Навіщо організму вітамін В9 і в яких продуктах його шукати

Швидко руйнується при термічній обробці

Цей вітамін необхідний для фізичного і психічного здоров'я від зачаття та протягом усього життя. Йдеться про В9, який ще називають фолієва кислота або фолати. Саме ці похідні вітаміну В9 ми отримуємо з їжі.

Назва фолієва кислота походить від латинського слова "folium", що означає лист. Вперше фолати були виділені з листя шпинату. Вони присутні майже у всіх зелених листових овочах.

Всі похідні вітаміну В9 відіграють велику роль в утворенні нових клітин крові. Тому їх дефіцит в організмі призводить до анемії, при якій червоних кров'яних тілець мало або вони мають неправильну форму і не можуть виконувати свої функції.

Також стимулюють утворення нуклеїнових кислот, які є основою ДНК і РНК. Тому фолієва кислота необхідна для всіх швидкодільних тканин людини та особливо при вагітності для нормального розвитку плода. Фолієва кислота також бере участь в утворенні серотоніну і дофаміну - гормонів щастя.

Бере участь в утворенні серотоніну і дофаміну - гормонів щастя

Дефіцит фолатів може викликати серйозні проблеми в організмі, наприклад, зниження імунітету, анемію, вади розвитку плода, захворювання серцево-судинної системи, новоутворення. Можуть виникнути проблеми з пам'яттю і концентрацією уваги, тривожний стан, безсоння, дратівливість - нездужання, з якими зараз в масовому масштабі стикаються люди. А причини цього легко виявити, досить просто проаналізувати свій раціон.

Фолати відносяться до водорозчинних речовин і весь надлишок виводиться нирками. Тому ними передозувати свій раціон, якщо набирати їх з продуктів харчування, неможливо. Але можна отримати їх дефіцит, якщо не вживати натуральні й свіжі продукти, що містять цей вітамін.

Звідки організм отримує фолієву кислоту?

В першу чергу з продуктів харчування. Основне джерело зелені листові овочі. Міститься в цитрусових, горіхах, зеленому горошку, сочевиці, квасолі, хлібі, печінці, деяких видах сирів і м'якому сирі. Та ще незначна кількість вітаміну В9 синтезується в самому організмі при нормальному функціонуванні шлунково-кишкового тракту.

Головна особливість натурального вітаміну B9 - чутливість до світла і температури, як і вітаміну С. Він швидко руйнується при термічній обробці. Варіння, смаження і тушкування сильно знижують його кількість. Вітамін В9 чутливий до терміну зберігання: зелень втрачає його до 70% через кілька діб. Хронічні захворювання травної системи також порушують засвоєння фолієвої кислоти.

Вітамін В9 чутливий до терміну зберігання: зелень втрачає його до 70% через кілька діб

Багато хто при неповноцінному, незбалансованому харчуванні може не отримувати добової норми вітаміну В9. Особливо це небезпечно для вагітних жінок, у яких потреба в фолатах збільшується. Прийом фолієвої кислоти з метою профілактики вад розвитку плода для них обов'язковий.

Щоденне споживання зелених овочів, в тому числі половини з них в сирому вигляді, важлива частина нашого меню. Бо в них міститься достатня кількість цієї поживної речовини.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі