волосся, його витончення і ламкості та дистрофії нігтів. До хороших джерел цинку відносяться м'ясо, риба, зернові та бобові продукти, горіхи, насіння соняшнику і гарбуза. Важливо знати, що дефіцит повноцінного білка погіршує засвоєння цинку.

Незамінні жирні кислоти. Лінолева і α-ліноленова жирні кислоти є важливим компонентом клітинних мембран. Їх дефіцит може призвести до структурних змін у волоссі, подібних дефіциту цинку.

Ми те, що ми їмо. А волосся, як дзеркало, відображає стан і роботу систем вашого організму. І розплатою за неправильні звички в харчуванні є хвороби, швидке старіння, втома і багато іншого.

Щоб перевірити запас мінералів в організмі, зрозуміти, наскільки він забезпечений ними, чи достатньо отримує, зокрема, волосяні цибулини, можна пройти МАВ–діагностику.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі